Bertil Thuné och Margareth Anderberg

Konst, natur och historia på Össjö herrgård

Össjö gård 210703
Inte konstigt att man längtar bort någon gång… I coronatider domnar både kropp och själ bort om vi inte får tillgång till nya, stimulerande upplevelser. Den 4 juli mellan kl. 12 -17 öppnar Össjö herrgård sin fantastiska park för allmänheten. Äntligen! Det är på tiden att slott och herrgårdar bjuder in allmänheten att ta del av dess naturskönhet och att tomma byggnader fylls med liv och funktioner. Utvecklingspotentialen för godsen i allmänhet och Össjö i synnerhet är mer än stor. Det är på tiden att någon sätter ned foten och aktivt agerar.

Initiativet har tagits av förutom Charlotte Hamilton och Lotta Luttrup, trion Margareth Anderberg, Bertil Thuné och Ulla Magnusson, alla välrenommerade inom kultur- och affärsliv.

På ägorna får dess ridhus en ny funktion som en extraordinär konsthall, där konstnären Bertil Englert visar upp stora delar av sitt livsverk. Den riksberömda jurtan som vandrat runt på ett tjugotal platser i landet under åttiotalet står på hedersplats. Det är ett säreget, unikt allkonstverk fylld av magi och symbolik. En boning för rening och förnyelse, för vila och avkoppling. Hybridflaggor för antinationalitet flaggar in till en markerad vapenfri zon. Ormen vaktar boningen, där bl.a. Leos ark, läs Tolstoys, fredsark med berömda fredsaktivister seglat in och tagit plats. Symbolrika, färgstarka textilier, skapade av Anna-Clara Englert, kompletterar bilden av fredsivraren Bertil Engelts budskap. En råtta sprider virus (Copid 19 kanske) i den till synes harmoniska idyllen. På väggarna i ridhuset finns affischer och målningar av Englert, bl.a. Daggmasken, alla skapade under åttiotalet. Det är en ynnest att få ta del av Engelts konstnärsskap som känns rykande aktuell och nyskapande än idag och i framtiden. Med denna utställning skapas ett embryo till kommande aktiviteter inom musik, konst och musik mm.

Den framtida utvecklingspotentialen för det magnifika, stora ridhuset  känns oändlig. Det känns även den vackra generösa parken med månghundraåriga ståtliga träd och lundar som inbjuder till sagolika upplevelser i en slottsliknande miljö. En amfiteater, en blodbok, Bersån Frejas sal, Usedoms ö, Syskonträdet, Lärkträdets minne är bara några av de poetiskt natursköna hållplatser man kan hitta på promenader i Össjöpark. Även en av Össjös herrgårds flyglar från sjuttonhundratalet  öppnas. Den ståtliga mangårdsbyggnaden som blickar ut över ägorna är byggd under empiren efter brand.

Historia, natur och konst…Vad kan man mer begära?

Ta med kaffekorgen, en filt och bara njut!

Össjö Park och Bertil Englerts utställning och slutdestination av hans berömda Jurta  har öppet alla dagar kl. 12 -17 från söndagen den 4 juli fram till den 25 juli. 



Bertil Englerts "Daggmask"




Ulla Magnusson och Margareth Anderberg


Parkens 1000-åriga cypress