Karin Gustavsson och Emma Linde

Textilkonst i tiden på Galleri Moment

Ängelholm 220408
Det är på tiden att textilkonsten får den upprättelse som sig bör efter att i decennier alltför ofta blivit smått styvmoderligt behandlat.
Idag, efter lång pandemi och ständiga miljö- och klimathot är textilkonsten mer inne och comme il faut än på många år.

The seventees is back.

Second hand förvandlas till second life i förädlad form och funktion i ett avancerat återbruk av professionella flinka fingrar.

Lördagen den 9 april  är det vernissage på textilutställningen ”Avtryck omtryck eftertryck ”på Galleri Moment.

 Två textilkonstnärer samsas kamratligt på de generösa ytorna i nya Galleri Moment, konsthallen på Ängelholms stadsbibliotek: Karin Gustavsson och Emma Linde. De båda är kompisar sedan studietiden och gick ut HDK i Göteborg samtidigt för ett kvartssekel sedan. Karin hamnade sedan i Stockholm och gick ett år på Mejan medan Emma förblev Göteborg trogen, även om hon bor i Alingsås. I dag arbetar hon halvtid som universitetslektor på HDK Valand. 

– Väv är det nya måleriet, säger Karin och visar ett av sina skulpturala bildverk, inspirerat av naturen – ett fossilliknande objekt som skapats av lera och virkad ull.

– Det är materialet som väcker min nyfikenhet, analysera potentialen i det, skapa ny textur och form.

Karin jobbar i denna utställning med fria tolkningar av lövets formationer. Emma Linde å sin sida har hundra vitsippor som bas i sin skaparprocess.

– Under pandemin var jag mycket ute i naturen. Jag plockade hundra vitsippor, räknade, pressade… Tecknade sedan av konturerna, skar ut och tryckte dem.  Jag jobbade sedan systematiskt med olika arrangemang och formationer av dessa ”bokmärken” av vitsippor, förklarar Emma Linde i full färd med den viktiga hängningen inför vernissagen nästa dag.

Karin Gustavsson och Emma Lindes utställning på Galleri Moment med vernissage lördagen den 9 april pågår till 30 april.