Susann Cardell håller bandet som kommunchefen Jonas Jönsson klipper och förklarar Porten till Söderåsen invigd

Porten till Söderåsen invigd med utegym korv och tipsrunda

Åstorp 220519
Denna strålande försommardag, onsdagen den 19 maj, bjöd på en avslappad, livgivande folkfest när Åstorps leaderprojekt Porten till Söderåsen efter många turer och pandemier öppnades på Tingvalla.
Det unika strövområdet hade fräschats upp, renoverats och blivit mer funktionellt och trivsamt. Ståtliga murar flankerade öppningarna upp till Tingvalla Dansplats.

Parkeringarna var utökade med plats för cyklar. Bäck och damm var återställda. Fler vilo- och grillplatser, utegym, hinderbana, ledmarkeringar, sex motionsslingor samt inte minst nya stora informationstavlor som lyste och upplyste i vårsolen.

Tingvalla som ägs av Åstorps Centerparti, visade denna dag dess allra bästa sida – ett vidunderligt naturskönt ställe för såväl rekreation som strövtåg och vandring. Efter pandemin kändes det för stora som små, tvåbenta och fyrbenta, befriande att kunna träffas och njuta av naturen, småprata och bara vara.

Ryttare red förbi, hundar viftade på svansen och småbarn sprang fritt omkring, om de inte letade efter småkryp. Det bjöds på kaffe och kaka inne i den nya cafeterian, en egen avdelning i den stora salen. Vid uteserveringen grillades det korv. Kropp och själ fick sitt. Kommunfolket var på plats, kommunchefen Jonas Jönsson höll invigningstal, kommunalrådet Ronny Sandberg och näringslivsutvecklare Susann Cardell samt många av de som arbetat med samarbetsprojektet som startade i början av förra året. De har varit många olika aktörer involverade i den lyckade upprustningen som finansierats av Leader Nordväst Skåne.

Åstorps kommun, föreningar, markägare och företagare har samarbetat för att ro detta i land.

Ett nära samarbete med Naturum i Skäralid är etablerat sedan länge. Kanske kan Tingvalla strövområde utvecklas till ”Lilla Skäralid”?


Nya fina orienteringstavlor sitter på plats


Var ska kommunalrådet Ronny Sanberg vara om inte i korvätartagen?


Tipsrundans frågor prydde många av träden


En och annan vovve var med på invigningen