w

Årets Företagare Angleo Lundqvist flankerad av Åstorps kommunalråd Ronny Sandberg och näringslivsutvecklare Susann Cardell

Årets Företagare i Åstorp blev Angelo och Tao Lundqvist på Just Tasty AB

Åstorp 180516
Det blev en osedvanligt färgstark och upplevelserik kväll, när Åstorps företagare i fyra kategorier skulle hedras med diplom, blommor och blader av kommunen och Åstorp Företagarna. Tre välutbilddade kenyaner i ett SIDA projekt fanns på plats för att se hur vårt land fungerar i förhållande till deras, få en överblick, bl.a. hur vi löser problem och hanterar jämställdhetsfrågan. Ett givande och tagande...

Innan den sedvanliga ceremonin som nu skedde för trettioandra gången, bjöds det på en magisk stund med film och toner i utsökt symbios. Det var Sveriges egen Nils Holgersson, flygfotografen Bertil Hagberg som bredde ut vingarna och bjöd på en kortfilm. Den är ett komplement till hans bok “Med vingar längs Vinderälven”, ett område som ingår i Unescos kulturarv. I denna undersköna film uppstod den symbios mellan två konstformer, i detta fall musik och bild, som alla konstutövare strävar efter att uppnå..
Musiken, komponerad av Thomas Åström, förgylldes denna kväll med egenkomponerad livemusik av en violinist och musikpedagog utöver det vanliga - Bo Göte Nygren. På måndag väntas Helsingborgsmedaljen tilldelas denne man - som framgångsrikt jobbat inom kultur och landsting, kulturskolan och är upphovsman till Tonicaorkestern.


Bertil Hagberg och Bo-Göte Nygren

När publiken insett vilket fantastskt land vi lever i och vikten av att bevara vårt kulturarv, visade och berättade Bertil Hagberg om sitt pågående projekt boken “Bondens konst Jordens poesi”, där en dvd med nyskriven sång Bonden av Hasse Andersson ingår.
Vilka konstverk man kan upptäcka från ovan på åkrar och ängar!
Nya linjer, färger, bokstäver, figurer och oanade fantasifulla mönster i otaliga kombinationer flöt fram på filmduken i stillfulla, rofyllda svep. Denne eminente flygande fotograf får oss att se världen med nya, förvånade ögon.
Viss procent av bokomsättningen går alltid till Cancerfonden och Forget diabetes.

Efter denna upplivande, i dubbel bemärkelse tongivande föreläsning var det så dags att hedra Åstorps skickliga företagare.
Företagarna i Åstorps ordförande Claes Sjöland högg mikrofonen och berättade om det årliga arrangemanget som alltid sker i samarbete med representanter från Åstorps kommunen. Sju ledamöter bl.a. även från Swedbank, SEB och LRF har arbetat och nagelfarit de sjutton nominerade och valt Angelo och Tao Lundqvist på livsmedelsföretaget Just Tasty AB till Årets företagare 2017.
De premieras för sitt entusiastiska ledarskap, där de ser sina anställda som deras viktigaste resurs. Därutöver har de kostnadseffektiva lokaler, nära kundrelationer, egen produktion med leverans till slutkund.
För tre år sedan flyttade familjeföretaget från Helsingborg till Åstorp. De startade med en lunchrestaurang och utökade med utkörning till av sushi till kunder. Därefter utökades sortimentet med baguetter och sallader till kunder som Maxi,Coop och Biltema.

– Vi ser detta som en stor ära, sade en glad Angelo Lundqvist som förutom diplom och blommor fick motta en metallskulptur och Företagarnas hedersnål på rockslaget som endast landets Årets företagare får bära.

De andra företagarna som hedrades var: Rafal Malysa och Christer JonassonÅstorps Byggnads AB som korades till Årets nyföretagare 2017 och Årets entreprenör Mogens HansenSamaju Utbildnings AB, samt Årets gesäll Amanda Kroon. Ett nytt hederspris i tiden har tillkommit: Årets Hållbarhetspris. Det gick till Lennart Pehrsson, Magnihills Gård för hans nyskapande sätt att använda ny miljövänlig teknik i uppförandet av bostadsrätterna på Skogslund, bl.a bergvärme i kombination med solceller och växtbeklätt tak.


Det nyinstiftade Hållbarhetspriset gick till Lennart Pehrsson t.v. Claes Sjöland visar upp diplomet


Susann Cardell till sammans med Årets Entreprenör Mogens Hansen på Samaju Utbildning AB


Rafal Malysa och Christer Jonasson på Åstorps Byggnas AB blev Årets Nyföretagare


Den Kenyanska delegationen från Bungoma Country Government fr.v. Leonard Momos Juma, Diana Naliakg Khaemba samt Chebonya Moses


Gesällprov utdelades till frisören Amanda Kroon från Örkelljunga