Tone Linghult

Nya generationens glaskonst på
Galleri Moment

Ängelholm 210907
Böljande kroppsformer, byster och torson fångade i rörelser skimrar, igenkännbart men främmande på Galleri Moment 7 september – 25 september.
Det är glaskonstnären Tone Linghult som visar sina skulpturala gestaltningar och glasvaser i utställningen Membran – en tunn hinna.

Det är en udda teknik hon använder sig av – fjärran Graal och Ariel: Glasblåsning på järnnät.

– Jag blåser glaset ned i den form jag skapat av det tygliknande, mycket formbara metallnätet. Det är en magisk, emotionell process när nätet möter glaset. Som en fysisk andning, där sedan allt börjar hända som i en teaterpjäs. Materialen andas i takt, rör sig som en levande kropp Förberedelsen är långsam. Vid blåsningen högt tempo, säger Tone, som utbildade sig på Konstfack 2016- 2019.

– Kroppens förmåga att uttrycka känslor fascinerar mig. Jag vill ge känslorna fysisk form. Söker mig fram, försöker utröna vilken muskel eller rörelse som bäst berättar hur vi mår inuti. Metallnätet bidrar till  skuggor, struktur och form med glaset över som en tunn hinna.

Närmast väntar en separat utställning på Galleri Glas i Stockholm för denna unga framåt, sökande glaskonstnär vid namn Tone Linghult som redfan ått del av stipendieskörden och hunnit med ett flertal uppmärksammade utställningar.