Dikt och verklighet, historia och nutid

Kvidinge 100528 (200 år senare)
Allting flyter. Vi kan inte bara glömma, hoppa över delar av vårt klots historia, lika litet som vi kan förtränga delar av vårt eget cv.

Att allting hänger samman blev extra tydligt denna dag på Kvidinge Hed, då 200-årsminnet av tronföljaren – danske Carl Augusts frånfälle återskapades på nytt i Kvidinge Sockens Hembygdsförenings regi. En ödes nyck förändrade vår historia och satte den f.d. republikanen Jean Baptiste Bernadotte på tronen – en början på Bernadottedynastin.

Stor dramatik
Vädrets makter höll sig mirakulöst nog i schack under den timme som händelserna för tvåhundra år sedan rullades upp för en publik på ca fyra hundra. Bland publiken fanns tidstypiskt 1800-tals klädda personer, varav vissa så småningom skulle ingripa som agerande i det dramatiska, historiska förloppet. Scenografin flankerades av kransprydda lejon på monumentet. På fältet exercerade Kungl. Skånska Kavalleriskvadronen, stiliga i husaruniformer. Det var lätt att visualisera hur bilden såg ut på den tiden det begav sig. Då var det Skånska husarregementet och Mörnerska husarerna som red och dresserade sina pållar – stramt och disciplinerat. Alla väntade de på prinsens ankomst. Han kom från Ramlösahållet och var på en landet-runt-resa för att bekanta sig med sina blivande undersåtar i ett svagt, utarmat land på dekis. När kronprinsen, spelad av Torgny Steen, anlände i sin vagn med adjutant vid sin sida, gav man honom en trygg, stabil häst.

Carl Philip kunde väl...
Från publikhåll hördes röster som ansåg att vår nutida Carl Philip kunde väl masa sig hit och spela kronprins. Engagemanget var stort och brett hos auditoriet som kommenterade det mesta från uniformer till hästar och det kommande nutida Bernadottebröllopet. Även nu finns det många som väntar på prinsen – i detta fall Daniel!

Han dog med stövlarna på
Iklädd Serafimerorden och Napoleonhatt därtill inspekterade Carl August så trupperna i snålblåst och hagel. Samma vädergudar då som nu! Hans häst satte sedan fart i full galopp vid en kort förflyttning. Adjutanten Holst och officerare skyndade fram men då hade han redan fallit av hästen. Medvetslös och med tung andning försökte man få liv i honom. Han frotterade med brännvin och vatten. Hans livläkare Rossi provade åderlåtning. Allt var förgäves.
Han slutade sina dagar där på fältet under en officerskappa och en tigerfäll.

Många skrönor i omlopp
Sedan dess har skrönor och historier om ev. giftmord  satts i gungning. Vid obduktionen i Kvidinge Prästgård hittade man dock ingenting som tydde på giftmord. Men kanske förresten..
Man hittade obestämda gryn i hans mage och maginnehållet som hällts upp i en flaska för analys var försvunnet.
En stackars piga påstod att hon slängt flaskan av misstag men, men…
Livläkaren blev i alla fall både åtalad och fälld för försumlighet.
Det är en dramatisk och spännande historia som förändrade vår historia.

Många eldsjälar har jobbat hårt
Kvidinge Hembygdsförening har med hjälp av ideella eldsjälar jobbat länge och väl med att bjuda på detta evenemang som senare fick en extra färgläggning och klargörande i tidsanda och politik av den historiskt mycket bevandrade och vältaliga Herman Lindqvist.

Se artikel!