Fullskaliga möbler och miniatyrer på Spritans gigantiska konsthall

Ödåkra 210903
Stockholm har sin Älvsjömässa. Helsingborgsregionen har nu utan andra jämförelser sitt smultronställe, där möbeldesign har plats att breda ut sig – Ödåkra konsthall på Spritan. Spritan har stått i ständig utveckling med kulturaktiviteter alla kategorier och har nu vuxit ur baranskorna inte bara till en mysig träffpunkt utan som en levande kulturmmetropol på den nordvästskånska landsbygden av sällan skådat slag.

Fredagen 3 september var det vernissage för H-form med den röda mattan utrullad som vägvisare upp till utställningen på högsta våningen.

Bokstaven H i H-form står för Helsingborg, den stad som alla medverkande utställare i denna nya  har kopplingar till. Förutom formgivarna i H-form visas möbelminiatyrer  i skala 1:5 från väletablerade Sydform – en jurybedömd utställning, där vinnaren senare skulle utses under kvällens gång.

Intresset för möbeldesign är större än på länge. Pandemin har öppnat ögonen för vikten av formsäker, funktionell möbeldesign, både hemma och för offentlig utsmyckning. För den som letar efter det nya, udda, evigt sköna är designutställningar ovärderliga. Andra med mindre plånböcker  men med skapande själ kan få inspirationsspröt, nya idéer till inredningen därhemma.  För offentlig inredning finns ofta mycket att hämta.

Denna utställning präglas av varierande nytänkande i formspråk, estetik och komfort i möbler av kvalitet och hållbarhets- och miljötänk. En av landets främsta formgivare Börge Lindaus ande svävar över utställningen bland de yngre eller unga medelålders formgivare som är representerade. Bland de medverkande syns även sonen Johan Lindau på Blå Station.

H-form och Sydform på Ödåkra konsthall på Spritan pågår t.o.m. 26 september på Ödåkra konsthall, Fabriksgatan 2.
Designers fr.v. Louise Hederström, Johan Lindau, Jonas Nordgren, Ola Giertz, Niklas Madsen, Potus Svensson, Victor Peters och Jenny Madsen.