Närvarande frånvarande – Britt Bogårdh på Galleri Moment

Ängelholm 210214
”Närvarande frånvarande” var titeln på en Britt Bogårdhs tidigare utställningar – en titel som passar perfekt även i hennes kommande utställning på Galleri Moment i Gamla Rådhusets lokaler.

Det är miljöer påverkade av månniskor som präglar Bogårdhs motivvärld. Hennes mjuka akrylmålningar, i väl avvägd färgsättning är fyllda av ljus, eleganta vinklar och linjespel. De har alltid mänskliga avtryck. I det utsökt puristiska. bildrummet kan man hitta ett paraply, en klänning, sopor, fåtölj, tvätt -  ibland en människa.
En av gestalterna är Britt Bogårdhs älskade mormor som inspirerade henne att jobba med bildkonst.

Britt Bogårdhs karriär är udda. Hennes konstnärliga begåvning upptäcktes visserligen tidigt men Britt satsade aldrig fullt ut på konsten utan utbildade sig till sjuksköterska och var verksam som sådan ända fram till pensioneringen för sex år sedan. Men Britt, uppvuxen i Ängelholm, gav aldrig upp konsten under åren, uppmärksammades och ställde ut regelbundet. Två år i rad lyckades hon med konststycket att bli antagen på Liljevalchs vårsalong.

– Det måste vara en utmaning, ha en historia. Som när jag fick uppdrag att illustrera järnvägsstationer och fick reda på att Wilhelm Moberg suttit och skrivit Raskens på en av stationerna. Det gav inspiration till att söka vidare och sätta in Moberg i bildrummet.

Britt berättar att hon är försedd med tålamod, jobbar med undermålningar, använder gärna pyttesmå penslar eller varför inte öron pinnar för att få det eftersträvade uttrycket.

– Jag vill att mina målningar ska ställa en fråga, uppnå en känsla eller fånga ett skeende, säger Britt Bogårdh, vars utställning öppnar 16 februari och pågår
t.o.m. 6 mars. OBS! ingen vernissage i vanlig bemärkelse p.g.a. covid 19!