BMZ.se är optimerad för Chrome. Använder du Safari måste du skriva www.bmz.se i sökfältet

Åstorps kommuns kulturpris
tilldelades BMZ.se´s redaktion
Ann Christine och
Tomas Montelius år 2016

_______________________

NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN
- klicka här!

NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP
- klicka här!


NÄRINGSLIVSNYTT I ÅSTORP

Nyhetsbrev Åstorp januari 2024
Nyhetsbrev Åstorp oktober 2023

Svenskt Näringslivs enkät till företag i kommunen!

Organisationen skickar ut en anonym enkät till ett antal företag i kommunen utifrån att hur du som företagare upplever företagsklimatet.
Vi är väldigt tacksamma om du som företagare som har fått enkäten skickar in den till Svenskt Näringsliv senast den 31 mars. Resultatet hjälper oss att bli bättre och stärker våra insatser för er som företagare.

Framtidscoachen – ett kostnadsfritt bollplank för dig som företagare!

Du är välkommen att kontakta Framtidscoachen för att få kvalificerad rådgivning inom flera relevanta områden.
Exempel på insats: 
Att ge en kvalificerad rådgivning till dig som företagare för att kunna minska kostnaderna och överleva i en lågkonjunktur.
Välkommen att kontakta: kontakt@framtidscoachen.se
Läs mer: Framtidscoachen

Samlad information från Region Skåne till företag; energiinformation mm. 

Många företag i Skåne oroas när energipriserna i södra Sverige skjuter i höjden. För att fler företag ska klara sig i en tid med höga energipriser behövs insatser utöver det högkostnadsskydd som regeringen aviserat. Därför öppnar Region Skåne företagsakuten som samlar stöd till skånska företag med höga energikostnader för både el och gas. Region Skåne finansierar även insatser i form av ökad rådgivning och checkar för energieffektivisering.
Nedan även länk till affärsutvecklingscheckar för att öka konkurrenskraften för skånska företag. Inom områdena: Internationalisering, Digitalisering, Hållbarhet och kompetens.
Läs mer: Företagsakuten - Utveckling Skåne (skane.se)
Affärsutvecklingscheckar - Utveckling Skåne (skane.se)

Energi- och klimatrådgivarna tipsar!Kostnadsfri och oberoende energi- och klimatrådgivning!

Den 6 mars öppnas ansökningsperioden för elkostnadsstöd för elintensiva företag. Företaget räknas som elintensivt om det hade en elanvändning på minst 0,015 kilowattimmar per omsatt krona under 2021. Då räknas inte uppvärmning in. På sidan energimyndigheten.se/elkostnadsstod kan du beräkna hur mycket stöd du kan få. Där finns också svar på dina frågor och vilka kriterier som krävs för att få stödet.
Det generella elstödet som är riktat till alla företag, även de som inte räknas som elintensiva, kommer sannolikt att kunna sökas den 30 maj 2023.
Läs mer: Energi- och klimatrådgivning - Åstorp (astorp.se)

Se även Åstorps hemsida:
www.astorp.se


NÄRINGSLIVSNYTT I KLIPPAN

Enkät om trygghet och brott
Under hösten skickar Klippans kommun tillsammans med polisen ut en undersökning till företagare i kommunen. Undersökningens syfte är att ge oss kunskap om företagares upplevda trygghet och utsatthet för brott. Deltagande är helt frivilligt, men dina svar är viktiga för vårt framtida arbete med bättre förebyggande insatser.

Läs mer...

Näringslivsfesten 2024
Den 15 maj 2024 är det dags att fira näringslivet i Klippans kommun! Under kvällen kommer pris att delas ut till Årets Tillväxtföretag och Årets Entreprenör.

Läs mer...

Välkommen till höstens företagarträffar
Under hösten bjuder Klippans kommuns Näringslivsfunktion in dig som företagare och föreningsrepresentant till företagarträffar. Träffarna är kostnadsfria och ett utmärkt tillfälle att skapa nya kontakter.

Läs mer...

Utlysningar från Tillväxtverket
Har du en idé som kan sätta Familjen Helsingborg på kartan och stärka regionen som besöksdestination? Vi vill tillsammans med dig i besöksnäringen i nordvästra Skåne skapa framtidens destination, även under vintermånaderna!

Läs mer...

Sök finansiering från Vinterpitchen
Har du en idé som kan sätta Familjen Helsingborg på kartan och stärka regionen som besöksdestination? Vi vill tillsammans med dig i besöksnäringen i nordvästra Skåne skapa framtidens destination, även under vintermånaderna!

Läs mer...

Länsstyrelsen söker leverantör
Drift av serveringen i Skäralid vid Söderåsens nationalpark finns nu ute för anbud. Länsstyrelsen i Skåne Län tar emot anbud till och med den 12 oktober.

Läs mer...

Sustainalink
Visste du att det finns möjlighet att få hjälp av universitetsstudenter i din verksamhet? Genom Klippans kommuns samarbete med den ideella organisationen Sustainalink har du möjlighet att få hjälp av studenter.

Läs mer...

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida, som uppdateras kontinuerligt.

Läs mer...

Undersökning om trygghet och brott bland företagare i Klippans kommun
Under 2023 kommer Klippans kommun bjuda in företag i kommunen att svara på en enkät om trygghet och brott. Syftet är få en bättre bild av vad företagare i kommunen upplever för problem i relation till brottsutsatthet och otrygghet.

Läs mer...

Framtidscoachen
Är din verksamhet hårt drabbad av världsläget och energikrisen? Kanske vill du expandera din verksamhet och behöver ett bollplank? Är du redo att ta nästa steg mot hållbart företagande? Eller är ditt behov att möta någon som bekräftar dina tankar eller utmanar dig med frågor?

Läs mer...

Fotoutställning öppnar 15 september
Mer än 150 fantastiska fotografier skickades in till fototävlingen "Med kärlek till vatten" som ingår i projektet Destination Rönne å och Ringsjön. Under hösten kommer de 20 bästa bilderna att ställas ut på flera platser i Skåne. I Klippans kommun kan du uppleva dem i atriet i Klippans bibliotek.

Läs mer...

Ny cykelled invigd!
Cykelleden Skåne, som är en regional cykelled, in­vigdes den 3 juni. Invigningen skedde på flera ställen runt om i Skåne. Den lokala invigningen för Söderåsenområdet var i Röstånga, och arrangerades av Söderåsenkommunerna i samarbete med Söderåsens Nationalpark och Region Skåne.

Läs mer...

Fokus Tillväxt
Vill du öka omsättningen i ditt företag och växa? Vi hjälper dig att hitta nyckeln till lönsamhet i just din verksamhet och guidar dig hela vägen.

Läs mer...

Affärsutvecklingscheckar
Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag – och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa.

Läs mer...

Fritidsbanken
Klippan Kommun har under 2022 etablerat en Fritidsbank för Klippans invånare. Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Fritidsbanken söker nu företag i Klippans kommun som vill samverka och stötta med ekonomiska medel.

Läs mer...

Nyheter Näringsliv
Här hittar du fler intressanta nyheter för dig som företagare.

Aktuellt...

Bästa Tillväxt 2022
Utmärkelsen Bästa Tillväxt räknas som en av Sveriges mest prestigefulla utmärkelser inom svenskt näringsliv. Bästa Tillväxt går till den kommun i varje län i Sverige som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst under året. Åter igen placerar sig Klippans kommun i topp fem i Skåne län.

Läs mer...

Telefontider införs på Plan- och byggavdelningen
Från och med slutet av mars har kommunens bygglovshandläggare och byggnadsinspektör på Plan- och byggavdelningen i Klippans kommun telefontider två gånger i veckan. De finns då tillgängliga för att svara på frågor och funderingar om byggprojekt.

Läs mer...

Skyddar du dina kunders integritet?
Hur väl skyddar du dina kunders personliga uppgifter? I och med GDPR blev det tydligt att du som företagare har ett stort ansvar för hur du behandlar personuppgifter. Almi har på sin hemsida listat några saker som kan vara bra att tänka på.

Läs mer...

Aktuella upphandlingar
Vill du vara med och lämna anbud? Klippans kommun har samlat alla upphandlingar på en sida, som uppdateras kontinuerligt.

Läs mer...


Projekt Destination Rönne å och Ringsjön
På Naturkartan.se finns nu destinationen Rönne å och Ringsjön. Naturkartan är en digital friluftsguide med syfte att inspirera människor till ett aktivt friluftsliv. Redan nu finns en hel del vandringsslingor och besöksmål inlagt, och vi arbetar med att lägga till fler. Allt för att marknadsföra vårt område som naturdestination.

Läs mer...

Verksamt.se
Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företagsinformation och företagstjänster. Nu har Webb Service Award utsett Verksamt.se till Sveriges bästa webbplats i kategorin Samhällskommunikation. På Verksamt.se finns information och e-tjänster för dig som driver, ska starta eller utveckla ditt företag.

Läs mer...


Vill ni bli mer hållbara i ert företag?
Funderar du på hur företaget kan bidra till den gröna omställningen? Nu kan du söka stöd från Region Skåne till insatser som gör ditt företag mer cirkulärt.

Läs mer...

Projekt Söderåsen 2.0
Arbetet med att utveckla destinationen Söderåsen fortlöper. Projektet Söderåsen 2.0 arbetar med att etablera fler portar till Söderåsen, än Skäralid. För tillfället planerar vi årets kampanjer som genomförs tillsammans med besöksnäringen, samt planerar skyltning.

Läs mer...

Digitala informationsträffar med Företagsakuten
Energipriserna i södra Sverige har skjutit i höjden. För att minska de ekonomiska konsekvenserna för näringslivet finns stöd och rådgivning nationellt, regionalt och lokalt. Region Skåne bjuder löpande in till digitala informationsträffar.

Läs mer...

Energikontor Syd
Energikontor Syd arbetar med förnybar energi och energieffektivisering för en minskad klimatpåverkan och hållbar regional utveckling. De kan ge stöttning till företag genom rådgivning, seminarier och digitala informationsmöten.

Läs mer...

Beredskap för företag
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har tagit fram information för företag om krisberedskap och hur ett förberett företag gör Sveriges krisberedskap starkare.

Läs mer...

Handledarguide för prao
Dagens praoelever är morgondagens medarbetare. Men vad du behöver tänka på inför att du tar emot en praoelev? God förberedelse gör att praoveckan blir så bra som möjligt för alla berörda.

Läs mer...

Upptäck ditt närområde!
På Söderåsens hemsida finns tips och inspiration för dig som vill upptäcka närområdet. Här har vi samlat restauranger, besöksmål, gårdsbutiker, aktiviteter, naturupplevelser med mera.

Läs mer...

Klippans kommun fortfarande bättre än rikssnittet i kommunranking
Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges alla kommuner. Syftet med rankingen är att på en övergripande nivå visa var det är bäst att starta och driva företag i Sverige.

Läs mer...

Framtidscoachen
Är din verksamhet hårt drabbad av världsläget och energikrisen? Kanske vill du expandera din verksamhet och behöver ett bollplank? Är du redo att ta nästa steg mot hållbart företagande? Eller är ditt behov att möta någon som bekräftar dina tankar eller utmanar dig med frågor?

Läs mer...

Till dig som är fastighetsägare
Energimyndigheten har tagit fram information om vad du kan göra för att klara ett längre el- eller värmeavbrott. ”Värme i lägenheten vid elavbrott” är en broschyr i pdf-format som du kan tipsa dina hyresgäster om. Broschyren är en del i en serie informationsmaterial som ger råd och tips om vad man kan göra dels för förebyggande innan elavbrott, dels för att lindra konsekvenserna under elavbrott.

Läs mer...

Vill du hjälpa dina anställda
att må bra?
Som arbetande förälder kan det vara svårt att få tiden mellan arbetet, hemmet och barnens alla fritidsaktiviteter att gå ihop. Vi letar därför nu efter arbetsgivare som genom oss skulle vara intresserade att erbjuda föräldrautbildning på arbetsplatsen.

Läs mer...

Anbudsgivarekonto för dig som leverantör
Mercell TendSign Upphandlingsverktyg är Sveriges mest använda upphandlingsverktyg. Som företagare kan du registrera dig i verktyget och ta del av anbudsskolan och personlig anbudshjälp.

Läs mer...

Evenemangsguiden uppdaterad 240119 läs här...


Catherine Westling och Thomas Hertzman

Strålande föreställning på Kulturhuset Björnen

Åstorp 240611
Det är en intim, tät föreställning i det lilla formatet byggd på Kristina Lugns texter.  Den är ett praktexempel på att med högkvalitativa texter, ett fåtal skickliga, erfarna aktörer, musiker och medarbetare kan man i all enkelhet spränga den magiks gränsen mellan scen och publik.Utan stora åthävor med minimal funktionell scenografi, fyllde en trio scenbygget med sina gestaltningar, instrument, en stol och bord.  Samt en papperspåse med titeln på Kristina Lugns ”Bekantskap sökes med äldre bildad herre.”
”Less was more” framför den kontrasterande glittrande röda ridån på Kulturhuset Björnen i Åstorp.

Läs mer...elnaB

elna B:s utställning "By the way"
på Åstorp Arena

Åstorp 240126
Svettiga motionärer och idrottare kan nu göra en välbehövd paus i sina träningspass och titta på konst.
Åstorp Arena, där folk möts och växer, är en perfekt plats för allt och alla. Naturligtvis bör konsten hitta sitt här.
Visserligen är inte en lång korridor det bästa utrymmet för konstutställningar men man tager vad man hafver.

Öppet för allmänheten måndag t.o.m. fredag 9 – 14.

Fredagen den 26 januari öppnade Kvidingekonstnären elna B årets första utställning.

Titeln”By the way” med inspirerande underrubrikerna Parisblått och Grön jord är mitt i prick. elna B jämför gärna skapandeprocessen med jazzens improvisationer och låter lekfullhet och intuition styra.

I denna utställning låter hon färgerna berätta i ett varmt bildspråk.

elna (E-et alltid i gemener) ett B som i Bengtsson har ställt ut sedan sjuttiotalet efter konstutbildningar på bl.a. Nyckelviksskolan och Munka Konstskola. 16 jurybedömda utställningar talar sitt tydliga språk.

Hon är även verksam som dekormålare/scenograf inom film och teater samt leder målarkurser.

 Utställningen ”By the way” på Åstorp Arena
pågår t.o.m 22 februari.Anna Bauer

Textilkonstnär Anna Bauer i
Klippans konsthall

Åstorp 240118
– Kreativiteten är min livboj!
Det säger textilkonstnären och konsthantverkaren Anna Bauer som ställer ut i Klippans konsthall med vernissage lördagen 29 januari.
Anna Bauers utställning ”Sånt jag tänker när ingen ser” bär syn för sägen.

Läs mer...


Helena Olsson

Helena Olssons utställning "Ta hand om"
i konsthallen på Biblioteket

Åstorp 240118
Städerskan och författaren till uppmärksammade boken ” Rapport från en skurhink ” Maja Eklöf hade nog tappat andan av förvåning om hon sett sina arbetsredskap i en konstutställning!
Den kommande utställningen på Åstorps bibliotek omfattar en serie med verk i playwood, mopp, plexiglas och vev i metall samt ett handarbete i form av en knuten bomullstopp och ett foto av fotarbete.
Vad är detta och varför, frågar sig med säkerhet mången åstorpare.

Läs mer...


Mattias Bäcklin

Spännande utställning på Galleri Moment

Ängelholm 240112
På Galleri Moment väntar en omvälvande, mångfacetterad utställning ”Rymdverk”. Det är ett universum där dåtid, nutid och framtid möts. Urskogen kontra det urbana, livet döden, vetenskapen folktro och myter…
Allt är i ständig rörelse i en värld stadd i förändring.

Läs mer...


Tommy Ramhed

Ur det rostiga lilla, fula, trasiga, korrugerade, krackelerade växer ett bländande macrokosmos fram

Förslöv 240105
Det är  inträngande, intensiva och oväntade möten i  Galleri Hattlösas nya bildrum i en utställning där det lilla dolda, det fula , trasiga, krackelerade förvandlats  till ett bländande macrokosmos.

Det är Tommy Ramhed som med mobilkameran och ett subtilt sökande öga forskat och undersökt traumatiserade ytor och korrugerat material för att i mikrokosmos hitta makrokosmos.

Läs mer...

_

Stina Marntell

Stina Marntells träsnitt pryder väggarna i Klippans konsthall

Klippan 231208
Vardag, fantasi och förgänglighet kallar Stina Marntell sin utställning i Klippans konsthall med vernissage lördagen 9 december kl. 13 – 15.
Titeln är lika inkännande, lekfullt berörande som Stina konstverk i  grafiska träsnittsbilder och återbruksobjekt.
Det är en utställning där de lilla nära, vardagliga tingen får huvudrollen i träsnittsmotiv och återbruksobjekt får fantasifulla dekorativa, humoristiska funktioner. Det vardagliga får ny identitet, får oss att reflektera över sakernas och naturens kretslopp och förgänglighet.

Läs mer...Tre av utställarna fr.v. Lena Cronström, Maria Montelius Grifó och Tomas Montelius

Julsalong på Galleri Oscar i Mjöhult

Mjöhult 231122
– En fågel sjunger inte för att den har ett svar utan för att den har en sång. Det citatet stämmer fint på alla konstformer.
I samlingsutställningar med många medverkande skall varje konstverks röst bli hörd samtidigt som helheten fungerar som en samstämmig kör utan falska toner.
Galleri Oscars julutställning med tio konstnärer har lyckats med det konststycket.

Läs mer...Karl Magnus Pettersson

Karl Magnus Peterssons Himlastenen på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 231124
I urminnes tider har berättartraditionen betytt mycket för människors väl och ve. Bibelstycken läses högt för de icke läskunniga. Nya inre bilder skapades när tidigare släkters leverne, händelser och karaktärer kom upp i talgljusets sken i stugorna. Skrönor, sägner och släkthistorier fick liv och människor och väsen tydligare gestaltningar. Historien fick liv. Folk berördes. Bilder skapades. Nya insikter och lärdomar föddes.
Som den kloke Tage Danielsson sade: Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt, så måste man se upp!

Läs mer...Fr.v. Åstorps näringslivsutvecklare Susann Cardell, Helena Wennerström, näringslivsdirektör i Helsingborg samt Roger Nielsen, ordförande i bidldningsnämnden i Åstorp samt förste vice ordf i kommunstyrelsen

Samarbete över kommungränser
för en hållbar framtid

Åstorp 231122
Vart är vi på väg?
Det är en fråga som vi alla ställt oss, inte bara gänget i ”På spåret”! Vad händer i världen, i Sverige, I lilla Åstorp? Vad gör ”Dem” för att förbättra läget i landet – i politiken, i kommuner i landsting?
”Vi och Dem” är vedertagna, folkliga uttryck, ett stängsel mellan befolkning och myndigheter av alla de slag.
Men vi kan alla påverka, i stort som i smått.
Staten är vi, är ett bevingat uttryck. I kommunsammanhang bör det vara lite lättare att bevisa att tesen kan stämma.

.Läs mer...Harald Hjärne

Harald Hjärne i Bjuvs konsthall

Bjuv 231110
Harald Hjärne går sin egen väl förtrogna konststig, där han känner sig trygg och hemmastadd.
Med kärlek, värme och glödande energi ger Harald det historiska, traditionellt föreställande måleriet en nytändning.

– Jag  är inte alls trendig, säger 28-årige Harald Hjärne som nu ställer ut i Bjuvs konsthall.

Vernissage lördagen den 11 november kl. 12 – 16.
Utställningen pågår t o m 5 januari.

Läs mer...Anders "Jösse" Jönsson

Efter den femtionde gatubilden i olja –
"Jösse" ställer nu ut på Stadsbiblioteket

Helsingborg 231110
Anders ”Jösse” Jönsson  är konstnären som haft en egentillverkad måne som han frikostigt delat med sig till helsingborgarna sommartid. Hans kreativa lilla oas på Pixlapiren har haft många besökare under åren.

”Jösse” sköter effektivt sin egen marknadsföring även på andra håll.

Med sin gatukonst mitt i myllrande stadslivet har han blivit en känd konstprofil i samma anda som Lars Herder på sin tid.

Gatukonst är ett arbetssätt klippansonen ”Jösse” tidigare använt hemma på Storgatan i Klippan, där han även ställt ut sina målningar i bibliotekets konstrum Atriet ett flertal gånger.

Nu är det dags för ”Jösse” att visa sina målningar med bl.a. kända helsingborgsmotiv i Helsingborgs stadsbibliotek.

Vernissage lördagen den 11 november. Utställningen pågår t.o.m. 26 november. Paula Fohlin-Svanberg

Paula Fohlin-Svanberg ställer ut i Örkelljunga kulturhus

Örkelljunga 231103
Ljusets luriga, retsamma flöde – dess speglingar, skuggor och oväntade ljusinsläpp leker tafatt med oss dagligen. Allra mest leker och lockar ljuset i urbana, glasade miljöer.

I stadens ögon – skyltfönstren, är ljuset ledaren och skaparen av flera, ofta oväntade verkligheter.  Du upplever både gatan du står på och utbudet i fönstret. Det inre möter det yttre. Perspektiv ändras.

Ett fascinerande fenomen som är så basalt och vanligt förekommande att vi alltför ofta tar den vackra magiska processen för given.

Läs mer...Nan Embäck

Nan Embäck tillbaka på Galleri Skelderhus – nu med en soloutställning

Munka Ljungby 231026
Nan Embäck som visade objekt och målningar i en grupputställning i somras är nu tillbaka solo på Galleri Skelderhus med en miniutställning.
Hennes målningar och objekt ger en försmak av den utställning som väntar på Dunkers kulturhus , där  hon medverkar tillsammans med Gertrud Alfredsson och Johan Bjärtoft.

Läs mer...Karin Müller Lindberg och avgående ordförande Tomas Montelius

Konstrundan i NV-Skåne byter
ordförande efter nio år

Höganäs 231117
Efter nio långa år med bokutgivning, pandemi och 25-årsjubileum lämnar Tomas Montelius över ordförandeskapet till föreningens vice ordförande Karin Müller Lindberg. Karin har tidigare varit anställd på Dunkers kulturhus som konstutvecklare, suttit i Konstundans styrelse och i dess konstråd.
Vi önskar Karin lycka till i sitt nya värv.Gunnar Nilmén i Örkelljunga konsthall

HANDTRYCKT i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 231005
Rakt in i plåten… Tryck och avtryck…Mellan ljus och mörker…
Sedan urminnes tider är konstgrafik genom dess mångfaldighet och beständighet en folkets konst. Även den med tunnare plånbok får möjlighet att skaffa sig högklassig konst.

Läs mer...Bibi Forsman och Johan Haugen

Färgfest på Galleri Moment

Ängelholm 230922
En lekfull stund full av energi och en sprakande färgrikedom väntar besökarna på Galleri Moment.
Det är två erfarna konstnärer med olika tekniker och erfarenheter som bjuder in till en gemensam vernissage lördagen 22 september – Bibi Forsman med keramiska objekt och Johan Haugen med oljemålningar.

Läs mer...


PRESSRELEASE

Kommunstyrelsens ordförande Peter Lindberg och Susann Cardell, kommunens näringslivsstrateg

Åstorp klättrar för tredje året i rad på Svenskt Näringslivs ranking

Åstorp 230920
Idag presenterades Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Åstorps kommun placerar sig på plats 39 i årets mätning – ett väldigt bra resultat och en stark förflyttning från föregående år där kommunen hamnade på plats 85.

Läs mer...Elisabeth Brenner Remberg

Elisabeths konst, en värld av flugfiskerör,
bh-band, knappar, digitala element samt
lin och ull

Örkelljunga 230908
Textilkonstnären och designern Elisabeth Brenner Rembergs bildvärld lämnar ingen oberörd. Nyfikenheten tar överhand.
Vad har hon fångat i nätet, denna nätfiskare och sakletare av rang?  

Läs mer...

The room på Kulturhuset Björnen

Nytt golv framför Kulturhusets scen som ny scenplats

Två proffsdansare

En filmduk

Musik

Skiftande ljussättning

Ett par klädbyten

 

Det var all rekvisita som behövdes när två proffs på dansens tiljor gjorde braksuccé i lilla Åstorp.

I Riksteaterns föreställning The room med dansarna Katariina Edling och Tobias Wallin skapades flera nya världar  på olika plan. Föreställningen genomströmmades avi ett lekfullt, hoppfullt nytänkande med den lysande ledstjärnan att ett möte kan skapa något nytt och unikt

 

Dansarna möttes inte bara storyns  i oväntade möten med händelserika följder som längtan, kärlek, passion, besvikelser, glädje och sorg.  

Det var genomgående möten mellan olika genrer: Mellan balett och ballroom, film och dans, klassisk musik och pop samt inte minst mellan två dansare med skilda referenser.

Katarina Edling, känd från Kungliga baletten och Tobias, mest känd från Let´s dance dansade och åskådliggjorde kärlekens och livets turer i en suverän, betagande proffssymbios.

Ett mycket lyckat möte mellan två danstraditioner som gav mersmak till en begeistrad publik.

Det är skickligt och viktigt för framtiden att nå ny publik till dansens arenor.

Med denna lättillgängliga, högkvalitativa föreställning av The room kan man få tillskott av en ny publik som tidigare inte upplevt dansens magi.

– Wow, suveränt och fantastiskt var omdömen som ljudligt hördes efter föreställningen. Publikens röst säger det mesta.

 

Dans och koreografi: Tobias Wallin och Katariina Edling

Film: Peter Fröjd

Manus och regi: Linda Krogsaeter och Katariina Edling

Bertil Vallien på Höganäs Museum

Det är med glädje och stolthet KKAM öppnar utställningsåret 2024 med en utställning signerad Bertil Vallien. Bertil Vallien har under sin långa karriär hållit en mängd hyllade utställningar över hela världen och hans konst finns representerad i samlingar och på museer såväl i Sverige som internationellt. Utställningen visas 2 mars 2024 - 21 april 2024.

Om utställningen: Lack & Lera - skulptur från 1960-talet

Bertil, denna enastående skulptör, keramiker, glaskonstnär och formgivare som huvudsakligen ägnar sig åt glasgjutning.

I sin utställning Lack & Lera - skulptur från 1960-talet kommer Bertil dock inte visa glaskonst utan keramik, samt dagsfärska teckningar som han på plats på Museet kommer trolla fram.

Bertil studerade vid Konstfack under Stig Lindberg och tog examen som skolans bästa elev! Han erhöll kungastipendiet och tack vare det kunde han vidareutbilda sig i USA. Under sin mycket långa karriär har Bertils konst synts i en mängd hyllade utställningar över hela världen. Hans konst finns representerad i samlingar och på museer såväl i Sverige som internationellt.

Utställningen på KKAM är ett samarbete med VIDA Museum & Konsthall.

Läs mer...

 


Kvidinge Hembygdshalls Torsdagskvällar
inleder med Bagdad Café Band

Kvidinge 240208
Att leta vårtecken i skyn i bistert vinterklimat känns knappast lönande.
Det är i stället de små detaljerna i vår vardag som visar vägen.
I lilla Kvidinge är det Kvidinge hembygdshalls torsdagskvällar ett årligt bevis på att våren snart sätter fart. Den aktiva hembygdsföreningen är alltid först på plan vad gäller evenemang.
Torsdagen 8 februari gästade Bagdad Café Band hembygdshallen, där en stor skara countryfrälsta skånska "lantisar" bänkade sig.
Det var en garvad trio musiker från olika musikaliska konstellationer som bildat bandet ett musikprojekt.
Sedan ett par år tillbaka är huvudinriktningen country och blue grass med inslag av evergreens. Glädje och smärta.. Som livet självt…
Namnet Bagdad café Band kommer från filmen med samma namn –  med en story som bevisar  att Ingenting är omöjligt.
En skön tanke i dessa tider…

Nästa Torsdagskväll på Kvidinge hembygdshall sker den 7 mars, då den populäre gossopranen August Fohlin håller konsert. 

PRESSRELEASE"Vintern kom" – Martha Kristensen har vernissage på Galleri Skelderhus

Munka Ljungby 240222
Galleri Skelderhus och Klenodbutiken har stängt fram till lördag den 24 februari. Välkommen då kl. 13 till vernissage för utställningen "Vintern kom" med Martha Kristensen.
Martha Kristensson är en trettioåttaårig  autodidakt konstnär , bosatt i Älghult. Hon arbetar med figurativt måleri, gärna i kombination med broderi och collage.

En av målsättningarna är att försöka förstå och skildra relationer i om världen.
Uttrycksmässigt arbetar Matha med att skapa dynamik mellan det positiva och negativa, det dramatiska och harmoniska. De senaste åren har hon synts flitigt på gallerierna bl.a. på Liljevalchs konsthall.

 ­– Jag använder min konst för att undersöka sammanhang som annars blir för mångfacetterade och abstrakta. Periodvis fördjupar jag mig i olika teman för att försöka förstå och skildra relationer i min omvärld.

En drivkraft i mitt arbete är att mentalt kunna vistas en längre tid i flyktiga situationer. Både för att återuppleva händelsen och bearbeta den, men också för att ta hela skeendet ett steg längre, förtäta stämningar och se vad som kunde ha hänt - hur det kunde ha känts. Ungefär som en kontrafaktisk historieskrivning i bilder."

- Martha Kristensen
Några av de deltagande utställarna. Fr.v. Lie Svennbeck, Ingrid Celin, Sakiba Sijaric och
Elna Bengtsson

Åstorps Arena – Ett bra komplement till konsthallen i biblioteket

Åstorp 231208
Alla med anknytning till Åstorp var välkomna att medverka i denna utställning, yrkesverksamma konstnärer såväl som amatörer.
Tjugo stycken personer antogs och medverkar i  den mångsidiga utställningen som bjuder på många olika uttryckssätt och tekniker.

Medverkande, alla med anknytning till Åstorps komun:
Marianne Somming, Rehn Sven Persson, Ann Sophie Nymberg, Anna-Karin Persson, Elisabeth Ahlberg, ,Ida Prisell, Ingrid Celin, Alice Stephan, Daria Kotsar, Marta Andertun Thomasson, Ruth Andertun Thomasson, Lie Svennbeck, Sakiba Sijaric, Kristoffer Granat, Elna Bengtsson, Danil Astafjevs, Tatjana Astafjeva, Cristina Gargård, Christer Öhrn och Lisbeth Jönsson.

Julutställningen pågår till den 11 januari 2024.
Öppet måndag– fredag kl. 8.00 till 14.00. Stängt röda dagar.


Välbesökt vernissage på Helsingborgs konstförenings julutställning i Karantänen

Helsingborg 231202
100 konstverk fyller väggarna på Karantänen intill Gröningen i Norra hamnen i Helsingborg.
Helsingborgs konstförening bjöd in 50 konstnärer att ställa ut vardera 2-4 konstverk, beroende på dess storlek. Det blev en lyckad kompott av måleri i olja eller akryl, teckning, skulptur, textil och fotokonst. Lokalen fylldes snabbt av såväl medverkande konstnärer som nyfikna besökare. Utställningen kan ses på tider som annonsen härunder förkunnar...Framtidens kulturbärare sprider
glädje i konsthallen

Åstorp 231130
– Alldeles underbart, sade Askungen om den kreation som mössen skapade till hennes bal. De lovorden stämmer perfekt på Kulturskolans utställning i Konsthallen på Åstorps bibliotek. Sju till tolvåringar har under konstnären/konstpedagogen Gertrud Alfredssons ledning skapat en berörande, fantasifull utställning med hopp för framtiden.

Alla har jobbat under temat: Skymningsland men även andra projekt under året har hittat hit. Över tjugo stycken konstelever har gemensamt arbetat fram bildverk eller skulpturer medan andra har jobbat solo mot samma målsättning.
Mitt på golvet står en piedestal full av klurigt, lurigt blänkande lergods.

Meterstora bildverk på masonit, grundmålade av dem själva är fyllda med målade eller utklippta gestalter. De är förvånansvärt rena och balanserade i sin underbara fantasifullhet. En målning är så välgjord och nyskapande att det borde passa Liljevalchs konsthall i smaken!  

Andra har hållit sig till ivrigt berättande teckningar bl.a. om en räv som hotar katter.  En del som älskar att klippa har förgyllt målningar bl.a. med fjärilar av papper. Vissa av de mindre målningarna bär på den mystik, som de flesta i den åldern älskar.

Det är svårt att inte bli berörd, ett eftersträvat epitet bland konstproffs.
Alla medverkandes namn finns tillgängligt under utställningen som pågår till januari 2024.

 Vi får hoppas att kulturskolan får fortsätta att leva och blomma i landets 287 kommuner, i Åstorp inom sång, teater, musikinstrument, konst och musikyoga. De behövs – idag mer än någonsin.Konsthallens Christina Andersson och Katarina Gill ställer iordning det sista tillsammans med utställaren Eva Nilsson Berglind från Formargruppen

Julljusen glimmar i Krapperups konsthall

Krapperup 231124
Ta fram ljuset som vilar i mörkret är i dubbel bemärkelse det klokaste vi kan göra! Som symbol för tro, kärlek och hopp är ljuset oslagbar, framför allt i jultid, när våld och krig hotande härjar i vår närhet.

Det känns helt rätt att Krapperups Konsthall nu återupptar en nygammal tradition – ljusfest i jultider!

Läs mer...Eva Larsson

Eva Larsson visar stilrena geometriska labyrinter i spännande omloppsbanor

Ängelholm 231110
Ett konstverk som är dekorativt kan det samtidigt ge ett meningsfullt eller tankeväckande budskap?

Konstnär Eva Larsson, utbildad på Kungliga KonstAcademien i Köpenhamn har länge jobbat med den frågeställningen.
Med uppmärksamma utställningar under årens lopp på bl.a. Malmö konstmuseum, Louisiana, Arken och Lunds konsthall är det nu dags för Galleri Moment i Ängelholm.

Här har hon skapat ett rum för reflektion under titeln ”Tankens geografi”.
Ett par skulpturer i valnötsform står symbol för vår hjärna.
Hur ser det ut i vår hjärna? Finns det en tankens kraft som kan försätta berg, eller?

Hon visar här vår hjärna, registrerade som i kartor med städer, robotar, strålmönster från kosmos, kretskort…
Det är skickligt utförda estetiska, tankeväckande målningar i lekfull geometri, där var och en kan hitta sitt.

Det stilrent minimalistiska möter de geometriska labyrinterna i spännande omloppsbanor.
Vackert och tänkvärt av en erfaren konstnär, tidigare känd för det feministiska projektet Bob Smith.

Eva Larssons utställning ”Tankens geografi” har vernissage lördagen den 11 november och pågår t.o.m. 5 januari 2024.
Vernissage 11 november kl 11-14

Delar av Munkaeleverna som ställer ut på Galleri Moment

UFO:n gästar Galleri Moment

Ängelholm 231026
Det är alltid lika roligt att se vad Munka Ljungbys konstskoleelever hittar på! Det finns en smittsam kreativ energi och framåtanda hos dessa elever, år efter år!
Vi tog oss en snabbtitt på två årselevernas utställning kring temat UF0 på Galleri Moment inför den kommande kulturveckan med start den 27 oktober.

De sjutton utställarna var då i febril aktivitet med hängningen och sökande efter rätt podier för lergods och specifika objekt. De flesta tekniker syntes representerade. Kreativiteten tycktes flöda i såväl textila, roliga gestalter som i träobjekt och målningar.

På en vägg såg vi bl.a. ett udda, spännande verk med papiermaché komponenter klättrande på ett nät. En krälande utomjordig med dolt ansikte i monumental format, tillverkat i trä med papperslindningar, fick oss sedan att tvärstanna. Det var en mångtydigt, smart skulptur av Raffafay Abrar.

Papperslös kallade han den. Det var som utomjordingar han och hans familj kände sig som nysvenskar!

Ena anna spännande nyskapande idé på temat var en installation av Markus Solälv. Han hade fyllt en hel vägg med gamla landskapsmålningar som han hittat på loppisar och lagt in dolda eller tydllga ingrepp av utomjordiska härjningar över eller under jord.

Det tycks bli en bli en omtumlande, spännande och nytänkande utställning som väntar på Galleri Moment – en utställning för hela familjen, även de allra yngsta!Sköna bilder under ytan

Havets andetag – Joanna Holmgren ställer ut i Klippans konsthall

Klippan 231020
Nya sköna världar öppnas när kreativa fotokonstnären Joanna Holmgren gör eleganta, säkra djupdyk i den tysta världen under ytan. Tidlöst svävar vackra kvinnor i viktlös koreografi, likt undervattensälvor i vajande lyriskt sköna undervattensmiljöer. I ett av motiven ser regulatorn ut som en mikrofon och kvinnan som en sångerska under vatten. I andra verk bär modellerna glamorösa aftonkläder.

Läs mer...Fr.v. en av Page 28:s grundare Ebba Sandin Sundqvist, Magnus Ragnvid och
kultur- och fritidschefen Arne Amrén

Page 28 – 2023 års pristagare i fotografen Magnus Ragnvids stiftelse

Klippan 231013
Gränsland heter den spännande och suggestiva utställning av Olof Behrens som breder ut sig i Klippans konsthall. Ett passande namn även vid stipendieutdelningen av Klippansonen och fotografen Magnus Ragnvids insamlingsstiftelse som gick av stapeln fredagen 13 oktober! 

Det är en behjärtansvärd och starkt behövlig stiftelse, till hjälp, stöd och uppmärksamhet för unga kreativa HBTQI+personer, verksamma inom olika kulturyttringar som konst och musik.

Många kategorier tycker sig bo i ett gränsland utan egentlig tillhörighet, som känner sig utelämnade, ensamma och har svårt att göra sina röster hörda.
En särdeles viktig sådan är det unga regnbågsfolket och dess speciella behov i en skrämmande konservativ värld.

Det var gott om folk som minglade och dinglade med alkoholfri champagne i väntan på prisceremonin.
Detta stiftelsens andra år sökte 22 stycken det eftertraktade årliga stipendiet på 25 000 kronor. Projektet skall vara unikt och pengarna skall gå där de gör nytta är en av kriterierna.

I år var det Malmöbaserade Page 28, dess mötesplats/bokhandel som fick äran att mottaga de 25 000 kronorna. Den representerades av en av Page 28:s grundare Ebba Sandin Sundqvist som jobbar tillsammans med Page 28:s andra entreprenör Lou Mattel. Samt en stor mängd volontärer inte att förglömma…

– Vår mötesplats har gjort stor skillnad. Nu har vi ett sammanhang och en samhörighet. När det är jobbigt har vi likasinnade som lyssnar och förstår. Vi måste få spy ut vår ångest, få uttrycka oss!

Vår vision är ett tryggt queerhouse, där olika konst- och kulturverksamheter tar plats under samma tak, berättade Ebba.

På plats denna dag var, förutom den prominenta stiftelsestyrelsen,  representerad av namnkunniga Emma och Henrik Zetterberg, Mariette Hansson samt kultur- och fritidschefen Arne Amrén och en representant för svenska kyrkan. Det var glada, stolta  och positiva tongångar för Magnus Ragnvids stiftelse och stipendiaten Page 28:s lyckosamma arbete.  

– Kan man göra världen lite bättre, ge alla en chans att höra och synas, sopa bort hindren och försöka ge grogrund till drömmar är det fantastiskt. Page 28 ger framtidstro och det är precis det vi behöver nu i en värld full av hotande svarta moln, sade kommunens Arne Amrén som tillsammans med Klippans konsthall och Svenska kyrkan stod för evenemanget. 


I publiken syntes delar av stiftelsens namnkunniga styrelse – Emma och Henrik Zetterberg och Mariette Hansson.Quilty i Kvidinge hembygdshall

Efterlängtat besök i Kvidinge hembygdshall
vid höstens första torsdagskväll


Kvidinge 230921
Även om det blommar i trädgårdarna vet man att hösten är i antågande när torsdagskvällarna i Kvidinge hembygdshall sätter fart efter sommaruppehållet.
Först på plan är den ständigt efterlängtade Quiltykonserten. Få svenska band inom den irländska folkmusiken har hållit ställningarna som Quilty som firar trettioårsjubileum i år.

Läs mer...Samaneh Roghani

Vernissage på Champions of Freedom på Åstorps kulturfredag

Åstorp 230914
Våldsbrottet mot den 22-åriga iranska kvinnan Mahsa Amini som torterades till döds för att hon bar huvudschalen fel, skakade och förfasade en hel värld förra året.
Kvinnokampen för rättvisa i ett reaktionärt samhälle som Iran, där mäns maktutövning mot kvinnor är så genomgripande  att varje rörelse och tanke kringskärs av censur och förbud, är aktiv och stark.  Drivkraften är stor i deras strävan efter j jämställhet, mänskliga rättigheter och att få bestämma över sin egen kropp men vi hör mycket lite av deras kamp. 

Läs mer...


ANNONSKlicka i logotyperna
för vidare länkning
till vår a sponsorer

www.astorp.se

Din bästa affär


 
DAGMAR GLEMME
ART CENTER
I Ugglarp


0707783119 eller
dagmar.glemme@gmail.com
Galleri Oscar • Konstgalleri
Lönhultsvägen 58
263 94 Mjöhult
070-29 19 111
info@gallerioscar.se

Ingen aktuell utstälning

Öppettider under utställningarna:
fredag, lördag, söndag
Kl 13 - 17Med stöd frånAnna Bauer

Textil

20 januari – 2 mars 2024

______________

I Atriet:Mattias Bäcklin
Måleri och skulptur

13 januari – 24 februari 2024
Örkelljunga konstförening
& konsthall

Ingen aktuell utställning

Örkelljunga Kulturhus.
Med stöd från
Sveriges KonstföreningarHelena Olsson
objekt
"Ta hand om"

20 januari – 20 april 2024Ge dina bilder den inramning
de förtjänar. FENIX FRAMES
Maglabyv. 236 • Maglaby
Tel. 0706-70 68 01
Ingen aktuell utställning

www.hillesgarden.se0768-20 64 70
tomas@montelius.net

ß