Företagsreportage

Företagsbesök på Swebike

Nu tar tjejerna över...

Miljöbron och Familia
gästade Företagarna

Zanna i nya lokaler

Årets Företagare i Klippan och Ängelholm

Apoteksgruppen informerade på Företagarnas månadsmöte

Årets Företagare i Åstorp 2014

Innebandy på höstens första företagarlunch

Vatten, vatten, bara vanligt vatten

Centern uppvaktade årets kvinnliga företagare i Åstorp

Af i Åstorp i nya lokaler

Gamla Contan i ny skrud

H.A.J Consult pratade ISO-certifiering hos Företagarna

Frukostmöte med NyföretagarCentrum

Biogas Syd och Öresundskraft informerade om gas som energi

Välbesökt workshop om Åstorps Centrums framtid

Magnus Jansson, en världsomseglare

För ett lockande attraktivt centrum

Tomasdals Vandrarhem först ut på Företagarnas höstprogram

Bosse Bildoktorn kåserar

Oasen invigd

Åstorps beredskap är god!

Systrarna Buffé intar Tingvalla

Lydinge Golf & Resort – golfspelarnas andra hem!

Madaroarna och Cykel-SM på landsväg

Äkta bildning gör livet lite roligare!

Centerns diplom till Bodil Borg

Inspirationsdag i Åstorp

Miljöbron och miljöarbete på nationell och kommunal nivå

Arbetsförmedlingen informerade vid Företagarnas månadslunch

Systrarna Buffé tar över verksamheten på Tingvall

Rapport fån årets första frukostmöte

Leaderhjälp med drömmar och framtidstro

Avfall – en resurs

Integration genom arbete...

Landshövding "Meta"

Torrhamn i Hbg-regionen

Tillsammans blir vi starkare

ESS och MAX IV - två maximerade ess på gång i Lund

Miljöbron

Alla företagsinriktade reportage kommer fortsättningsvis att ligga på egna sidor

Kvidinge 150309
Det är många som vill skriva ut de reportage vi publicerar i BMZ. Det har visat sig vara svårt när reportagen ligger i en följd efter varann. Därför gör vi nu ett hänvisningsregister i stället. Allt för att underlätta utskrfterna.

Frode Laursen bygger nytt (141126)
Pilot Åstorp (150129)
Familjen Helsingborg i Fokus (150212)
Rapport från Svenskt Näringsliv (150314)



Överst t.v. Caroline Andersson, underst Annica Vink och
Claes Sjöland t.h.

Nu tar tjejerna över styret i Företagarna Åstorp

Åstorp 160314
Emve Swedens vd Caroline Andersson - ny vd i Företagarna ÅstorpEfter att ha verkat i över ett decennium har Claes Sjöland nästan blivit synonym med Företagarna Åstorp.
Claes är en äkta entreprenör med vana att spränga gränser i sina bolag Containerpoolen och Modulmäklarna i Sverige AB.

Med samma hängivenhet har han oförtröttligt kämpat på för att förbättra villkoren för Åstorps företagare. Där har han bidragit genom ett starkt engagerat nätverksbyggande över kommun- och yrkesgränser samt inte minst genom ÅNF – Åstorps Näringslivsforum.

Det är ett unikt koncept i landet, initierat av Anders Lindberg, där företagare och offentlig sektor samverkar  för bästa utveckling inom näringslivet.

2016 blir det både genus- och generationsväxling vid styret i Företagarna Åstorp

Efter väl förrättat och uppskattat värv överlämnar nu Claes Sjöland ordförandeklubban till Caroline Andersson, vd på EMVE Sweden – en framgångsrik företagare som utnämndes till Årets Företagare 2014.

Till vice vd utnämndes Annica Vink på Kullabygdens blommor medan Claes sitter kvar i styrelsen.

Två kvinnor på ordförandeposterna ligger väl i linje med Åstorps allmänna policy.

Bland kommunens tjänstemän är det idag kvinnor på många ansvarsfulla poster – som kommunchefer, näringslivschefer, kulturchefer , stadsarkitekter…m.fl.

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan



Företrädare för Miljöbron och Familia Shoppingcenter gästade Företagarna

Åstorp 150528
Det är inte lätt att vara två herrars tjänare. Samtidigt som de flesta ömmar för och i görligaste mån försöker handla lokalt och gynna de lokala aktörerna, lockar alltid närmaste köpcentrum med sitt breda utbud. Det blir oftast både billigare och mer tidsbesparande med alla tjänster, konfektion och prylar under ett tak.

De stora köpcentren blir vinnare i konkurrensen, vare sig vi vill eller inte, För många är de t.o.m. ett andra hem. Visserligen är det en naturlig utveckling men bidrar till att kommersen långsamt men säkert mer eller mindre självdör på de mindre orterna.

Åstorp är ett sådant exempel, där lokalhandeln påtagligt minskat p.g.a. konkurrensen från Hyllinge Storcentrum, trots frenetiska, lovvärda insatser att hålla lokalhandeln levande.

Martin Klinteberg, centrumchef på Familia, besökte Företagarna Åstorp på vårsäsongens sista lunchmöte på Tingvalla.

– Vi fick ju nya ägare förra sommaren – Norges största aktör i branschen – Olav Thon Gruppen som fortsätter att bygga upp sitt bestånd för att bli störst även här. Idag äger och förvaltar de tio köpcentra, bl.a. tre gränscentra och fem f.d. Steen&Strömföretag, där Familia ingick tidigare. Att OTG är en stiftelse gör verksamheten tryggare, då hela vinsten går till återinvesteringar. Det gör det lättare att förändra och utveckla, berättade Klinteberg som har 2 miljoner besökare årligen på Familia och en omsättning på 306 miljoner.

74 procent av besökarna är över 35 år. Åtta procent av dessa kommer från Åstorp, merparten från närliggande Helsingborgsområden. De yngre dras till Väla i stället.

– De flesta av våra besökare är över femtio år. Vårt läge i nordväst, handelsplatsens storlek där vi gemensamt med bl.a. Maxi, City Gross, Jula och Bauhaus hjälps åt och drar folk hit är förträffligt. Samarbetet mellan oss på handelsplatsen är något vi arbetar på att utveckla bättre. Vi har ca 80 procent starka varumärken i våra ca fyrtio butiker, en siffra som vi försöker öka. Vi strävar att utnyttja det mer intima format vi har här om man jämför med Väla. Bl.a. infört fler mysiga sittplatser och planerar även en fler mer avskilda enheter. Det skall gå snabbt, lätt och effektivt att handla här utan onödigt spring.
Samtidigt arbetar vi med att öka trivselfaktorn.
Vi vill att folk skall kunna känna sig hemma här, komma som de är och trivas på sin Familiarunda på 800 steg...

Åhörarna drog glatt sitt strå till stacken med förslag på förbättringar. Allra helst välkomnades en ny mer avskild cafeteria, vilket Martin Klineberg mer än gärna höll med om. Som det är nu fikar merparten på den mycket billiga kafeterian på City Gross. Alla verksamheter har sina hotade konkurrenter. Familia tycks ha vissa alltför nära.

                                                                 


Miljöbrons verksamhetsledare Helena Ensegård och
Martin Klinteberg, centrumchef på Familia

Miljöbron
På onsdagslunchen mötte vi även verksamhetsledare Helena Ensegård som berättade om hur Miljöbron Skåne fungerar. Det byggs många sorters broar i år. I detta fall är det en bro mellan studenter och näringsliv med fokus på miljö och hållbar utveckling.

Här förmedlas konkreta, tidsbestämda projekt till studenter som sedan utför dem på företag, kommuner och organisationer. Det är ett win-winkoncept, där företagaren får kostnadsfri hjälp och studenterna arbetslivserfarenhet och kontakter. Miljöbron är en ideell organisation som startades i Göteborg 1997.

– Vi har en pool på 42 000 studenter i Lund som vi förmedlar till företag som jobbar i projekt för en hållbar miljöutveckling. Det är olika former av projekt. Det kan gälla uppdrag på ett par dagar, kursprojekt av varierande omfattning, examensarbeten, kandidat eller master. Vi har utfört vitt skilda projekt om bl.a. gifter i leksaker, miljöutredningar inom charkindustri, projekt  för hållbar uppvärmning av kyrkor och småskalig distribution av livsmedel. Den som har en konkreta genomtänkta miljöförslag kan vända sig till oss. Vi kopplar samman med rätt kompetens, ser till att projektet genomförs, redovisar och gör utvärdering, berättade Helena Ensegård som ser fram emot nya spännande utmaningar som kopplerska mellan näringsliv och aktiva, kunniga och jobbsugna studenter.  

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan



Zanna i nya lokaler på Storgatan

Åstorp 150521
Den senaste flyttfågeln i Åstorp är Zanna Schölin. Efter tjugofem år på Torggatan, så länge att Zanna´s butik och ateljé nästan blivit en institution, är hon nu installerad i Celins f.d. lokaler på Storgatan.

Nu slipper Zanna springa upp och ned mellan syateljén i källaren och butikens gatuplan med dess mångfald av allt inom textil, inredning och symaskiner.

Det breda utbudet av modetyger, sybehör, lappteknikprylar, gardiner, persienner, kuddar m.m. har nu sin givna plats på ett enda plan.

Verksamheten är mer funktionell och överskådlig. Kunderna behöver inte fråga i onödan, även om Zanna har servicetakterna djupt rotade i ryggraden sedan snart trettio år och mer än gärna står till tjänst.

Väggarna är nymålade och golven nylagda. Doften av nymålat blandades med doften av bubbelvatten och smörgåstårta på invigningsdagen  i torsdags.

De olika enheterna är klart avgränsade, Syateljén t.ex. är avskild med en glasad vägg.

Symaskinerna har förärats ett eget rum. Även solskydden och de invändiga persiennerna har fått en egen hörna.

Provrummet med kristallkrona och speglar på flera väggar är en elegant svartvit skapelse på mer avskild plats.

– Min verksamhet fortsätter som förut med fokus på gardiner, ändringssömnad och symaskiner. Men numera har vi även en webbbutik. Annat nytt är import av vissa produkter, berättar en nöjd Zanna som förutom lyckönskningar och blomster även fick mottaga en liten björnskulptur av kommunfolket.  

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan

                                                                                 


Zanna Schölin i den nya butiken



Årets Företagare i Ängelholm
Lars Rosvall – Ateneum AB

Ängelholm 150508
Motiveringen:
Årets Företagare bemästrar hantverket som företagare där färdigheter i ekonomi, affärer och relationer är viktiga verktyg. Lars har med sitt entreprenörskap, sin kompetens och sin uthållighet byggt upp en portfölj med företag inom olika branscher och bevisat sin förmåga att förvalta och utveckla företag och fastigheter. Han har ett stort hjärta för Ängelholm som samhälle och den föreningsverksamhet som bedrivs.
I en tid där mediala företagsledare hyllas har Lars visat hur man med ett godhjärtat engagemang kan inspirera och vägleda andra företagare utan att söka strålkastarljuset.


Kenneth Urkedal tar emot pris av Företagarna Klippans ordförande Adnan Pehlivanović. Till höger i bild Ingela Kallin, Anders Fritz samt Jonas Urkedal från Tindra personlig assistans.

Årets Företagare i Klippan
Kenneth Urkedal – Tindra Personlig Assistans

Klippan 150508
Motiveringen:
Med hög kompetens, tillgänglighet och leveranskvalitet har man sett och fyllt ett behov i sin bransch och på så sätt framgångsrikt tagit marknadsandelar. Genom att konsekvent bibehålla sin strategi som ger nöjda klienter har man levererat enastående goda ekonomiska resultat.


Text och foto: Företagarna i Ängelholm och Klippan


Apoteksgruppen informerade på Företagarnas månadsmöte

Åstorp 150429
Avreglering, omreglering, privatisering…
Både ilsket och kärt barn har många namn.
När Apoteksmonopolets upphörde 2009, gick debattens vågor höga och gör så än idag. Förtroendet för branschen har minskat hos kunderna. Förvirring och otrygghet råder fortfarande, när kunden inte vet vad som väntar bakom okända apoteksdörrar.

I små orter som Åstorp, där alla känner alla, kunder och personal, uppstår inte samma frustration som jäktet bland storstadens vimmel av apotek med okänt receptfritt utbud och opersonliga kontakter. Den lokala närkontakten känns viktigare än någonsin.

Läs mer...


Apotekschef Lotta Lönnegren och regionchef Anna Beneti


Fr.v. Erika Freij, Söderåsens Hundpensionat, Anders Kaunisto, Werners Radio, Caroline Andersson, EMVE Sweden, Susanne Lundqvist och Tina Nilsson, Systrarna Buffé

Årets Företagare i Åstorp utsedd

Åstorp 150417
Det blev en raketstart på årets stora, traditionella begivenhet i Företagarna Åstorp som för tjugonionde året under sedvanliga ceremoniella former utsåg Årets Företagare i Åstorp. För här kom minsann lilla Ludde, 26 och drog upp allas mungipor till öronen.
Det var stand-up-komikern Ludde Samuelssson som höjde temperaturen på festhumöret och bjöd på ett oavbrutet flöde av slagkraftiga, igenkännande komiska snabbanalyser av stadsliv, folk och fä i dagens Sverige. 

– Malmö är kebab och ammunition, Österlen ateljéer och caféer…
I Lund bryter skånskan på latin och pensionärerna kallas professorer...
Frivillig Montessorimönstring, kan det bli ett gott försvar?

Så kunde det låta innan högtidligheterna tog vid med ordförande Claes Sjöland som konferencier.
Den hedervärda utnämningen av Årets Företagare är nu kompletterad med diplom i ytterligare två kategorier, Årets Entreprenör och Årets Nyföretagare. Det känns rätt och borgar för ett större rättvisekrav, då förutsättningarna, inriktningarna och visionerna kan vara starkt differentierade bland Åstorps 1 200 företagare.

Vissa börjar från scratch, tror på sin idé och driver målmedvetet under hårt arbete företaget framåt. Andra kämpar lika hårt för att behålla, utveckla och förnya befintliga anrika företag.

En tredje kategori kämpar på för att behålla kundkretsen, stanna kvar på orten i stark konkurrens med bl.a. näthandel.

Driftiga, ansvarsfulla företagare som tar hand om praktikanter och ger dem en skjuts in i arbetslivet, är naturligtvis guld värda i ungdomsarbetslöshetens Sverige. Erika Freij motttog kvällens första diplom för sitt goda omhändertagande av praktikanter på Söderåsens Hundpensionat. Därefter premierades Malin Andersson för sitt nyvunna gesällbrev i kötthantering – en  utnämning som härrör ända från Åstorps Hantverksförenings tid, embryot till dagens Åstorp Företagare.

Tjugo företagare var nominerade till Året Företagare 2014
Bland dem syntes Systrarna Buffés namn – Tina Nilsson och Susanne Lundqvist som utsågs till Årets Nyföretagare 2014.

–Vi premierar dem för deras styrka och mod att våga ta steget. De är lyhörda, har en stark vilja att utvecklas och förnya. Dessutom har de en mycket god servicekänsla och social kompetens, komplimenterade Claes Sjöland systrarna.

Till Årets Entreprenör 2014 utsågs Anders KaunistoWerners Radio&
TV-service.
Juryns motivering var bl.a. att han har lyckats hålla centrum levande, behålla kunderna trots hård konkurrens från bl.a. näthandeln.

– Utnämningen av Årets företagare är som  en trestegsraket. Först lokalval i resp. kommun,  vidare till regionsval, där vinnaren sedan får åka upp till Stockholm och delta i riksval, berättade regionchef Jimmie Borgkvist.

Claes Sjöland deklarerade, att Åstorp gör ett undantag och låter Årets Företagare i Åstorp åka till Stockholm för medverkan i banketten på stadshuset, oavsett om han eller hon vinner i regionsvalet eller ej.
Det var därefter med spänning publiken väntade på kvällens clou, utnämningen av Årets Företagare 2014.

Inte oväntat blev det Caroline Andersson, EMVE Sweden som utnämndes till Årets Företagare 2014 - mottog skulptur, diplom och uppskattade applåder.
Caroline som driver det rationella, högmekaniska verksamheten på företaget som utvecklar, tillverkar och marknadsför maskiner för potatis-, morots- och grönsakshantering. Hon är den fjärde i generationen, i det snart hundraåriga familjeföretaget.

– Hon är en förebild med sitt stora samhällsintresse. Med strategisk målmedvetenhet, stort engagemang och kompetensförsörjning driver hon familjeföretaget stadigt framåt. Egen logistik och kontroll samt en stabil ekonomisk utveckling säkrar. Hon öppnar också verkstaden för grupper av skolelever för att ge dem en inblick i arbetslivet på EMVE och dess skilda yrkesgrupper, berömde Claes Sjöland och satte en pint på Caroline Anderssons jackslag intill tavlan med gultpläterade av plaketter med tidigare års vinnare av Årets Företagare.


Malin Andersson mottager Gesällbrev och diplom inom kötthantering


Ludde Salomonsson höjde temperaturen rejält med sinb stand-up-show som inledde kvällens festligheter


Claes Sjöland och Årets Nyföretagare – Systrarna Buffé Susanne Ljungqvist och Tina Nilsson


Årets Företagare 2014, Caroline Andersson VD på EMVE, flakeras av Claes Sjöland, ordf. Företagarna Åstorp och kommunens näringslivsutvecklare Susann Cardell


Anders Kaunisto mottager sin utmärkelse som Årets Entreprenör i Åstorp

Erika Freij från Söderåsens Hundpensionat fick blommor och diplom av Claes Sjöland, Företagarna i Åstorp och Anders Adolfsson, handledare i projekt för att få ut unga arbetslösa på marknaden



© BMZ • Citera oss gärna men ange källan



Peter Jansson och Lennart Hultberg

Innebandy på höstens första företagarlunch

Åstorp 140924
– Det är en tuff, häftigt publikdragande sport med stigande trendfaktor. I vår sport reser man sig igen om man får en smäll. Inget fejkande som i fotboll.
Dessutom går innebandy att kombinera med andra sporter, deklarerade innebandytränaren Lennart Hultberg som tillsammans med Peter Jansson från Åstorp/Kvidinge Innebandy berättade om verksamheten på höstsäsongens första lunchmöte hos Företagarna Åstorp. 

Det var mycket matnyttigt vi fick oss till livs på Tingvalla, förutom Systrarna Buffés goda mat.

– Innebandy är dag landets största inomhussport med nära en halv miljon spelare. Det är en förhållandevis ung sport, som fick ett eget förbund så sent som 1980. I vår lokala förening som bildades 1998, har vi 285 aktiva medlemmar.

Vi är uppe i högsta serien, Allsvenskan för herrar samt division 1 i Skåne medan damlaget ligger högt upp i division 2. Juniorerna ligger trea i Sverige.
Framgång föder framgång. Tidigare var vi rent lokalt förankrade. Nu söker sig folk hit även från andra kommuner.

Både Lennart och Peter bar T-shirts med en massa logotyper på magen.
Det är tur att de är så vältränade, då Bilcirkelns varumärke lyser, där de flestas magar är som störst.

Sponsring är ett måste för överlevnad av föreningen. Trots alla framgångar under årens lopp och föreningens storlek ligger omsättningen inte på mer än en miljon kronor. Föreningar i motsvarande storlek ute i landet ligger oftast på sex miljoner.

– Med stort hjärta och engagemang kan man komma långt även med knappa resurser. Det gäller att aldrig vara vidlyftig. Sponsorträffar, anordna företagscuper, friskvårdsaktiviteter, utbildning i ledarskap och gruppdynamik är  några av de åtgärder vi brukar använda oss av. Därutöver erbjuder vi arbetsresurser för att beta av toppar i företagens produktion. Andra utmaningar vi brottas med, förutom knapp ekonomi, är att få godkända matcharenor.

I inomhusbandy krävs arenor på 20 gånger 40 meter, samma mått som i Åstorps Sporthall. De andra är för små.
Det var en spikklar, rak presentation Peter och Lennart framförde till auditoriet av kommunansvariga och företagare. Ett intresse var väckt på alla nivåer.

Vi på BMZ planerar bl.a. en titt på de allra minsta innebandyspelarna, från fyra upp till sju år.



Lindring av trötta ryggar och leder utlovas av PhysioCHraft från Erikslund

Nionde Företagsmässan på Lindab Arena samlade 182 utställare

Ängelholm 140509
Årets upplaga av regionens företagsmässa, Företagardagarna i Familjen Helsingborg är den nionde i ordningen. I år samlades 182 utställare.

I stort sett varje kvadratmeter har utnyttjats för eventet. Årets upplaga har till synes fått fler odlare och livsmedelsproducenter än tidigare år. Smakproverna avlöser varandra genom hela sportbaren och i korridorerna runt arenan.

Bland alla etablerade företag hittar vi en monter från UF – Unga Företagare i Ängelholm.

Fyra tjejer från Ängelholms gymnasieskola visar upp sina innovationer – en smart liten pryl som gör att man enkelt kan pressa ut det sista ur en tandkräms- eller sminktub samt en uppfinning som kan appliceras bl.a. under ett skrivbord för att fästa upp sladdar på ett snyggt sätt.

Den som lider av rygg- eller axelont, träningsvärk etc. får gärna lägga upp sig till allmän beskådan och bli knådad av terapeuter från PhysioCHraft från Erikslund.

Som alltid när det handlar om företagsarrangemang finns organisationen Företagarnas representanter på plats. För var ska sleven vara om inte mitt i grytan…?

Arrangemanget är öppet för företagare under fredagen 9 maj och allmänheten är välkommen lördag 10 maj.

Här kan du läsa mer: http://engelholm.com/naringsliv/foretagardagarna/

"Simplified UF" heter det lilla företaget som skapats av elever från Ängelholms gymnasieskola. VD:n Evelina Brink (sittande) samt Merita Makolli. Therese Maltesson och Kerstin Phan visade upp sina snillrika innovationer.


Häftiga designade äggkoppar hittar vi i montern hos Anderssons Design


På parkeringen är det "prova-på-rullstolsbasket" samt demonstration av fitness- och tyngdlyftarprylar m.m.



Vatten, vatten, bara vanligt vatten…

Åstorp 140326
– Va-taxan är en enkel konstruktion som inte är rättvis. Den kan slå fel. Den hoppas vi nu skall justeras så att man enbart betalar för de tjänster man har.Vissa vinner, andra förlorar! Det fastslog Åstorps tekniske chef Bengt-Olle Andersson på Företagarna Åstorps sista lunchmöte denna säsong.

 Upp

På Powerpointpresentationen visade han bolaget NSVA:s kluriga logga, signifikativt bestående av rör. ”Rent vatten. Ett jobb för livet” stod som underrubrik. Bolagsnamnet är en förkortning av Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp – ägt av sex kommuner, varav Åstorp är ett. Verksamheten, som säkrar kompetens och optimal utveckling, ses som ett föredöme för samverkan i NV-Skåne. NSVA levererar dricksvatten, tar hand om dagvatten och renar spillvatten för
230 000 invånare.
18 vattentorn, 500 mil ledning och 11 reningsverk sköts av 160 medarbetare.

– Alla sex kommunerna äger lika stor bit av kakan och finansieringen sker kollektivt. Det är här på NSVA som kompetensen är samlad. Förslagen ges härifrån medan politikerna står för besluten.

Förslaget om ändrade taxor är återremitterat i fullmäktige för vidare befordran till kommunstyrelsen den 9 april. De nya taxorna kommer att gälla vid årsskiftet, berättade Bengt-Olle som efter föredrag fick svara på en mängd frågor i ämnet som berör oss alla och som brottas med allt skärptare krav.  



Centerns ordf. i Åstorp uppvaktade Anette Johansson med diplom, blommor och tårta tillsammans med Annika Vink

Centern i Åstorp uppvaktade Anette Johansson på Internationella kvinnodagen

Åstorp 140226
– Hon har vågat, satsat och lyckats väl med sin välrenommerade firma! Anette Johansson på Vini Mode är ett bra föredöme för kvinnliga företagare, väl värd att lyftas fram och uppmärksammas!
De orden kom från Centerns Hans-Ingvar Jönsson som tillsammans med Annica Vink från Annicas Blommor traditionsenligt uppvaktade en lokal, driftig kvinnlig företagare inför den Internationella Kvinnodagen.

Upp

Annette som inte enbart komplimenterades med ord utan även med diplom, blommor och blader, hade redan på eget bevåg satt ut några blombuketter till försäljning på sin firmatrappa. Ett visserligen udda men ett påtagligt exempel på hennes businesstänkande med kundservice i fokus!

Annette är nu inne på sitt elfte år som chef för Vini Mode och är en välkänd profil i byn.

Annette har sett till att synas och marknadsfört sin butik aktivt bl.a. genom inbjudan till modevisningar flera gånger om året för vitt skilda kategorier kvinnor - allt från företagare till de unga och Vidåsens äldre. De sistnämnda besöktes då på plats.

– Jag räknar med att stanna minst lika länge som på förra arbetsplats, d.v.s. tjugofem år, deklarerade en frimodig och glad Annette som sedan två år tillbaka har utvidgat sin butik till det dubbla. Ett djärvt beslut vid den tiden, då kommersen var halvt avdomnad.

– Men det vann jag mycket på. Omsättningen har ökat markant sedan jag byggde om och renoverade om. Det är betydligt lättare att exponera min blandade kollektion nu i generöst tilltagna. Plaggen kommer till sin rätt, sade Annette, själv iförd en elegant ensemble i ljust sandfärg.

Den klassiska basfärgen kommer att vara kvar även i den nya vårkollektionen, även om mycket vårfräscht pastell-, karamell- och färgsprakande asiatiskt med säkerhet lyser lockande på galgarna.



Bland många gratulanter syntes Företagarnas ordf. i Åstorp, Clas Sjöland, här tillsammans med lokalchefen Patrik Steen och marknadschefen Mattias Buvari.

Arbetsförmedlingen i Åstorp invigde sina nya lokaler

Åstorp 140226
Torsdagen den 6 mars invigdes Arbetsförmedlingens nya lokaler i f.d. Nettos butik på Ormastorpsgatan i Åstorp. Marknadschefen Mattias Buvari klippte det blågula bandet med den lokala chefen Patrik Steen vid sin sida.

Ett brett utbud av kommunfolk, företagsledare och allmänhet slank nyfiket in för att inspektera de nya ändamålsenliga lokalerna, som bör tillfredställa såväl de arbetssökande som den dussinstarka personalen.

En ljus, fräsch och funktionell lokal med öppen planlösning möter besökaren på af i Åstorp. Intill ligger ett konferensrum med AV-faciliteter och en korridor visar vägen till personalens kontorsutrymmen.

Den gamla butikslokalens generösa utrymmen har utnyttjats på ett effektivt sätt och flexibiliteten är stor. Med lätta justeringar bör man kunna applicera skärmar för större avskildhet vid behov och ändrade arbetsförhållanden i en bransch vars framtid står skriven i stjärnorna.

Blomsterprakten som överlämnades av de nöjda invigningsgästerna var ovanligt vacker och exklusiv.

Hoppas att även de arbetssökande länge kan glädjas åt den blomsterprakten!


Marknadschef Mattias Buvari invigde och klippte band.

Upp


Annika Jönsson och Birgit Brodén tar en mysfika i nyrenoverade Conditori Continental

Gamla Contan i ny skrud

Åstorp 140206
Nu har Åstorpsbor och annat löst folk förmånen sitta på första parkett och kolla panoramat av flanerande på Storgatan! Samtidigt kan de njuta av en mer inspirerande vy av grönska och  ljuvliga japanska körsbärsträd på Torggatan utanför Rosenbergs Restaurang & Hotels trädgård.

Därinne huserar med den äran sedan tretton år Shiranti Rönn, som även erhållit pris som Årets Företagare för några år sedan.

Som van och lyckosam entreprenör har hon nu gett sig i kast med Conditori Continental som stått tomt några år. Hon har nu hyrt konditoriet av fastighetsbolaget Balder och satt en driftig, branschkunnig kvinna att sköta den dagliga arbetet – Johanna Larsson.

Shiranti har tagit ett förvånande lyckosamt grepp vid renovering och omdisponering av de gamla bagerilokalerna. Här bakas inte några nya bullar. Det bakas inte alls i det forna bageriet.

Allt bröd levereras från Konditori Hjärtat i Klippan.
Butiksenheten är idag förlagd till det gamla serveringsrummet.

Den tidigare stora butiken vars skyltfönster bara anandes, begravt bakom hyllor med bakverk och personalens ryggar, är nu ett kafé med en air av ett mysigt, varmt och inbjudande sekelskifteshem.

Äkta mattor, konst på väggarna och elegant designade, gedigna bord av sekelskiftsstuk, stoppade soffor…
Ett ställe att kunna slappa i, bara vara i  – mitt i smeten…

Detta är en händelse som ser ut som en tanke, ytterligare ett steg att förgylla centrum…


Johanna Larsson sköter ruljansen



Hans Åke Jönsson

H.A.J Consulting pratade ISO-certifiering hos Företagarna

Åstorp 140226
ISO- certifiering – en papperstiger som bara de stora företagen har råd att använda och dra nytta av…
De tongångarna var vanliga när ISO-certifiering introducerades för ett kvarts sekel sedan.
Den åsikten eller villfarelsen ville konsult Hans Åke Jönsson på H.A.J. Consulting ändra på Företagarna Åstorps lunchmöte i onsdags.

Upp

Han visade bl.a. på tvåmannabolaget Capra Science som haft stor nytta av sin ISO 9000 certifiering, då de fått fler kunder samt inte minst fått delta i fler upphandlingar tack vare sitt certifikat.
Målet är naturligtvis ökad lönsamhet och effektivitet.
ISO 9000 och 9001 är ett internationellt, fungerande kvalitetsledningssystem – en internationell standard för kvalitetsprocesser i företag eller organisationer.

– Det krävs ett kvalitetssystem och en god allmän policy för att hävda sig i konkurrensen, sade Hans Åke Jönsson, nyss återkommen från ett företag i Shanghaj, där ett ISO- certifikat hängde på väggen.
Systemets uppbyggnad hjälper oss att se oss själv i helikopterperspektiv, se möjligheterna.

Övergripande mål måste genomsyra hela företaget.
Engagemang från ledning och medarbetare, inte bara fernissa! Vad är drivkraften i varje specifikt företag?
Utgå från kunderna och se över arbetssätt och rutiner!
Eftertänksamhet och att grundligt skriva ned alla mål, göra uppföljningar, tänka praktiskt…
Miljontals företag över hela världen anammar konceptet, sade Hasn Åke som ingående berättade om den omfattande tre-åriga  ISO-processen, där han själv jobbar och stöttar med support och konsulting under introduktionsåret.

ISO 9000 kan integreras med andra ISO-system inom miljö- och arbetsmiljöledning.



Bild ur reklamfilm för Söderåsen

Frukostmöte med Åstorps kommun och NyföretagarCentrum

Åstorp 140212
Som ett stolt och hoppfullt vårtecken, i stark kontrast till dagsläget med snömos och lågkonjunktur på agendan, startade frukostmötet med två kortfilmer om Söderåsregionen i vår- och sommarsol. Filmerna, beställda av 4 K visade Söderåsens potential i naturskönhet och dess aktiviteter, events, kultur och gårdsbutiker.

Därefter berättade kommunalrådet Ronny Sandberg senaste kommunnytt innan morgonens föreläsare Yvonne Fogelström på Nyföretagarcentrum berättade om verksamheten.

– Läget är gott, deklarerade Ronny Sandberg. Ekonomin vid årsbokslutet som visade 33 miljoner plus ett av våra bästa resultat under senare år Det ger en bra grundtrygghet. En del av orsaken till siffrorna är att vi har sålt mark.
Men det är ändå tufft med lågkonjunktur och hög arbetslöshet. Arbetslösheten har visserligen sjunkit lite och är inte lika dyster.
Vi ligger i mitten av Skånelinjen. Arbetsförmedlingen som flyttar in i Nettos gamla lokaler den 6 mars, tar nu ett annat grepp.
Men vi är i alla fall en superkommun vad gäller befolkningstillväxt…

Sandberg tog även upp förseningen med Kvidinge stationsbygge.

– Allt blev senarelagt p.g.a. överklagandena! Nu är det kabel- och signalsystem som tar tid, men i mitten av augusti beräknas allt vara klart.

Vi fick även veta att ett nytt löne- och personalcentrum – en gemensam central i Helsingborg, där Åstorp kommer att vara delaktig, startar den 6 mars. En kommunikationsansvarig i Åstorps kommun är tillsatt. En kvinna vid namn Linda Haddemo börjar sitt arbete den 24 mars.

Upp


Yvonne Fogelström från Nyföretagarcentrum

Därefter var det dags för frukostens huvudtema – nyföretagande, något Sverige ligger mycket lågt med i förhållande till andra EU-länder. Men bland de unga mellan 18-30 kan ändå hela 25 procent tänka sig att bli egna företagare, vilket kan förändra den statistiken rejält.

Yvonne Fogelström på NyföretagarCentrum Skåne Nordväst gav en inspirerande inblick i verksamheten och visade åskådligt dess betydelse för ett tryggt, långt företagande. 89 procent av de företagare som haft tillgång till Nyföretagarcentrums mentorskap hade en god överlevnad efter tre års verksamhet.

Flera i publiken bl.a. Systrarna Buffé lovordade Nyföretagarnas koncept. Här kan alla blivande entreprenörer kostnadsfritt få råd om affärsplan, finansiering, budget, marknadsföring, nätverk, marknadsanalys, personliga förutsättningar, bokföring, redovisning m.m –  Kort sagt en hjälpande hand och ett bollplank av folk med en gedigen kunskap och erfarenhet. Verksamheten, driven i stiftelseform är konfidentiell och oberoende. Förra året hjälpte NyföretagarCentrum SkåneNordväst 400 företagare att komma igång. 95 procent var mycket nöjda – siffror som talar för sig själva.

– Fundamentet är en stark tro på en idé!
Stämmer förutsättningarna på något plan för att förverkliga idén, avråder vi bestämt på ett tidigt stadium.
Vi bedömer idén, dess förutsättningar på marknaden, hjälper till före, under och efter processen, berättade Yvonne Fogelström som liknade den blivande entreprenören vid en blivande bilförare som får stöd och hjälp av sin trygga bilskolelärare tills kunskapen sitter i ryggraden och det är fritt fram att köra.



Magnus Extergren från Öresundskraft och Desirée Grahn

Biogas Syd och Öresundskraft informerade om gas som energi på årets första månadslunch

Åstorp 140128
– Kör på gas! Annars ingen körning!
Så kan det låta hos IKEA och Ica, som kräver att deras leverantörer använder klimatsmarta drivmedel som biogas. Bara detta enkla faktum säger mycket om biogasen potential som förnybar, effektiv och klimatsmart energikälla.

Biogas har flera användningsområden – el, värme och drivmedel.
Därutöver bildas biogödsel vid rötningsprocessen av avfallet från livsmedelsindustri och lantbruk. Idag finns det fyrtionio biogasanläggningar i Skåne, varav en i Wrams Gunnarstorp.

Basfakta som att gödsel från fyra kor räcker att försörja en gasbil i ett år eller att fem kilo matavfall kan driva en personbil upp till 1 mil gör, att vi okunniga gräsrötter med sunt bondförnuft kan inse fördelarna.
Men biogasfrågan är komplex.
Det krävs starka aktörer, från stad och land i samarbete för vidareutveckling.

Ett sådant nätverk för samverkan är Biogas Syd.
Biogas Syd är ett nätverk där ett trettiotal organisationer inom näringsliv, offentlig sektor och forskning samarbetar. Med nätverket som plattform vill Biogas Syd vidareutveckla regionens position som landets ledande biogasregion.

Upp

En väsentlig del i arbetet är att skapa mötesplatser för dialog och byte av erfarenheter samt stödja och delta i insatser som leder framåt för ökad användning av biogas.
Bland nätverksaktörerna och finansiärerna syns bl.a. Öresundskraft.

Det var ett stort intresse, som mötte projektledare Desirée Grahn från Biogas Syd  och Öresundskrafts Magnus Extergren när de besökte Företagarna Åstorps månatliga lunchträff på Tingvalla.
De var ute på en av sina många informationskampanjer.
Det gäller att knyta kontakter, få fler nätverksaktörer för att främja produktion, distribution och användning av biogas i södra Sverige.

En av Biogas Syds viktiga uppgifter är att fungera som kunskapsbas och bollplank till företag som vill veta mera.
Femtio procent av biogasen här i Sverige används som drivmedel, fick vi veta av expertisen, medan andra länder använder merparten av biogasen som värmekälla.
Den efterföljande diskussionen rörde också mycket riktigt biogasen som drivmedel.
Hur skall man kunna använda biogas som bränsle om det inte finns tankställen på närmare håll än Helsingborg?
Det var den stora frågan.

Magnus Extergren förklarade att det är upp till varje kommun att besluta sig för denna typ av tankställen – en dyr investering, där ett visst minimiantal användare måste till för att kunna satsa.

En av Biogas Syds visioner är att biogas skall bli en etablerad energikälla.


Desirée Grahn



Mikael Fors, Kvidingebyggen, Ulrika Dakouri, nya Moderaterna, Hans-Ingvar Jönsson, Centern och vice ordf. i Kommunstyrelsen, Stig Rune Thell f.d. fotograf och bokhandlare samt Henrik Gibrand, Lydinge Golf & Resort (utanför bilden) diskuterar eventuella attraktioner.

Välbesökt workshop
om Åstorp Centrums framtid

Åstorp 131205
– En stad är aldrig bättre än sin stadskärna!
Det gjorde moderator Olle Anderberg klart för den mix av mötesdeltagare och work-shoppare som samlats för att diskutera sina visioner i en medborgardialog om ett framtida attraktivt och lockande centrum i Åstorp – ett led i projektet Vision Centrum 2.0.

Drömmarnas stad vad gäller internationella trender visar att folk vill ha en stad full av liv och rörelse dygnet runt.
Stolthet, skönhet, mötesplatser, varierande upplevelser, promenadstråk, bra vård och omsorg, trygghet, gröna rum…
Helhetsupplevelser med en attraktiv stadskärna i kontinuerlig förnyelseprocess ligger högst upp önskelistan.
Det stämmer bra på Halmstad som ligger etta på tio-i-topplistan över attraktiva städer.

Människan är sig lik vart man sig i världen vänder.
Även om det är en liten ort det gäller tycks samma kriterier gälla.
Mångfald, hållbar utveckling, samverkan, en egen själ, ett tydligt varumärke och identitet är några av de grundstenar som framgångsrika kommuner använt för att bygga ett lockande centrum.

Kompetenssamordnare Olle Anderberg och nationalekonom Robin Svensén gjorde omvärldsanalyser, visade på urbana trender, nationellt och internationellt samt redovisade lokal statistik.
Globalisering, utsuddade gränser mellan jobb och fritid, en ökad individualism och reducerad arbetstid, användarvänlig Hi-tech och Hi-touch är några faktorer som inom snar framtid kommer att påverka samhällsbygget.

Åstorps prognos är dyster om ingenting sker enligt de analyser som utvärderats. Satsningen på kompetens och utveckling måste bli större för att minska den låga förvärvsgraden.
Femtiofyra procent lågutbildade matchar dåligt efterfrågan på den lokala arbetsmarknaden.

Upp


Politiker, kommunala tjänstemän, handlare och affärsidkare, företrädare för Handelsklubben och Företagarna, kulturarbetare och många andra mötte mangrant upp till den annonserade work-shoppen i Kulturhuset Björnen.


Kompetenssamordnare Olle Anderberg och nationalekonom Robin Svensén gjorde omvärldsanalyser, visade på urbana trender, nationellt och internationellt samt redovisade lokal statistik.


Men enligt Anderberg och Svensén är det värsta som kan hända ett samhälle bristen på kreativitet. Den varan saknades inte på detta möte där nio grupper om fyra fem personer samarbetade och kläckte idéer om ett framtida scenario för Åstorps centrum.

  • Att avgränsa centrum,  täta den och få kultur, handel och restauranger att dra nytta av varandra.
  • Att marknadsföra Söderåsen ännu bättre.
  • Få hit fler barnfamiljer med den premierade skolan som lockbete.
  • Bygga ett friluftcenter och kafeteria vid stationen.
  • Fler öppna ytor för lek och idrott.
  • Identitetsproblemet är och förblir det stora kruxet.

Vad har Åstorp som inte andra har? Folk måste lockas hit.
Först då kan centrum och handeln leva.
Blir det utveckling och marknadsföring av Söderåsen eller Skånska Makadam, Nyvångsgruvan, eller…?
Det får framtiden utvisa. Utvärdering av projektet beräknas till maj månad 2014.



Magnus Jansson och hans båt "Akhnaten"

Goda råd till den som ska segla
jorden runt

Åstorp 131127
En välgörande, stimulerande kontrast till regnblasket och julstressen att åtminstone i fantasin få resa ut på vida havet bjöds på i onsdags på trivsamma Tingvalla.

Ämnesläraren Magnus Jansson berättade om sina erfarenheter som världsomseglare för Företagarna Åstorp på sista lunchmötet med gänget detta år.

Upp

– Långsegling är en livsstil som kräver tre till fyra års planering och förberedelser. Horisontresor är ett annat begrepp för världsomsegling. Vad finns bakom horisonten?

Det kan man undra om man under tre veckor korsar en ocean!
1993-96 seglade Magnus och en kompis jorden runt i farkosten Aknathon under mottot go small, go cheap and go nice”.

Nu är Magnus Jansson ute och berättar om sina erfarenheter för allmänheten, informerar om vad man bör kunna, åtgärda och vilka fallgropar man kan råka in i.
Det verkar redan från början vara ett oöverstigligt företag för gemene man.

Varje världsomseglare in spe måste vara fullspäckad med kunskap och information om allt – från genomförandet, tidtabellen, vad man bör undvika, när och var det stormar, vad göra när det är vindstilla…
Ekonomi, budgetplaner, navigering, sjökort…
Väder prognoser, backuper för GPS, VHF- radio, radar, jolle, ankringsutrustning, hålla koll på tidvatten, fixa byråkratin…

Det gavs ovärderlig information tillsammans med lockande undersköna bilder och ljudillustrationer, som även satte fart på luktsinnet.
Doften av hav och vindar lockades fram ur minnesbanken.
Trevlig föreläsning även för den som inte anser att segla är nödvändigt men ack så lockande!



Tanja Persson och Ingrid Celin

För ett lockande attraktivt centrum

Åstorp 131030
– Låt hjärtat vara med  Det behöver inte kosta så mycket för att göra Åstorps centrum lockande och attraktivt!
Det gäller att få alla inblandade aktörer att med små medel att ta sitt ansvar och skapa ett helhetstänkande med nytänkande och framtidsplanering.

Bygg, kultur, service och handel hänger intimt samman – där kommunen och andra samarbetspartners i regionen visar vägen. Tillsammans kan vi bli starka.

I det utvecklingsarbetet vill vi i Handelsklubben vara med och påverka så långt det går.

Våra butiker i centrum är våra andra hem. Av egen erfarenhet vet vi hur viktigt det är med det första intrycket för våra kunder och vad som får dem att stanna kvar och återkomma.

Handelsklubbens Tanja Persson på Väsk&Barnvagnsaffären och Ingrid Celin på Celins Foderbutik berättade på Företagarnas månatliga lunch och nätverksmöte om sina erfarenheter från ett tynade city och sina visionerna för framtiden.

Upp

Visionerna överstämde i mångt och mycket med Elisabeth Möllerströms utmärkta examensarbete och övergripande koncept om Söderåsstaden – länken eller snarare entrén till Söderåsen.

Möllerströms visioner omfattar bl.a. att Åstorp måste bygga upp en egen identitet, skapa mötesplatser och fler offentliga rum samt inte minst stärka kopplingen till Söderåsen som rekreationsområde och utveckla centrum.

Utveckling av centrum har stor prioritet även i kommunens visioner och översiktsplan 2012 om Söderåsstaden – där människor och företag möts och växer.

Alla med intresse och engagemang i utvecklingen av centrum hälsades välkomna till visionsarbetet kring Åstorps Centrum – första steget i projektet Centrum 2.0.

Arrangemanget går av stapeln onsdagen 4 december i Kulturhuset Björnen. Föranmälan till Linda Svederberg krävs. Se vidare info på www.astorp.se/centrum.



Monica och Krister – Tomasdals vandrarhem & Spa

Monica & Krister Wiksander berättade om sin verksamhet vid Företagarnas månadsträff

Kvidinge 130925
Det är en rofylld, tidlös atmosfär som möter gäster och besökare på Tomasdals ägor. Tomasdals inbjudande, solgula längor ligger mjukt inbäddade i lummig grönska, vid foten av Söderåsen. Det ett nostalgiskt, idylliskt scenario, inramat av rosor, syren och rhododendron med en romantiskt hängpil som gårdvar som möter besökaren.

Med en gnutta flax kan man få syn på någon av gårdens kacklande löpankor som spatserar bakom en av byggnaderna. Eller varför inte ta en titt på den mindre livliga gladan i trä som bjuder in besökare till stallet, numera fest- och frukostlokal. Bakom de trygga lantliga dörrarna råder modern standard och komfort med swimmingpool och bastu på lyxlistan.

Det idylliska Tomasdal bör ligga nära  idealbilden för många jäktade, stressade storstadsbor som längtar bort från glas och betong och vill starta om på nytt.
För f.d. stockholmarna, läraren Monica och datateknikern Krister Wiksander, blev drömmen verklighet.

– Vi föll pladask för den när vi såg den på nätet vid Luciatid 2005, berättade Monica som tillsammans med Christer berättade om Tomasdals verksamhet på Företagarnas månadsträff.
Idag driver de Tomasdals vandrarhem med B&B, Spa och Behandlingscenter. Frukostmatsalen i ett renoverat stall används även flitigt som festlokal för olika arrangemang eller för uthyrning till föreningar, fester och konferenser.
Nyaste tillskottet är en pensionatsavdelning.

Upp

Successivt, varsamt som försiktiga generaler har de årens lopp utvecklat verksamheten, renoverat och byggt till – allt efter efterfrågan och önskemål från gäster.
Rekogniseringen av närområdet har varit omfattande.
Allting ligger nära – likaväl till vandringsleder, golf som till fiske ridning som till slott, kungsgård och gårdsbutiker.
Läget med tillgång till aktiviteter och nära service från Åstorp och Klippan är en viktig konkurrensfaktor som de försöker ta vara på så långt det går.

Kontakter med ett stort antal föreningar – både inom idrott, kultur och näringsliv etablerades på ett tidigt stadium. Sedan växte verksamheten bit för bit – sakta men säkert.
Något nytt tillkom varje år.
– Då vi öppnade 2006 hade vi fyra dubbelrum, året därpå 26 bäddar. I november förra året byggde vi ut till 48 sängplatser. 2007 byggde vi bl.a. en extra parkering på den gamla gödselstacken. Samma år renoverade vi swimmingpoolen på 8x4 meter och såg till att den kunde hålla upp till 33 grader vintertid.  Bl.a. möhippor och pokergäng har hittat dit.

Året därpå satsade paret Wiksander på barnfamiljer. En lekplats med gungor anordnades och löpankor blev ett roligt tillskott på gården.
2009 byggdes så en ny större mer ändamålsenlig frukost/restaurang och festlokal.
Därefter var det dags att återigen renovera poolavdelningen och utöka den vanliga bastun med  en infraröd s.k. hälsobastu för behandlingar av olika värkproblem.
Monica som är utbildad inom hälsosektorn Body and Sense håller själv i Spaenheten och andra hälsobringande behandlingar, ibland med hjälp inhyrd personal.

– För tre år sedan startade vi med whiskyprovningar i festlokalen, något som slagit mycket väl ut. Fem stycken har det blivit hittills och fler lär det bli. Ett annat arrangemang som uppskattades 2011 och som vi kommer att återuppta igen är att anordna ett teaterläger. Sommartid. Förra året byggde vi en stor uteservering som vi tror ytterligare skall höja servicegraden och mysfaktorn.
Monica och Krister har gäster från hela världen året om – allt från golfare, jägare och vandrare till barnfamiljer och långtidsarbetare från skilda länder.

Sextio- sjuttio procent av gästerna hittar till Tomasdal via internet – i likhet med Monica och Krister själva! 
3000 sängplatser per år är en vanlig beläggning.       



– Hundkojan – en rymlig liten bil med plats för fötterna – och så är den ju engelsk förstås, säger Bosse Bildoktorn och klappar om Conny Prisells lila ögonsten.

Bosse Bildoktorn underhöll ett
80-tal bilentusiaster på Kulturhuset Björnen

Åstorp 130917
– Jag heter Bo Sven Harald Andersson och overallen är mitt signum!
Så lät introduktionen till ”Bosse Bildoktorns” kåserande föredrag i cafeterian på Kulturhuset Björnen i onsdags.
Enligt egen utsago, uppfann Bosse en evighetsmaskin redan i 10-årsåldern men eftersom den inte fungerade, överfördes motorintresset på bilar istället. Kanske det inte blivit bilar heller förresten, om det inte varit för Elna, bibliotekarien i hemkommunen. Hon plockade fram all lämplig litteratur om bilar när Bosse bara var en liten grabb. Det hon inte hade hemma, rekvirerades.

Så föddes hans enorma intresse för bilar och på den vägen är det.
Ett åttiotal bilintresserade som hade hittat till Kulturhuset Björnen fick sig till livs en mängd roliga historier om bilar och människor Bosse mött i sin karriär.
En av hans bästa vederkvickande historier rör hans läromästare – Hilmer i Forserum.
För denne man existerade inga problem, bara lösningar. Hilmer var dialyspatient men tyckte att det var dryga resor mellan hemorten och sjukhuset flera gånger i veckan. Efter lite klurande byggde Hilmer sin egen dialysapparat av delar från en tvättmaskin, några bildelar och en gammal dammsugare. Läkarna ratade hans uppfinning men han fortsatte enträget att utveckla apparaten. Efter 6:e eller 7:e versionen, dog Hilmer. Om det var på grund av uppfinningen eller andra orsaker förtäljer inte historien…

Upp


Ett 80-tal bilentusiaster kom för att höra Bosse Bildoktorn kåsera över bilar och människor han mött

Bosse slog också ett slag för sin passion för engelska bilar.
– Man får nog säga att jag har drabbats av engelska sjukan för jag gillar mest engelska bilar, berättade Bosse som snabbt växlade mellan olika ämnen.
Han rekommenderade ett flertal titlar på kul billitteratur för bilentusiaster bl.a. ”Enzo och Konsten att köra fort i regn”, om en hund och hans husse som är racerförare.
Sedan övergick han till att berätta om de stora bilbyggarna: bl.a. Henry Ford med sin T-Ford vilken byggdes i 15 miljoner ex., Ettore Bugatti som satsade på tävlingsbilar och vann Indycar 500 samt Fredric Lancaster, som byggde Englands första bil. Den var 50 år före sin tid, men gick tyvärr inte att sälja.
Med ett lappkast hoppar Bosse från bilarna och börjar tala sig varm för whisky.
Han har i många år åkt till Skottland för att finna världens finaste whisky men menar att det är resan som är målet och hoppas att han aldrig hittar de bästa dropparna. Föräldrarna drack Standard Selection, en riktigt usel whisky, det är kanske därför han letar efter de ädlaste sorterna?
Tillbaka till bilarna igen – Morgan, en engelsk handbyggd bil där allting görs via ögonmått. Gudars vilka krav som ställs på riktaren…
– Men att köra den är enbart till för njutningsfulla självplågare, deklarerade Bosse.
Bosse nämnde även sportbilen AMI-Car från 30-talet. Det var en sådan bil Isadora Duncan körde då hennes sjal fastnade i hjulet och hon omkom. Han avlivade två myter i sammanhanget.
– Det var alltså inte en Bugatti hon körde och hon ströps inte, hon bröt nacken. Det kan vara bra att veta om någon intellektuell kulturknutte vill påstå något annat! För övrigt rymmer den bilen bara två enbenta anorektiker.
Så fortsatte bildoktorn att i samma anda kåsera om bilar, motorcyklar, motorer, bilbyggare, oljor, däck och kopplingslameller. Om ingen avbrutit honom pratar han väl fortfarande.  
Sån är han, Bosse Bildoktorn.



Hans-Ingvar Jönsson, vice ordf. i kommunstyrelsen klippte det blågula bandet vid invigningen

Oasen invigd – Ett hem för ensamkommande flyktingbarn…

Åstorp 130603
Det var en för Åstorp storstilad invigning i måndags med ett uppbåd av politiker, kommun- och mediafolk när Oasen - hemmet för ensamkommande flyktingbarn invigdes den 3 juni En rödmålad och purfärsk länga, byggd i moduler, är nu stationerad i rofylld grönska intill vattenverket för att välkomna fem ensamkommande barn och ungdomar årligen under de kommande två åren.

Det var ett stilfullt, smakfullt hem med tio rum för de unga, två till personalen och ett kontor och personalrum som presenterades, allt inretts i mjuk, sober stil och med öppna generösa ytor.

Det stora, ljusa vardagsrummet med en storbilds-TV, mjuka soffor och hyllor med CD-skivor och böcker och inte minst det kombinerade köket med plats för över ett dussin, borde falla vilken tonårig som helst i smaken. De boende, mellan elva till sexton år skall sedan själva få påverka såväl färgval som prylar så långt det är görligt för att känna sig hemmastadda.

Åtta utvalda personer med specialkompetenser skall arbeta på gruppboendet med bemanning dygnet runt för att alltid vara till hands.

Upp


Integrationschefen Azad Jonczyk med personal

Att ge barnen trygghet, värme och hjärta i en tydlig struktur ses som det centrala i verksamheten.
Bandet klipptes av kommunstyrelsens vice ordförande Hans-Ingvar Jönssom som invigningstalade.

– Det var en stor politisk enighet och en stor uppslutning för att ta emot ensamkommande barn. Oasen vill vi skall ses och kännas som det låter - ett vattenhål inte i en öken utan omgivet av grönska – ett ställe att längta till. Alla åstorpsbor bör ta sitt ansvar för att de skall trivas och utvecklas, knyta kontakter i skola och föreningsliv.
Förbättras förhållandena i deras hemländer, skall de kunna åka hem med en bra utbildning i botten. Stannar de skall de bli bra kuggar i det svenska samhället.

Vi bör ta emot dem med en öppen famn.


Samlingsrummet där barnen kan spela spel och titta på storbilds-TV i anslutning till köket



Räddningstjänstchefen Staffan Winstedt och kommunens krisberedskaps- och säkerhetsansvarigen Göran Skoglund

Åstorps beredskap är god…

Åstorp 130516
Snabba räddnings- och krishanteringsinsatser vid olyckor, bränder och sannolika eller osannolika katastrofer är ett av samhällets absolut viktigaste hörnstenar. Vad kan vi göra själva för att förebygga? Vad gör man i regionen?
Det mesta kan hända oss alla. Få är skonade från olyckor, tillbud och katastrofer.

Vi måste snabbt kunna få stöd och hjälp – framför allt måste vi kunna lita på att det insatserna är tillräckliga för att hinna fram i tid i krissituationer.
På frukostmötet på  Kulturhuset Björnen informerade räddningstjänstens Staffan Winstedt och kommunens krisberedskaps- och säkerhetsansvarige Göran Skoglund om sina resp. verksamheter.

Innan dess berättade vice ordf. i kommunstyrelsen Hans Ingvar Jönsson och Åstorps kommunchef Claes Jarvi om vad som är på gång just nu – i kommunkorridorer, på kontor och i möteslokaler.

Nyanställda är en kategori som man nu sätter fokus på. Med visningar av vad Åstorp kan erbjuda och informativa introduktionsträffar därtill, hoppas man bl.a. få nyanställda att snabbare acklimatisera sig, trivas och stanna kvar.

En bit på väg…
Senaste kulturnytt det viskades om, handlade bl.a. om  en interimstyrelse för en teaterförening - med sikte på verksamheten i Björnen som startar till hösten med en föreställning av Marianne Mörck. 

Upp

På byggfonten kan nämnas att det planeras tolv villor på Björnås samt ett inköp av tomten där Kvidinge Trävaruaffär nu är belägen.
Färska årsredovisningar och personalredovisningar hölls sedan upp till allmänt beskådande.
1 300 fast anställda i kommunen med ett snittålder på 47, 5 år, visar att det finns ett behov av yngre krafter inom snar framtid. Ett led i detta är att ytterligare stärka arbetsmiljön, skapa rehabkedjor och fler skyddsombud.

Räddningschefen för Åstorp och Klippan Staffan Winstedt drog upp vikten av samverkan mellan kommunerna – en samverkan som påbörjades redan på nittiotalet. Denna samverkan beräknas stärkas och utvecklas ytterligare inom kort.

– Vad är största risken just nu för att olyckan skall vara framme? Ett typexempel kan vara så elementärt som  att köra på väg 13 med blankslitna däck. Få tänker på att hela landet står stilla och tickar miljoner vid en olycka. 
Våra prioriteringar när det händer flera olyckor samtidigt är svåra. Vi måste tänka på omständigheterna för övrigt.
Hugga in vid en hjärtstopp eller hjälpa en katt från ett träd?
Våra deltidsbrandmän eller dito kvinnor betyder mycket.
De måste vara redo att rycka in med fem minuters varsel – och alla måste ha tillstånd från sin arbetsgivare.

 – Värt att notera – till stor del jobbar vi mycket med förberedande insatser, med myndigheter, utbildning, byggnation, tillstånd och tillsyn och får ofta uppdrag för att säkra tryggheten på företag. Vi har nationella lagar och mål att fylla. Fördelen i vår region – Åstorp, Kvidinge, Klippan och Ljungbyhed är närheten mellan våra kommuner och därmed den snabba kommunikationen oss emellan.
Att vår samverkan i Skåne NV och resten av Skåne är fungerande, visar insatserna vid Tranarpsolyckan – en olycka som nu är under utvärdering.

Göran Skoglund berätade att offentliga aktörer måste ha ett ansvar att ha god beredskap och hantera kriser.

– Vi måste vara beredda på att det osannolika kan överraska och har ett geografiskt ansvar vid  - smitta, kärnkraftexplosioner, elavbrott, terroristaktioner av alla de slag. Kommuner och företag har ett krishanteringsråd med avstämning varje år.
Vi uppfyller alla kriterier.

För närmare info vid krisinformation och olyckor i landet se www.krisinformation.se.



Systrarna Buffé – Tina Nilsson och Susanne Lundqvist monterar den nya takskylten över entrén

Systrarna Buffé intar Tingvalla

Åstorp 130507
En brand på Perslund blev startskottet för byggandet av ett nytt nöjespalats på Tingvalla i Åstorp. Sedan 1931 har det dansats både inom och utomhus på Tingvalla. Konferenser och möten av allehanda slag har avlöst varandra. Storheter som Jussi Björling och Karl Gerhard har gästat Tingvalla under trettiotalet.

Då som nu är det Bygdegårdsföreningen som står som ägare till det funktionella, ljusa och ändamålsenliga byggnaden med utsökt läge vid foten av Söderåsen. Ett flertal arrendatorer har avlöst varandra sedan ombyggnaden 1985.

Sedan 1 april i år är det Systrarna Buffé som håller i verksamheten. Deras förutsättningar för att kunna sköta och utveckla ruljansen ser betydligt ljusare ut än tidigare arrendatorers. Sedan tre och ett halvt år har de framgångsrikt drivit cateringen Systrarna Buffé i Nordvästskåne – en verksamhet som de tänker fortsätta med och involvera i verksamheten på Tingvalla.
För systrarna Susanne Lundqvist och Tina Nilsson var det gudskelov ingen brand som satte eld i baken och fick dem att våga ta steget till den egna verksamheten.

Det var en mobil köksvagn
– Vi var i ett läge, då Tina var arbetslös och jag trött på jobbet inom hotellbranschen, som vi första gången såg en gatuköksvagn. Då vi båda hade ett brinnande intresse för matlagning tändes idén till att köpa en vagn, installera den på min tomt och starta catering, berättar storasyster Susanne med mångårig erfarenhet från hotellnäringen, där hon växlat mellan uppgifterna bl.a. som kallskänka och husfru på namnkunniga restauranger.


Det här är jätteroligt... Här finns plats för 350 sittande gäster plus ett par hundra till.

Upp


Cateringverksamheten har fått ett lyft i och med det stora funktionella köket

Tina som också jobbat inom hotellnäringen har dessutom kompletterande yrkeskunskaper som utbildad webdesigner och säljare. De referenserna fick även Nyföretagarcentrum på fall. 
Ett starta egetbidrag från Nyföretagarcentrum och ett litet banklån fick dem sedan att våga ta steget.

Ingen av dem har varit rädd för att hugga i och jobba parallellt – ibland dygnet runt och med extra anställningar på kvällar för att säkra ekonomin de första åren.
Målmedvetet har de lyckats arbeta fram en trygg bas – en mixad kundkrets av företagare, föreningar, församlingar och privatpersoner.

När så förfrågan om arrende kom från Arne Malm och Hans-Ingvar Jönsson på Bygdegårdsföreningen, slog de till med ett ettårskontrakt. Nu fejas och planeras det för fullt på Tingvalla.

– Vår dialog med Bygdegårdsföreningen är jättebra. De står för materialet och vi gör jobbet, säger Susanne medan Tina understryker att de till en början går mycket varsamt fram med de yttre förändringarna. De gamla trogna gästerna tycker det är tryggt när allt är som det brukar vara.
Men det behövs uppfräschningar här och var. Exteriören skall högtryckstvättas. Entrén har redan fått en ny stilren, modern framtoning. En ny skylt med Systrarnas Byffés logga skall lysa över nejden. Det skall jagas nya gardiner…
Det är fullt upp. Alla tidigare aktiviteter är kvar, plus nya kunder och catering. Beställningarna och efterfrågan är på topp och mer därtill.Hela tjocka släkten är mer eller mindre involverad i verksamheten.

– Min svärmor fick ta disken häromdagen.
Våra yngsta hämtar vi från skolan och så tillbringar de eftermiddagen här – en toppenplats för barn både ute och inne. Barnen längtar hit och kompisarna nästan slåss för att få hänga med, berättar Tina.

I den lägenhet som ingår i komplexet huserar en vuxen son till Susanne som gärna agerar som vaktmästare vid behov.
– Vi tänker satsa på barnprogram och utnyttja scenen mera. Sedan hoppas vi få hit bussbolag från hela landet. Vi har ju gott om plats både ute och inne – en potential som vi tänker utnyttja så långt det går!


Björn Gibrandt, VD på Lydinge Golf&Resort

Lydinge Golf & Resort – golfspelarnas andra hem!

Åstorp/Hyllinge 130425
– Vi vill bryta barriärer, ta bort snobbstämpeln och göra golfen tillgänglig för alla! Golf skall vara kul - en social, mysig samvaro där golfspelet är en gemensam nämnare. Det krävs inga speciella kläder eller märkesskor. Vi vill fungera som ett andra hem, berättade Björn Gibrandt från Lydinge Golf & Resort o Hyllinge på Företagarnas i Åstorp näst sista lunch för säsongen.

Han inledde föredraget med en kort berättelse om sig själv och sin familj.
– Mina föräldrar startade verksamheten på egna ägor för tio år sedan. Själv hade jag förmånen att få växa upp i en lantbruksfamilj och fullfölja mina studier på ett internat i Värmland medan pappa skötte lantbruket och mamma jobbade som sjukgymnast.

Upp

– Det gäller att nå ut! Vi är ute på skolor och på ställen där folk rör sig typ stormarknader för att skapa de ungas intresse för sporten. Barnen måste få skaffa sig en egen uppfattning och lära sig spela på ett enkelt och roligt sätt t.ex. fiska golfbollar i dammen.

Barn behöver förebilder
Hos oss kan de också få träffa och se unga kända golflöften och idoler i aktion. Vi har bl.a. haft juniorlandslaget här på besök.

Även Björn motiveras av förebilder. Musik, framgångsberättelser och nöjda gäster anser han också stimulera kreativiteten och underlätta sökandet efter nya, oupptäckta framgångsvägar och visioner.
Allt handlar inte om golf på Lydinge Golf & Resort.
Det pågår en ständig ström livliga sidoaktiviter i den mycket stora, smakfulla anläggningen i stilfull, klassisk stil med hög mysfaktor. Luncher, middagar, konferenser, gästbesök, specialarrangemang, öppet hus…
Det är genomtänkt och väldesignat i såväl de högkvalitativa, temainredda hotellrummen och den mjukt välkomnande foajén som i krogen och konferensrummen med alla faciliteter – allt tillgängligt för alla kategorier.

Även kontorsutrymmen finns att hyra
Visioner på väg att förverkligas är bl.a. uppförandet av ett hundratal småhus intill anläggningen samt  en Business Club – ett nätverk för golfklubbar i närregionen.
550 medlemmar finns idag registrerade på Lydinge Golfklubb. Ett s.k. grönt kort, där medlemskap ingår, kostar 4 900 kronor. Fler än 800 medlemmar är ingenting man strävar efter på Lydinge Golf & Resort, där den personliga servicen och omtanken tycks stå mycket högt på prioriteringsstegen.

– Jag vill avdramatisera detta med golfklubbar. Klubben kan ses lika mycket som en social klubb som en golfklubb.





Annika Hoppe

Äkta bildning gör livet lite roligare!

Åstorp 130314
Från bondesamhället till industrisamhället vidare till informationssamhället som övertas av kommunikationssamhället och vidare till upplevelsesamhället…. Vad kommer sedan?
Förr stämde tesen ”en ljusnande framtid” – åtminstone satt orden förhoppning och framtidstro, prydligt inristade på den erövrade vita mössan. Idag känns framtiden som ett förvirrat kaos för de flesta – även för de som arbetar med utbildning. Utvecklingen går med en rasande fart.
Livslångt lärande är en nödvändighet.

Hur förbereder man barn och ungdomar för ett framtida samhälle och en arbetsmarknad som vi inte ens kan sia om hur den ser ut?
På frukostmötet den 14 mars berättade Annika Hoppe förvaltningschef för bildningsnämnden i Åstorp och Pål Olsson, rektor för vuxenutbildningen om vikten av utbildning, kommunens målsättningar och skolans möjligheter.

– Vi vill öppna dörrar för framtiden – en framtid som redan är här. Vi måste utbilda för helt andra färdigheter, utbilda för jobb som inte existerar. Vi behöver sätta fokus på nya kompetenser och hur alla skall kunna ta till sig det.
Det blir minskad efterfrågan på manuellt arbete och industrijobb, likaså av rutin- och reglerbara tjänsteyrken. Det blir i stället ökad efterfrågan på kommunikativa, analytiska och problemlösande förmågor. Initiativ- och företagaranda, kulturell medvetenhet och nya kulturella uttrycksformar är faktorer som kommer att ha hög dignitet.

Annika Hoppe berättade om EU:s och regionens mål och visioner. EU har åtta nyckelkompetenser: Kommunikation på landets språk plus främmande språk, matematisk, teknisk och vetenskaplig kompetens, digital kompetens, lära att lära, social- och medborgerlig kompetens.

Upp

– Målet för Åstorps del är att alla skall fullfölja gymnasiet. Idag går sextio procent vidare till gymnasiet. Skåne Nordväst har en låg utbildningsnivå. Endast elva procent studerar vidare på högskola tre år eller längre. Matematik är det stora sorgebarnet. Tjugo procent når inte upp till de krav som ställs.

Annika Hoppe underströk vikten av lika värde i olika typer av skolor, barnens och elevernas delaktighet i lärprocessen.

– Vi måste ha bättre mätbara resultat i framtiden.

Bland de utvecklingsområden som det arbetas med nämnde Annika Hoppe: Fokus på resultat, analyser, se över arbetsmetoder och organisation och digitalisering. Därutöver planeras ett forskningsprojekt i elva kommuner tillsammans med Malmö Högskola samt ett införande av mediacentra, skoldatatek och en kulturskola. I ett samarbete med Halmstads Högskola etableras ett forskningsprojekt kring gymnasieresultaten för Åstorp och Bjuv.

– Förutom de kriterier som skolan skall uppfylla vad gäller kunskap och färdigheter, kritisk granskning, kommunikationsförmåga, samarbetsförmåga m.m. är det av största vikt att vi laddar ned trygghet till eleverna. De måste våga bli vuxna. Äkta bildning är att göra livet lite roligare!

Pål Olsson berättade sedan om Vuxenutbildningcentrats mångfacetterade verksamhet, där de flesta tänkbara kategorier kan få sitt: bl.a. introduktionsutbildning, särvux, SFI, GRUV, kommunalt infoansvar och NTI. Uppdragsdelen, där man säljer utbildningsinsatser, är en annan central gren i verksamheten.

Samverkansavtal för fritt sökande i Skåne Nordväst och ett nära samarbete med AF är etablerat. AF har också ett projekt ”Ung kraft i Åstorp”, där långtidsarbetslösa ungdomar ges ytterligare chanser att ta sig in på arbetsmarknaden.
Vikten av utbildning framstår om möjligt ännu klarare när han påminner om vilken merkostnad det blir för kommuner med lågutbildade medborgare.


Annika Hoppe och Pål Olsson


Ann-Louise Ekberg t.v. och Hans-Ingvar Jönsson med diplom och blomstertårta till Bodil Borg på Bodils Skafferi

Centerns diplom till Bodil Borg på Bodils Skafferi

Åstorp 130308
Den lilla kommunens fördelar med snabb djungeltelegraf, där de flesta känner varandra, kan ha sina fördelar för den som ser och använder sig av dem.

Upp

Är grannen nöjd med mat och service sprids det snabbt som en löpeld.
– Kan du baka julbröd till mig? Jag hinner inte!
Den typen av frågor förekommer knappast i storstädernas restaurang- och cateringverksamheter.
Men i Åstorp kan det faktiskt fungera.

På Bodils Skafferi I Åstorp är den personliga servicen av högsta prioritet. På en för övrigt med mycket få lysande undantag stendöd storgata, har Bodil Borg inte bara lyckats hålla kommersen igång utan även höjt sin omsättning. Fyra anställda ingår numera I den sjuåriga verksamheten med lunchservering, cafeteria och catering.
Fokus ligger på hemlagat, hembakat och svensk husmanskost – att serveras i bostaden därhemma eller I lokalen. Flexibilteten är stor.

– Vill en pensionär ha en lunch hemsänd så fixar vi det också, berättade Bodil som är säker på att kvalitet på alla fronter alltid håller i längden.
I samband med internationella kvinnodagen mottog en glad Bodil Borg Centerns diplom och gratulaltioner för framgångsrik kvinnlig företagsamhet I kommunen.
Traditionen brukar bjuda på en tårta därtill. Bakverket detta år var en ytterst läcker, dock inte ätbar sådan. Sådana gör hon själv med den äran.
Denna gratulationstårta var ett fluffigt litet vitt berg, tillverkat av vita rosor, prästkragar och oasis med Centerns logotype på toppen.
Bodil Borg tror på framtiden och litar hellre på släkt, vänner och grannars omdömen än konjuktursvängningar.
Det gör hon rätt i.


Kultur- och bibliotekschef Eva Zäther Löfgren

Inspirationsdag i Åstorp

Åstorp 130214
Hur står sig lilla Åstorp i konkurrenskarusellen? Vad kan förbättras och utvecklas? Fördelar och nackdelar? Idag och i morgon? På inspirationsdagen den 14 februari, arrangerad av näringslivsutvecklare Susann Eriksson var Åstorps kommun i fokus.
Eva Frisk från Sv. Näringsliv, Madeleine Johansson, Svensk Handel samt  omvärldsanalytikern Lars Persson och kultur- och bibliotekschef Eva Zäther Löfgren turades om i talarstoden på Kulturhuset Björnen.

Eftermiddagen bjöd på ett späckat schema. Många åhörare kunde av tidsbrist inte följa hela evenemanget utan valde de godbitar som berörde och engagerade mest. Vi valde att slinka in när Eva Zäther Löfgren informerade om kulturlivet i Åstorp med fokus på Åstorps kulturplan.  

Näringsliv och kultur är intimt förknippade med varandra. I symbios kan det om det vill sig väl, bidra till en levande, hållbar utveckling. Men det behövs kontinuerliga påminnelser om vikten av och kraften i kultur, så att det inte viftas eller glöms bort. Politiker på såväl riksplanet som på kommunal nivå, är alltför ofta njugga med att öppna den redan skrala plånboken på glänt i kristider.

Upp

Förståeligt, men människan lever väl inte av bröd allena?  Därför behövs det med säkerhet styrmedel, nedskrivna kulturplaner i svart på vitt med mål, riktlinjer och visioner, idag och i framtiden – i EU, nationellt regionalt och lokalt.

Åstorp tillhör en av de få kommuner i landet som har en egen kulturplan fick vi veta, när vi bänkade oss för att lyssna på Eva Zäther Löfgren.

 – Vad är kultur? Det som berikar och berör. En kraft för utveckling, som får oss att skratta eller gråta, trigga och utmana oss. Den tillför djupare mänskliga värden till ett samhälle där det materiella och ekonomiska får allt större utrymme. Samhället har ett ansvar att prioritera och erbjuda ett varierat utbud. EU har satt kriterier, likaså Riksdagen och Kulturrådet. Det gäller att skapa samverkan och dialog med alla aktörer. Kulturen tar sig många olika uttryck – bildning, traditioner, mötesplatser. Vi behöver synliggöra föreningslivet och det fria kulturlivet, kulturarvet och öka möjligheten till kulturell delaktighet – gå över gränser. Mångfald, kreativitet och kvalitet  är ledstjärnor i vår längsiktiga kulturplan som politiker, tjänstemän, studieförbund och föreningar gemensamt arbetat fram. Vi i Åstorp har satt högsta prioritet på de unga. För att barn och unga skall själva få uppleva och skapa kultur. Vi har Skapande skolaverksamheten i Åstorp, där proffs leder undervisning i dans, bild eller film. Kulturgarantin kompletterar sedan med pengar till upplevelsedelen.

Eva poängterade att satsningen på kultur gör en ort attraktivare att leva och verka i och stimulerar därmed också näringsliv och handel. Så till styvbarnet Kulturhuset Björnen som under en längre tid bara gått på halvfart p.g.a. bristande resurser.

– Jag hoppas och önskar kunna skapa en mötesplats för alla tänkbara kategorier här. Utnyttja husets potential, skapa verkstäder i källaren, en danssal däruppe, en fritidsgård eller bibliotek…Vem som skulle ha ansvaret spelar egentligen ingen roll. Men drömmen är att ha aktiviteter av alla de slag här från morgon till kväll! Bildningsgruppen arbetar med detta, sade Eva vars senaste projekt med filmdagar, biosalong med Guldbaggevinnarfilmen ”Älska, leva dö” i fokus, blev en stor succé.



Malin Planander

Miljöbron – förmedlar projekt mellan företag och studenter

Klippan 130213
Många företagare varken orkar eller hinner inte mer än att driva kärnverksamheten. Även om viljan är stark till förändringar  och utvecklingsinsatser på olika plan stannar det alltför ofta vid tanken. Extern hjälp brukar dessutom bli kostsam.
Den ideella organisationen Miljöbrons inriktning på samarbete med studenter och företagare är kostnadsfri och kan ses som en länk dem emellan. Studenterna får arbetslivserfarenhet och företagarna professionell hjälp med miljöarbetet. Två flugor i en smäll…

Konceptet är inte nytt. I västra Götaland har det fungerat i över tio år, i Skåne ett och ett halvt år.
Malin Planander informerade om Miljöbrons verksamhet på Företagarna i Klippans första lunchmöte för året.

–Tanken är att ge uppdragsgivarna, som även kan gälla kommuner, en extern kompetens i miljöarbetet. Projekten kan gälla allt från miljöutredning, ökad källsortering, solcellsberäkningar, produktutveckling eller varför inte fördelarna med vindkraft. Bl.a. Kullaflyg, Börjes Lastbilar och Mäster Grön har använt sig av våra tjänster.
Vi på Miljöbron inventerar projekt i regionen, åker ut och kollar respektive verksamhet och analyserar behoven, tar fram formuleringar och rekryterar sedan lämplig kompetens från den akademiska världen. Även utvärderingen sköter vi. Nittio procent av våra uppdragsgivare är nöjda med våra koncept.

Upp


Tord Andersson

Miljöarbete på nationell och kommunal nivå

Efter Malin Plananders föredrag var det miljöstrateg Tord Anderssons tur att informera om miljöarbete på såväl nationell som kommunal nivå. Han berättade bl.a. om Miljöbalken från 1999 om dess struktur och styrning, som bidrog till höjning av  miljöprestandan. Dess tillkomst initierades av kommuner och landsting och efterföljdes så småningom av ett riksdagsbeslut på nationella miljömål och senare även s.k. generationsmål.

– Allt miljöarbete utgår från detta. Länsstyrelsen håller i det regionala miljöarbetet. Fokusområden här i Klippan är energi och transport, hälsa och miljö, natur och kultur, konsumtion och avfall samt mark och vatten, sade Tord Andersson – en man som sade sig älska statistik.

Det sistnämnda var han nog ganska ensam om men engagemanget för miljöarbetet delade han med åhörarna vid de fullsatta lunchborden på Hotell Klippan Best Western.

.



Patrik Steen, Arbetsförmedlingen informerade Företagarna i Åstorp

Arbetsförmedlingen informerade vid Företagarnas månadslunch

Åstorp 130130
Det var en brokig mix företagare, skolchefer och representanter från Nosam, LRF, Almi Företagsparter som högg in på fläsk och bruna bönor denna årets första lunchträff hos Företagarna I Åstorp.
Föreläsare  var AF:s Patrik Steen som håller I trådarna för Arbetsförmedlingen I regionen Åstorp, Klippan, Perstorp och Bjuv.

AF ger knappast upphov till bra vibrationer hos gemene man, något som Steen genom ökad information försöker förändra bl.a. genom att med siffror bevisa att det faktiskt händer saker som sällan kommer upp I ljuset.

– Vi förmedlar jobb och kompetens! AF är inga pappersvändare. Det kan vi knappast vara med hela 20 miljoner kontakter per år i landet. Platsbanken t.ex. har 1,5 miljoner besökare per månad. Totalt sett är det alltså stora volymer vi hanterar, informerade Patrik Steen.
Han berättade vidare att AF arrangerar 2 500 jobb och rekryteringsmässor. 65 000 funktionshiindrade fick jobb förra året, 25 000 praktikplatser och över 80 000 nystartjobb.
Steen poängterade att  vi inte får glömma att AF:s uppdrag kommer från regering och riksdag. Så har varit fallet ända sedan 1902.

– Matchning, i detta fall - att sammanföra de sökande med rätt kompetens till de arbetsgivare som söker arbetskraft - ingår I AF:s arbete, likaså att ge extra stöd åt utsatta grupper samt att på sikt öka sysselsättningen.

Upp

Så till det lokala...
Åstorp är ett industrisamhälle  med ett fåtal dominerande arbetsgivare och mycket utsatt för konjunktursvängningar, förändringar som har varit betydligt fler än väntat. Utvecklingen har ändå varit förhållandevis gynnsam, trots alla svarta rubriker. Över femtio procent av kommunens förvärvsarbetare är inpendlare, vilket kan vara värt att notera. Samarbetet med skolan är av stor vikt. Ungdomar som väljer fel väg kan drabbas hårt och ger dessutom stora kostnader för samhället.–Vi slussar in praktikanter på företag utan kostnad och för nystartade och nyanlända subventionerar vi delar av lönen.
Generellt sett måste vi se bredare, fokusera på kompetens, inte hinder.

Rekryteringsträffar, där företagare får möta nya förmågor är ett sätt. Arbetsgivare får genom oss ett handplockat urval om så önskas.
För sökande med funktionshinder har vi tillgång till såväl terapeuter och sjukgymnaster. Vi gör gärna företagsbesök för att se hur ni jobbar och vilka kompetenser ni söker.AF arbetar även internationellt med rekrytering ut tilll Europa och vice versa.Efter en kort debatt var det dags för mer dagsaktuella lokala ämnen.  En glädjande nyhet var att de efterlängtade tågstoppen i Kvidinge ser ut att förverkligas i slutet av året.



Systrarna Buffé, Tina Nilsson och Susanne Lundqvist nya arrendatorer på Tingvalla från 1 april

Systrarna Buffé – nya arrendatorer på Tingvalla

Företagarluncherna har under flera år hållits på Tingvalla Dansplats som  inom kort får nya nya arrendatorer. Det är Systrarna Buffé som kommer att att sköta ruljansen, välkända för sin catering som kvarstår I den nya verksamheten.
Det är bara att ringa och beställa som vanligt, meddelade systrarna som redan har ett brett kundunderlag I bagaget när de startar sin nya verksamhet.



Kommunchefen Claes Jarlvi (ej med på bilden) Anders Aronsson, miljökontoret, Bengt-Olle Andersson, sahällsbyggnadschef och kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg informerade.

Rapport från årets första frukostmöte

Åstorp 130130
Frukostmötena i Åstorp har kommit för att stanna.
Den lilla kommunens fördelar (det finns faktiskt sådana) blir påtagliga med regelbunden personlig närkontakt och dialog mellan kommunens beslutsfattare, tjänstemän och företagarna.  Beslutsvägar kortas med större insikt om varandras arbeten, svårigheter och rutiner.

Informationen om vad som händer och sker på olika nivåer i kommunhuset får klarare konturer – matnyttig kunskap inte bara för företagarskaran på morgonmötena
På årets första frukostmöte berättade kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg, kommunchefen Claes Jarl, vi, samhällbyggnadschefen Bengt-Olle Andersson och samordnaren på Miljökontoret Anders Aronsson vad som hänt sedan sist och vad som är på gång.

Den stora Tranarpsolyckan stod först på dagordningen. Hur kunde det ske? Spekulationerna har varit många.
Många lade till en början skulden på kommunen för bristande skötsel av väglaget innan fakta i målet belysts. Så var inte fallet.
En av orsakerna är ren force majeur enligt Bengt-Olle Andersson.

– Vi hade plogat och saltat hela morgonen. Ändå skedde olyckan. Vi blev tagna på sängen! Väderomslaget med stark kyla och dimmoln gick blixtrande snabbt. Kylan omvandlade saltet till iskana och olyckan var ett faktum.

Upp

Det omfattande, dramatiska arbetet efter olyckan leddes från Helsingborg i samarbete med de nordvästskånska kommunerna. De samlade resurserna, beredskapsplan för sjukvård, krislag och Räddningstjänst fungerade sedan som det skulle.

Ronny Sandberg berättade vidare om projektet Integration genom arbete. Den är nu  i sista cykeln av sexmånadersprojektet i fem kommuner under temat att få folk ut i arbetslivet. Inblandade parter är nöjda med resultatet.

En ny stadsarkitekt har varit på gång länge. Nu är det bara två veckor kvar till tjänsten tillsätts – ett jobb som omfattar ansvaret för såväl samhällbyggnad, miljö som stadsplanering. Ungdomsarbetslösheten som är mycket hög i kommunen, 26, 2 procent vilket är över snittet i landet för ungdomar mellan 18 -24 år, är en hett problem. Den 22 januari ordnas därför en heldagskonferens tillsammans med AF, Försäkringskassan och Åstorps samordningsförbund för att kunna ta ett gemensamt grepp om ungdomsarbetslösheten och få fram en strategi för de närmaste tre åren.

Bengt-Olle Andersson informerade om vad som händer på kommunens gator, torg och parkområden. Gator på sammanlagt tio mil med en budget på 7, 8 miljoner och parkmark på 800 000 kvm, med 4,5 miljoner att fördela, har idag betydligt färre personalenheter. Vad beträffar gatornas skötsel beträffar har man idag en liten egen styrka men mycket upphandlingar och entreprenader. Parkförvaltningen som tidigare hade tolv anställda har nu decimerats till fem. Ett problem som löses bl.a. med hjälp av Activa och arbetslösa ungdomar.
Parkerna har fått fler träd, gräsmattor, där det tidigare fanns häckar och buskar, större variation av växter samt bättre belysning och ett rikare fågelliv. Vikten av betesfår på öppna  som Kalvahagen togs upp, likaså det ökade kravet på rening inom VA-verksamheten, där arbete över kommungränser  är modellen.

Slutligen berättade Anders Aronsson om Miljöbalken som styr verksamheten, om Vattendirektiv och miljömål. Nytetableringar måste t.ex. ske på rätt ställe, får inte ha någon påverkan på hälsa och miljö eller grundvatten. Kemikalier skall ha minst möjliga påverkan. Vattendirektivet, där bl.a. dagvatten, och flödet analyseras har hårda restriktioner gällande föroreningsnivåerna med hopp om god status år 2021.Bland lokala naturvårdåtgärder lät ett projekt extra spännande – planerna på att göra Kalvahagen och Prästamarken till naturreservat!


Emma Nordström på Företagarnas månadslunchmöte

Leaderhjälp med drömmar och framtidstro

Åstorp 121128
Det var länge, längesen den ljusnande framtid låg framför studenterna.
Att tvingas göra en massa val i alltför tidig ålder till en  arbetsmarknad som förändras i takt med att kunskap och kropp växer, skapar frustration och ångest hos många unga.
Men drömmar, visioner och framtidstro ligger gudskelov ändå där och gror men behöver ofta hjälp på vägen för att växa.

”EU på landet” är ett paraplyprojekt inom Leader som skall hjälpa ungdomar att våga ta steget och förverkliga sina idéer under professionellt överinseende och coaching.
På Företagarnas sista lunchmöte detta år berättade projektledaren Emma Nordström om verksamheten som erhållit 130 000 kronor från EU till projektet som vänder sig till ungdomar mellan 14 – 25 år.
– Det räcker inte att bara tro på sina idéer. Det måste finnas någon som tror på dem själva och deras förmåga. Det är inte bara grejen i sig, att ge idéerna engagemang och tid för att genomföra projektet. Det gäller att stärka identiteten, att få dem att våga. Vi har haft ett flertal projekt som slagit mycket väl ut. Bl.a. en som ville bli manusförfattare och sökte 20 000 kronor och nu skall ge ut en bok.

Upp

Vi har ambitionen att få dem att växa som människor, coacha, ge dem framtidstro och skapa nätverk.
Emma berättade också om ett annat inom ”EU på landetprojekt” – speedracing unga och entreprenörer i s.k. entreprenörscaféer.
Niondeklassare i Åstorp har fått möta tio lokala entreprenörer varav flera inte gått de traditionella vägarna eller valt s.k. vanliga yrken.
– Det är ett bra sätt att få igång en diskussion. Snacket kom igång direkt. Ingen suckade eller gick ut. Alla skötte sig och lärde sig någonting nytt. En enkät visade att bara sju av etthundrafemtio tyckte att det var tråkigt, vilket är ett mycket gott betyg i sammanhanget.
Jag anser det också vara viktigt att avdramatisera alla valsituationer. De skall kunna känna och veta att det finns många olika vägar att nå sitt mål. Det kunde de snabbt konstatera i sina möten med entreprenörerna.
Det finns ett stort behov av denna typ av projekt men nu är pengarna till ungdomssatsningen slut. Vad som händer nästa år oklart.



NSR:s marknadschef Björn Larsson

Avfall – en resurs

Åstorp 121030
Att ställa in sig på nya fordringar, förändra attityder och beteenden ställs alla generationer inför – förr eller senare.
Lortsverige kallade Albert Engström vårt avlånga land i början av förra seklet.
Om inte avfallshanteringen fått nya riktlinjer i början på åttiotalet hade vi lätt kunnat bli Sopsverige i stället.

Idag är avfallshanteringen en stor och välutvecklad industri.
I Nordvästskåne har vi NSR – Nordvästra Skånes Renhållnings AB som lär vara en av de bästa i landet i sin bransch. Folk vallfärdar från andra länder bl.a. Polen för att studera och lära av den omfattande verksamheten i ett regionalt miljöföretag i världsklass med miljön i fokus.
NSR ägs av sex kommuner i nordväst – Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Ängelholm.
NSR:s marknadschef Björn Larsson besökte Företagarnas lunchmöte i onsdags.
– Det gäller att skapa en helhet i kretsloppet – att utveckla regionen och dess kommuner med miljövänliga, hållbara alternativ samtidigt som det måste vara ekonomiskt genomförbart.
Återvinningsanläggningen i Helsingborg kan ses som en industripark med forskningsenheter. Avfallet från en industri omvandlas till en råvara för en annan. Vi satsar på ny miljöteknik och vårt forskningarbete är omfattande framför allt inom biologisk behandling. Ett samarbete med Terracastus Tecknologis planeras leda till en anläggning för produktion av flytande biogas så småningom. Ett annat forskningsföretag arbetar på att omvandla plast till olja för att nämna några exempel, berättade Björn Larsson som bl.a.underströk vikten av förändrade beteenden och vanor hos konsumenten.

Upp

– Vi arbetar mycket med att förändra beteenden och attityder hos konsumenterna. Ett led i detta är bl.a. ett energiprogram för skolor – från ettan till nian – som vi infört i Helsingborg. Samma service kommer att erbjudas till elever i Åstorp och Bjuv framöver. Vi källsorterar och återvinner bättre än genomsnittet i landet här i nordväst men vi kan bli bättre. Målsättningen är att halvera hushållsavfallet till år 2020.
Av matavfallet återvinner vi det mesta och omvandlar materialet till fossilfritt bränsle resp. näringsrikt biogödsel, informerade Björn Larsson.
Ämnet är brett och komplext. Deltagarna blev snabbt engagerade.
Frågor om hantering av elutrustning till tredje världen, konsumtionshysterins effekter, producent- och konsumentansvar m.m. ventilerades.
En påtaglig förändring i åstorparnas vardag väntas, då nio återvinningscontainrar planeras att tas bort – ett system som fungerat i andra NV-kommuner. Beslut i frågan skulle tas i kommunfullmäktige samma dag som NSR-besöket.
För att få en uppfattning om storleken på NSR:s verksamhet bör nämnas att 460 000 ton avfall kom in till NSR;s huvudanläggning i Helsingborg förra året.
98 procent kunde sedan utnyttjas för materialåtervinning, biogasproduktion, energiåtervinning m.m.
Gamla tippar har förvandlats till storindustri i miljötänkandes tidevarv.              

     



Projektledare och enhetschef Azad Jonezyk

Intergration genom arbete - Huvudtema på frukostmöte

Åstorp 121018
Är Gud granne med kaos?
Det har vi väl alla undrat någon gång…
På det andra morgonmötet, arrangerat av näringslivsansvariga Susann Eriksson, riktat till företagare och kommunfolk, dök så den slående rubriken upp igen.
Projektledare och enhetschef Azad Jonezyk redogjorde då för Integrationsenhetens verksamhet i Åstorp och använde uttrycket för att visa att det går att vända en negativ trend
.

– Vi har gått från kaos till en väl fungerande flyktingverksamhet.
Vi var tidigt ute med projektet ”Integration genom arbete” 2006, så tidigt att den brukar kallas för Åstorpsmodellen. Tre år senare var konceptet i gång runt hela landet. Målet är arbete och åter arbete, berättade Azad och tillägger att verksamheten idag ligger på 10 miljoner kronor plus.

Genom analyser, koll på invandrarnas cv och färdigheter, ta vara på deras individuella kunskaper, skapa praktikplatser samt inte minst se till att svenskundervisningen fungerar till fullo underlättas den snåriga vägen in i det svenska samhället. Ingen skall behöva vänta mer än fem dygn på svenskundervisning.
– Integration skall inte ligga under socialnämnd. Invandrare är inte automatiskt socialfall. Genom s.k. introduktionsbidrag under två år, till 40 procent finansierad av Europeiska Socialfonden, resten från kommunen, ökas förutsättningarna för självständighet och aktivitet.

Upp

Ersättningen är prestationsinriktad. De som ingår i projektet måste delta i svenskundervisning och anta praktikplatser.
Jakt på arbets- och praktikplatser och bostäder tar stor plats i Azads och hans tre projektmedarbetares vardag.

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Sandberg redogjorde å sin sida för vardagen i kommunhuset. I likhet med många andra politiker och tjänstemän tog även han upp vikten av att sudda ut geografiska gränser och utveckla samarbetet i regionen. Han berättade aktuella nyheter och fortskridandet av påbörjade projekt bl.a. Torrhamn Åstorp- Bjuv, där man jobbar på att räta ut trafikproblem. Skatten ser ut att bli oförändrad. Återvinningsstationerna finns funderingar på att avveckla och i stället sätta fokus den stora återvinningsanläggningen i Nyvång. En ny väntsal på stationen planeras, likaså en ny busshållplats på f.d. Statoilområdet. De nya omdebatterade skolorganisationen är fortfarande under utredning.

Frukostmötena är ett perfekt forum för nya kommunanställda att presentera sig på.
Denna morgon var det nye personalchefen Ola Falks tur, som även är tf kommunchef under Claes Jarvis semester.
Närmast kommer han från IKEA.
Mindre administration, trots komplexare verksamhet såg han som en av de mest uppenbara skillnaderna mellan tidigare och nuvarande arbetsuppgifter.
Återväxtplanering är en av de stora utmaningarna, då 400 anställda väntas gå i pension det närmaste tio åren.


Nästa frukostmöte blir 15 november kl. 06,45 på Kulturhuset Björnen. Anmälan till susann.eriksson@astorp.se


Landshövding "Meta från Ljungbyhed" drog fullt hus på hemmaplan

Det var fullpackat i Klippans Konsthall, när moderaten och landshövdingen Margareta Pålsson - alias Meta från Ljungbyhed, gästade soffan för en avslappad intervjustund med Per Johansson.

Det är ju inte varje dag som någon av bygdens döttrar klättrar så många pinnhål på karriärstegen att hon får basa över hela Skåneland.
Från lilla lantliga idyllen Kärrarp till lyxiga residenset vid Stortorget i Malmö på 1700 kvm, där en privatvåning som renoverades för fem år sedan står till förfogande.
I detta jobb gäller nämligen boplikt.

Omställningen från småskaligt till storskaligt gick lättare än hon trott.
– Uppdraget kom som en blixt från en klar himmel.
Det är ett jobb jag aldrig drömt om eller tänkt på.
Men det är ett yrke som bär respekt med sig, har jag märkt.

Som nyutnämnd landshövding (yrket finns fortfarande inte ens femininum)  blev Margareta den 1 september regeringens främsta företrädare i Skåne län. Som chef för Länsstyrelsen skall hon nu fungera en länk mellan regering, riksdag, statliga myndigheter och Skåne.

Det var här i Klippan hon fick sina första lärospån och sin vita mössa på huvudet
Politik var hon inte intresserad av på den tiden men väl i samhällskunskap där hon lyckades få högsta betyg vilket inte var det lättaste 1968. Då härjade då fortfarande respektfulla censorer, oftast ”di lärde” i Lund, som höll hårda muntliga förhör.
Det var ju också en tidsålder då de flesta unga, röda och arga stod på barrikaderna. Men inte Margareta…
– Mitt politiska intresse föddes betydligt senare hemma vid köksbordet. Jag var irriterad över att samhället i mångt och mycket inte fungerade som jag ville. Först började jag som kyrkopolitiker. Där trivdes jag inte så det störde men insåg att det är genom politik man kan påverka och det var det som var mitt mål, berättade Margareta på sin breda skånska, väsenskilt från partivännerna med typiska Lidingösyndrom.

Margaretas karriärmarsch är ganska ovanlig.
Hon började arbeta på ett möbellager för att senare stanna hemma med sina två barn under hela nio år.
Därefter följde lärarutbildning och mångårigt arbete som lågstadielärare. Det politiska engagemanget fortsatte hon praktisera inom kommunalpolitiken i Åstorp.

I början av nittiotalet blev hon sedan kommunalråd i Åstorp och avancerade därefter till riksdagspolitiker, där hon bl.a. var partiets ordförande inom riksdagens utbildningsutskott.
– Som gammal lärare kan jag säga att Skåne inte gjort sin läxa med så låg sysselsättning och låg utbildningsgrad som det finns i Malmö.

Margareta som sätter starkt fokus på utbildningsfrågor understryker vikten av engagerade, skickliga pedagoger, men ibland är hon så engagerad att hon talar först och tänker sedan.
Ett tidigare förslag att hämta pedagoger från Lund för att undervisa svagpresterande, skoltrötta elever med socioekonomiska problem uppfattades av såväl skolfolk som elever som ett hån mot redan slagna.
Troligen menade hon inte så.

 Upp

Modig eller dumdristig...
Hon talar med värme om hur mycket vissa lärare betytt för hennes egen kunskapsbas. Däri instämmer vi väl alla.
– Jag är inte feg precis, sticker gärna ut hakan. Ibland kanske för mycket.
Men en sak lärde jag mig i Stockholm – att aldrig åtaga mig mer än vad jag hinner med. Det var det alltför många som gjorde. Personligen vill jag alltid vara säker på att kunna fullfölja mina uppdrag.
Vad jag närmast tänker hugga tag i är en ökad samverkan på alla plan mellan våra 33  kommuner. Det underlättar för alla.  Bara politiker sätter kommungränser, inte folket.



Margareta tänker göra en Eriksgata, etablera kontakter och besöka alla kommunerna.
Margareta säger sig ha fritt mandat att göra det hon brinner för, förutom chefskapet på Länsstyrelsen.
På frågan om vad hon tänker gör åt Östersjöns ekosystem, kom svaret snabbt.
– Många fiskarter dör. I Blekinge dör fåglarna. Varför? Jag vill tillsätta ett forskningslag som utreder orsak och verkan. Sedan kan vi gå vidare.
Inom turismen vill hon gärna slå ett slag för en levande landsbygd, där hon gärna ser en reform som öppnar för gårdsvinförsäljning.

Margareta Pålsson har bara suttit på sin post i tre veckor.
Många oväntade dörrar eller öppningar kommer att öppnas eller stängas i hennes arbete med det som hon kallar ”Ge glans över Skåne.”
Men en sak är säker. Här går drömmen om att påverka i stor utsträckning i uppfyllelse för Margareta Pålsson. Lika säker kan hon vara på mycket representation, handskakningar och åter handskakningar.
Den varan fick hon en försmak av även efter detta möte – en uppgift hon klarade galant i bästa Margareth Tatcherstil.



Projektledare Jan Magnusson

Torrhamn – viktig länk i logistiken

Åstorp 120829
Hamn på torra land i Helsingborgsregionen kan bli ett effektivt vapen för att förverkliga visionen att bli ledande logistikcentrum i  Norra Europas gröna korridorer och byggnader.

Det stod klart när Helsingborg Business Regions (HBR) projektledare och näringslivsutvecklare i logistik Jan Magnussson besökte Företagarna i Åstorp på höstsäsongens första lunchmöte.
Med Sydsveriges bästa logistikvärde och landets näst största hamn har Helsingborgsregionen en synnerligen god grogrund för framgång inom logistikområdet
Hela 7,2 miljoner ton gods passerade hamnen förra året.
Läget är en naturtillgång – och räknas som en s.k. USP, en Unic Selling Point något som HBR arbetat med i åratal med att utveckla och optimera.
Ett led i HBR:s logistikprojekt med gröna förtecken är torrhamnar på strategiskt utvalda orter. Varje torrhamn har då spårburen direktförbindelse med hamn och används vid såväl  omlastning som lagring, depå och underhåll.
Utan direkt anslutning till sjöfart kan godset i trailers och containrar omlastas mellan olika transportbolag i s.k. kombiterminaler – omlastningscentraler för intermodala transporter.
Även stora etableringsytor planeras.

Upp

Som lämpliga torrhamnskandidater ses Ängelholm, Åstorp och Bjuv samt Östra Långeberga i Helsingborg.
Åstorp anses ha bäst potential för etablering av torrhamn enligt de senaste analyserna.
– Transportflödet – blodomloppet måste hållas igång och pulsera. Stopp i flödet kan liknas vid en infarkt, berättade Jan Magnusson.
– Torrhamnar kan ses som viktiga länkar i att bibehålla och stärka detta flöde.
Vår logistikintensiva region har alla förutsättningar för att växa.
Miljöstrategin med byggnader och gröna korridorer genom Europa – allt för minsta möjliga miljöpåverkan, går hand i hand med vårt logistikarbete. Torrhamnarna minskar utsläppen i city, effektiviserar, sparar tid och pengar. De kan på sikt bidra till att skapa tillväxt och välstånd i vår region.
Vi får möjlighet att göra något unikt och stärka profileringen av regionen. Spinoff-effekterna brukar inte heller vänta på sig vid torrhamnsetableringar. Det visar redan etablerade  torrhamnsprojekt i Europa och Sverige.
Arbetstillfällen på alla utbildningsnivåer, kunskapsföretag, Science Parkanläggningar, höjd utbildningsnivå, förändrad infrastruktur…
Jan Magnusson arbetar i dagsläget med fördjupade marknadsundersökningar angående faktiska förhållanden för etableringar. Bl.a. undersöks befintliga kraftledningar, eliminering av trafik och buller, överenskommelser med markägare.
Analyser och åter analyser…
Aktiva stora aktörer inom det regionala näringslivet får nu begrunda förslagen och framföra sina åsikter.
Framåt hösten beräknas underlaget vara klart.
Beslut skall tas inom mandatperioden.



Projektledare Fredrik Kocon med assistenten Sylvia Larsson

Tillsammans blir vi starkare

Åstorp 120322
Tillsammans blir vi starkare… Vi har hört det förut.
Temat regional utveckling har stötts och blötts i decennier.
På senare år har denna strävan fått märkbara positiva effekter för såväl näringsliv som allmänhet. 
Samarbete över kommun- och branschgränser är idag en nödvändighet för expansiv utveckling.
Ett led i detta är bl.a. leaderprojekt för utveckling av landsbygden.

På Företagarnas månatliga onsdagsträff berättade projektledare Fredrik Kocon, VD och assisterande projektledare Sylvia Larsson om verksamheten i  leaderprojektet ”Mer än golf” Skåne Nordväst.
Fredrik är även projektägare för den ekonomiska föreningen Swedish Golf Destination Number One, ett bolag som utvecklats ur projektet.

Upp

Destination Number One är ett pricksäkert hole-in-onenamn.
Det gäller att hugga tag i den unika och utvecklingsbara i varje region.
Golf är hett i Nordvästskåne med dess 25 golfbanor och 513 golfhål som kan nås inom 40 minuter – näst golftätast i världen efter Canada.
– Man måste utnyttja utbudet och kapaciteten i detta resursrika område. Ju fler samverkande aktörer som hotell, kulturinstitutioner eller liknande inom service- och upplevelsesektorn, desto starkare blir vi, konstaterade Sylvia Larsson som även är projektledare för leaderprojektet ”Smaker från Söderåsen” med fokus på närproducerat.
Sylvia som arbetat inom hotell, marknad, pedagogik och logistik fick kontakt med Fredrik genom en vaken jobbcoach. Så kan det gå när nätverk knyts.

– Genom att olika yrkeskategorier samarbetar mot samma mål kan vi ge mervärde inte enbart åt våra gäster och turister. Systemet underlättar och effektiviserar för våra samarbetspartners. 
Golfen kan vara en motor för samhällsutveckling. En golfdestination skall kunna ge en helhetsupplevelse för kunden. Med bl.a. ett informativt magasin och bokningsbar portal får långväga gäster snabbt en överblick över golfbanor, aktiviteter, natur och sevärdheter. De kan lägga upp sin golfresa, skapa egna paketlösningar eller använda sig av våra befintliga.
Vi  kan ses som ambassadörer för regionen, sade Fredrik och berättade att för närvarande är det fokus på det grafiska uttrycket i bolagets marknadsföring, stärka varumärket samt olika logistiklösningar.
De räknar med en tioprocentig ökning av omsättningen mellan 2010 till 2013. Mycket handlar om synergieffkter – att nya aktörer upptäcker varandra och att det den ena aktören levererar påverkar andra.
Prognoser för tillväxt ses hela tiden över, likaså att alla samverkande aktörer håller kvalitetskraven.
 – Medlemsspel och intäkter har ökat markant. Det är ett fungerande win-winkoncept, där alla inblandade parter är vinnare. 



Maria Grynge Heinersson och Roger Eriksson

Ess och Max IV – två maximerade ess på gång i Lund

Klippan 120310
– Ett stort helsikes mikroskop, var det träffande uttryck som slank ur
Lars Leijonborg gällande kommande forskningsanläggningen ESS – European Spallativ Source som projekteras i nordöstra Lund.
Det är en mångvetenskaplig anläggning som skall skapa nya avancerade verktyg inom material-, energi- och klimatvetenskap.

– Här kan saker som vi bara drömt om ske, berättade ESS Roger Eriksson på Företagarnas kvällsmöte i onsdags på Klippans Hotell.
Det var mycket matnyttig information vi fick oss till livs.
Kortfattat bl.a. följande:

 Vad är ESS?
ESS är världens största storskaliga anläggning för forskning av neutroner.
De skall konstruera, bygga och driva världens mest kraftfulla neutronkälla.
Byggstart av ESS sker 2013 med planerat färdigställande 2025 till en kostnad av 15 miljarder kronor.
17 europeiska länder är involverade i det gigantiska projektet, där ESS har värdskapet och kan ses som navet i Europas forskningsstruktur.

Hur påverkar ESS vårt framtida samhälle?
Tillämpningen i ESS forskningslabb kommer att påverka såväl energisektorn som vardagskemin, klimatet, materialutvecklingen, miljön och hälsan.
På det fyra km stora området ligger signifikativt nog landets äldsta vindmölla kvar från mitten av sextonhundratalet – resultat av den tidens forskning inom teknik och materialtester. Då skedde testerna utomhus enligt trial and errorprincipen, nu inne i anläggningar med avancerade instrument.
10 000 villor beräknas om några decennier hämta energi från 60-70 vindkraftverk i regionen


Upp

Forskning av högsta dignitet, företagande och innovationer…
Forskningscentret baserat på världens främsta neutronkälla kommer att påverka vårt framtida samhälle, bli en tillväxtmotor med utveckling av såväl infrastruktur som näringsliv.
Vad har forskningen bidragit med hittills för att förbättra vår vardag?
Neutronforskningen har idag redan gett oss pacemaker, UV-filter, digitala cd-chips, mobiltelefoner, hårddiskar…
Skilda  branscher som transport, ingenjörsvetenskap, läkemedel och arkeologi kan dra nytta av den blivande forskningen inom ESS.

Vad har ESS och Max IV ihop?
Ca 800 meter från ESS-anläggningen projekteras MAX IV som Region Skånes Maria Heinesson-Grynge redogjorde för.
Max IV och ESS är kompletterade verksamheter med synergieffekter.
Det är ett synkrotronljuslabb med världsunik prestanda, där även mycket snabba  processer kan studeras med högsta precision. Här undersöks materiens uppbyggnad av forskare från hela världen.
Tre miljarder av kakan för 17 miljarder tillkommer denna  MAX IV-anläggning.
– Det är svårt att förstå hur stort detta är och de positiva effekter det kan få, sade Maria som med sitt fokus på näringslivsfrågor är inspiratör och tillika informatör för företagare Många företagare kommer att vilja köpa tid för forskning.
– Jag undersöker affärsmöjligheterna i spåren av Ess och MAX IV!
Maria kollar de regionala effekterna av andra anläggningar ute världen och satsningar på tillväxt, innovation, tillgänglighet och attraktivitet (TITA).
– Det kommer att skapas nya öppningar i hela Öresundsregionen. Med dem följer även andra behov
23 000 arbetstillfällen beräknar vi skall tillkomma 2040.
Då måste vi kunna ta emot och välkomna dem. Internationella skolor, kompetensförsörjning för unga, nya perspektiv för företagare, övriga investeringar…
Det blev en ovanligt tankeväckande timma bland Klippans företagare denna kväll!
 






Tel. Åstorp:
042-400 03 80
Huvudkontor och övriga - Se hemsidan