Christer Svanberg och Paula Fohlin-Svanberg

Paula Fohlin-Svanberg och Christer Svanberg ställer ut på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 191023
Det är konstnärsparet Paula Fohlin-Svanberg och Christer Svanbergs finstämda målningar - Paulas i tempera och Christers i olja, som tar plats i en förvånande homogen enhet i det lilla galleriet. 
För utställarna är två i sanning mycket självständiga, konstnärsjälar som sökt och hittat egna personliga signum i sina bildrum. Det gäller i såväl motivval som tekniker. Mjukt anslag, matt textur samt underliggande stämningar och flera dimensioner i deras motiv, har de dock gemensamt.

Det inre ljusets möte med det yttre i
Paula Fohlin Svanbergs urbana motiv


Paula fångar ljuset i stadens ögon. 

– Det är alltid ljuset som styr.

Paula Fohlin-Svanberg låter sitt eget inre ljus möta det yttre, när hon speglar det urbana livet i sina motiv. Skyltfönstren är stadens ögon medan ljuset är dess gäckande ledare.
Ända sedan studietiden 1979 - 1984 på Malmö Konstskola Forum har Paula sökt fånga det exakta ljusögonblicket, när saker och ting smälter samman och så återskapa det på sitt eget personliga sätt på duk. I hennes finstämda, suggestiva temperamålningar möter vi en stadsbild med ett flexibelt flöde av oväntade ljusinsläpp, skuggor och speglingar. Ljusets och även perspektivets fascinerande lekar, speglar ofta flera verkligheter på samma gång. Medan du tittar i skyltfönstren, kan du ofta samtidigt se vad som sker på andra sidan gatan.

Christer Svanbergs Vattenland

Christer Svanberg försöker greppa närvaron av en plats i sina undervattensmotiv, även han i två dimensioner med speglingar och ljus från vattenytan och livet därunder.

– Jag började med undervattensmotiv 1993, och det har varit en lång resa fram till nu. Jag känner mig fortfarande inte klar med denna värld. Det har varit olika saker som varit viktiga för mig i mina bilder under årens lopp. Det jag ständigt återkommer till är att försöka greppa närvaron av en plats. Det är både enklare och svårare nu, när jag vet vad jag söker. Mitt motivval krånglar till det då det inte är så lättåtkomligt alla gånger. Ibland går jag tillbaka och tittar med nya ögon på gamla motiv, omvärderar och ger de en ny chans. Kameran har blivit mitt skissblock. Bilderna jag visar här är från Andamansjön utanför Phuket i Thailand och utanför Kullaberg, säger Christer som i likhet med Paula bl.a. utbildade sig under fem år på Malmö konstskola Forum. 

Både Paula Fohlin-Svanberg och Christer Svanberg har digra CV:n och har synts på en mängd jurybedömda utställningar i decennier bl.a på Vikingsbergs och Krapperups konstmuséer.

Utställningen på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby har vernissage lördagen den 26 oktober kl. 13 - 16 och  pågår t.o.m. 17 november med
öppettider lörd.-sönd. kl 11 - 16.


Christer Svanberg


Paula Fohlin-Svanberg