Anette Nilsson och Sofia Nilsson

Skulptrisen Sofia och fotografen Anette ställer ut i Åstorps biblioteksgalleri

Åstorp 171019
– Att vi inte kommit på detta tidigare!
Skulptrisen Sofia Nilsson och fotografen Anette Nilsson, båda väletablerade, har varit bästa kompisar i åratal hemma i Ängelholm.
Utställningen med vernissage lördagen den 21 oktober på Åstorps bibliotek är den första gemensamma. Det ser ut att bli ett lyckokast. De lyfter varandra.

Deras gemensamma livsfilosofi att vi måste hjälpas åt att rädda vår jord, deras engagemang till allt som lever, genomsyrar bådas konst, skapar harmoni och liv i utställningen.
– Jag kommunicerar med leran i stället för ord, tänker med hjärtat, kastar loss hjärnan när jag skapar, säger Sofia med ett leende.
Mitt på golvet står Sofias skulpturer på ett flertal podier som en samlad enhet och gemenskapssymbol, flankerad av två glasskåp, fyllda med skulpturer.
Runda kvinnoformer av bröst, mage och rumpa formas i en skulptur. Folksamlingar som bildar livsträd. Hjärtan och stjärtar som tävlar i värme mjukhet om kärleksbudskap vittnat om kärleksbudskap. Det finns en tydlig strävan uppåt i Sofias skulpturgrupper, där händer och/eller kroppar hjälps åt med lyftet.
Medan Sofia sätter människokroppen i fokus, ger Anette Nilsson bl.a. nytt liv och skör skönhet till vissnande växter och rester från naturen i en serie. Även de övriga kollektionen foton som stillsamt växer på väggarna är mjuka naturlyriska foton av blommor och växter. Skickligt fångat med vördnad för naturen...Även analoga bilder i polaroid har hittat hit.
– Jag fotograferar mycket från trädgården, hittar rester i komposten som rödbetor och broccoli. De kan bli vackra kompositioner med dynamik, berättar Anette.
Både Sofia som Anette lever på sin konst. Sofia har sedan flera år sitt galleri och sin keramikverkstad mitt i centrala Ängelholm. Anette jobbar både med mat-, reportage- och inredningsfotografi förutom konstfoto.

Utställningen på Åstorps bibliotek med vernissage lördagen
21 oktober pågår t.o.m. den 17 november.