Anders Segerson

Naturskönhet och snickarglädje

Munka Ljungby 220601
Mörker möter ljus, ljus möter mörker, ljus möter hav… Naturen är ständigt närvarande både i Anders Segersons dagliga liv och i hans yrkesverksamhet som målare och kreativ skåpmakare.
På Galleri Skelderhus intima galleri med frikostigt ljusinsläpp visar Anders Segerson delar av sitt livsverk som konstnär. Vernissage den 4 juni kl. 13 00.

Sedan 1974 har måleriet och snickrandet varit hans livsluft. Anders jobbade innan dess som klippare på SvT, tröttnade och tog steget fullt ut för att hundraprocentigt kunna satsa på konsten som han alltid jobbat parallellt med.

Konstkurs på konstkurs, förutom det egna experimentella konstnärliga utvecklingsarbetet, har under åren lett till många utställningar och utsmyckningar samt medlemskap i Nordvästskånska konstrundan.

Under femton år drev Anders dessutom tillsammans med sin exfru Bisse ett eget galleri på Bjärehalvön, dit han flyttade i början av åttiotalet.   

– Jag hamnade rätt till slut, även om vägen dit blev längre än om jag gått på de stora konsthögskolorna.

Jag har alltid ögonen öppna för nya intryck, känner mig mottaglig, säger Anders som på fritiden spelar jazz på klarinett och sax och studerar fåglar, deras skönhet och magiska tonrikedom. Tjugo stycken fåglar presenteras i denna utställning i ett enda bildverk. Naturmålningar, där oljefärgen fått tillskott av linolja och vax för mer levande textur fyller långväggen.

Det finns en enkelhet, lätthet och renhet i Segersons bildspråk. Subtilt fångas naturens nycker och växelspel och gör dem vilsamt inträngande. På kortsidan rakt fram i galleriet visar Anders Segerson en helt annan sida med personligt utformade skåp med genuin snickarglädje, många fack och språng.

De populära, detaljrika skåpen kom till av en slump.

– Jag gick en betongkurs, där vi bl.a. jobbade med frigolit. Innan jag flyttade till Bjärehalvön, bodde jag i Dalarna och fascinerades av deras hantverkstradition, där snickrandet och målandet av personliga skåp var en gammal tradition. Själv använder jag mig av potatislådor och kallar dem för päraskåp.

Anders Segersons utställning på Galleri Skelderhus, som nu gör sin trettiofemte utställning på fem år har vernissage 4 juni och pågår till 10 juli.