Mikael Andersson visar Åstorps företagare runt i anläggningen


Företagsbesök hos Årets Entreprenör
i Åstorp – Swebike

Åstorp 160525
Det är inte bara älskade barn som har många namn.
Inom näringslivet är det många företag som har ett bolagsnamn, ett annat som marknadsförs i annonser och på hemsidor.
Finns det dessutom egna varumärken, kan det för kunden uppstå en viss begreppsförvirring.
Viarelliloggan är det första som möter oss vid säsongens sista företagsbesök i arrangemang av Företagarna Åstorp.

Viarelli är företaget Swebikes (registrerat som North European Trust AB) eget varumärke med kvalitetsstämpel -  en stor och viktig hörnsten i Swebikes övriga breda sortiment.

Swebike är en av landets marknadsledande leverantörer av fyrhjulingar, ATV, UTV; EU-mopeder, scooter, dirtbike, lekfordon, mopedbilar, tillbehör och reservdelar.

Över etthundrafemtio återförsäljare i Sverige och Norge marknadsför deras produkter. Ett tjugotal medarbetare jobbar inne på Bangatan med lagerhantering, transport, showroom, fotoateljé, verkstad, service och administration. Omsättningen ligger på 64 miljoner kronor. Prognosen lutar mot 75 miljoner framöver.


En mopedbil kan kosta mellan 150-200 000 kronor


Allt scannas i den den heldatoriserade lagerhanteringen

På detta onsdagsmöte är det uppdukat utomhus för lunch till besökarna. Solen gassar förvånat fram men vattenflaskor finns tillhands på de uppdukade borden under tälttak. Längs ena väggen står senaste nytt inom cyklar med elmotorer och väntar på att provas av hugade mötesdeltagare.

Värden är Mikael Andersson, hedrande utnämnd till Årets Entreprenör i Åstorp 2015. Han premierades bl.a. för att ”han vågar gå sin egen väg, bryta ny mark på en konkurrensutsatt marknad”.  
Det har också gått rasande snabbt framåt för företaget som startade med säckkärra och kranbil i Bårslöv 2005.

– Jag visste bara att jag ville jobba med något på två hjul. Produkterna blev fler och fler. Efterfrågan ökade, berättade Mikael vid en power-point presentation inne i showrummet.

Lador och maskinhall fick snabbt växtvärk och 2010 flyttade företaget in i nuvarande lokaler som renoverades, justerades och uppfördes i två plan.
I showrummet bland crossmaskiner som Ten 7 och den billigare varianten Expro och en mängd cyklar, mopeder, fyrhjulingar i snygg design och färgsättning, blir många av de motorintresserade besökarna intresserade av mopedbilarna – små läckra underverk i prisklass uppemot 200 000 kronor!

– Vi köpte in 88 stycken förra året, sålde snabbt 72. De går bättre än väntat.

Anläggningen expanderar snabbt men räcker ändå inte till. Ett extra reservlagerutrymme har tillkommit, där alla produkter scannas.
Överlag sker det merparten av försäljningen på nätet.
De elegant formgivna cyklarna som stod till förfogande, testades sedan med förtjusning av företagargänget, innan det blev dags att smaka på Systrarna Buffés kycklingsallad.
Ett mycket uppskattad möte i vårsolen – en sådan dag då många såg fram emot upptäcktsfärder på Söderåsen – på cykel eller moppe!

© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan