.......................
MajBritt Pehrsson på Galleri Moment

MajBritt Pehrsson visar sin utställning
"Min trädgård" på Galleri Moment

Ängelholm 140606
– Det är naturen som ger mig energi och kraft.
Mina upplevelser eller de idéer som dyker upp ute i naturen filtrerar jag sedan och omsätter i färg och form för att tydliggöra de känslomässiga upplevelser jag vill förmedla. Det kan vara det till synes mest enkla, en björnloka eller varför inte en dillkrona!

Så uttrycker konstnär MajBritt Pehrsson sin arbetssätt – en skaparprocess som hon är väl förtrogen med efter flera decenniers verksamhet som aktiv konstnär, där landskapsmåleriet mestadels stått i fokus.
Lördagen den 7 juni har hon vernissage på Galleri Moment under temat ”Min trädgård”, passande nog mitt i den populära trädgårdsrundan.

Det är vilsamma, välkomponerade oljemålningar med en subtil känsla för de små nyansernas verkan i helheten.  Abstrakta fält eller cirklar, där närliggande färgnyanser, valörer och toner samt med omålade partier som ljusbringare skapas en känsla av rörelse i bakgrunderna. Ibland låter Majbritt samma färgton accelerera bland växter och blommor. Helhetsintrycket är harmoniskt, genomtänkt och sparsmakat.

– Ofta låter jag formen underordna sig färgen. Jag går mer och mer åt det abstrakta.
Jag jobbar i skov, laddar under tiden.

Liksom många i branschen var det en lärare som redan i lågstadiet uppmuntrade hennes konstintresse. Många år senare på Gerleborgskolan var det lärare som Arne Isaksson och Georg Suttner som inspirerade och påverkade hennes måleri.

– Jag tillhör nog den sista generationen som fick lära sig grunderna, säger Majbritt halvt på allvar, halvt på skämt. Lekfullhet och allvar vill hon också nå ut med i sina målningar – Allra mest vill jag göra folk glada.

MajBritt Pehrsson har ateljéer både i hemorten Älmhult och i Baskemölla på Österlen.
Sedan 1975 har hon haft utställningar runtom landet och bl.a. representerad i Statens Konstråd och ett flertal landsting.

Utställningen ”Min trädgård” pågår t.o.m. den 5 juli.