Strålande operaföreställning från
ett lastbilsflak

Klippan 220607
Opera till folket! Bort med finkulturstämpeln! På gator och torg likt gycklarna i antikens tespiskärror, far nu Malmö Operas aktörer med en lastbil som spelplats, runt i Skåne på turné!
Den 7 juni var det Klippans tur att gratis på njuta av deras excellenta kunnande inom sång, musik och scenisk gestaltning. Salongen denna kväll var Aktivitetsparken, där publiken parkerade sig i egna stolar framför lastbilen.

Små affischer med en häxa på skaft med rubriken Wanted, gav klara besked om kvällens tema.
Med manus och texter av Richard Söderberg, i regi av Clara Swärd bjöd ensemblen på en strålande musikalisk föreställning som i dubbel bemärkelse visade på operakonsten unika magi

Det enaktade operastycket ”Det stora oväsendet”, en burlesk fars behandlade häxprocesserna under sextonhundratalet till den tidens musik, barockens.

Barockmusik med solistinsatser av högsta kaliber, dramatik, rörelse- och kontrastrikedom kombinerat med humor, lekfullhet samt inte minst starka personkaraktärer, förde publiken rakt in i en annan värld full av fördomar.

Många pekade ut närstående för att rädda sig själva undan kyrkans dom.
Häxprocesserna är en fasansfull, kolsvart tid i vår mörka historia som aldrig får glömmas bort. Associationerna till vår moderna världs fördömande syn på människor som inte passar in i samhällsbilden, vår s.k. cancelkultur, tydliggjordes med snabb, rapp humor.

Medverkande i en fin sammansvetsad ensemble med lysande sånginsatser:
Elin Eriksson, Ella Morin, Kine Sandtrö, Mathilda Bryngelsson och Ola Hein Palu. Kapellmästare Albert von Phan och violinist, Samuel Lundström.

Ögat fick också sitt av scenografen Marika Feinsilber som skapat i en mycket funktionell, skicklig originell scenografilösning och tidsenliga vackra kostymer och röda peruker.