Fr.v. Anne Marte Eggen, John Dunsö och Fia Janninge

John Dunsö alias Traveling John gästade Kvidinge Hembygdshall

Kvidinge 211119
John Dunsö alias Traveling John gästade Kvidinge Hembygdshall tillsammans med Fia Janninge på fiol och congas samt Anne Marte Eggen på bas. John är inte typen som kan vara anställd… Jobbar han mer än 50% går han in i väggen.
I stället drog John med sin gitarr till såväl syd- som Nordamerika under några år, där han fortlöpande skrev sina visor om händelser, öden och äventyr. Alla hans låtar är skrivna på resande fot.

I USA finns det internetsajter där det annonseras att man kan få bo en kortare tid utan någon speciell motprestation. Ett av dessa boende slutade ganska abrupt då tjejen som bodde där hade en aggressiv katt.

– På ett ställe i Arizonaöknen fick man bo men arbeta för mat och husrum. Här byggde jag tillsammans med några likasinnade hus av jord och lera, men det var ju det där med 50% och att gå in i väggen så jag drog vidare, berättar John.
Johns relativt nyskrivna låt ”All of You” handlar om en person som inte finns längre. Alla hans låtar framförs med känsla och värme, ackompanjerade av hans gitarr och tjejernas fiol och bas.


Anne Marte Eggen

– Det brukar ta nio månader för mig att skriva en låt. Bara en gång har jag skrivit tillsammans med någon annan. Då tog det två timmar, säger John uppgivet.

– När jag var 20 flyttade jag till Malmö. Det var på värsta Cardigantiden. Alla i Malmö hade en relation till Cardigans i allmänhet och till Nina Persson i synnerhet. Alla hade sett henne på stan, utom jag. En dag skulle jag till närbutiken och handla, iklädd morgonrock utan något under men med ett pannband. Väl i butiken, vem stod vid grönsakerna, om inte Nina Persson. Jag hälsade glatt ”Hej kompis” men hon försvann snabbt ut genom kassan.

John berättade att när man är liten är det ofta de små sakerna som fastnar i minnet. Som när gatans ungar med förundran väntar på att sopbilen ska komma… Så kom den och dagen var räddad.

– På gården i Arizona träffad jag Sarah. Hon åkte runt i en skabbig bil där man fick klättra in genom rutan. I baksätet låg en saxofon. Vi var tillsammans några veckor, sen drog hon vidare. Jag fattade inte direkt hur mycket jag saknade henne. Naturligtvis blev det en låt – ”Sarah”. Jag sålde in storyn till flera radiostationer och tidningar i USA på temat ”Swedish guy searching for a lost American girlfriend”. Vilken grej om jag på det viset kunde finna henne igen.
Hela repertoaren i Kvidinge Hembygdshall handlade om olika episoder i hans resande till publikens högljudda jubel.

Arrangemanget var en samproduktion med Åstorps Kommuns Kultur och Fritid.


Text och foto: Tomas Montelius


Fia Janninge