Stina Östberg

Stina Östbergs "Älskarna" på
Galleri Skelderhus

Munka Ljungby/Galleri Skelderhus 180706
– Det är första gången jag ställer ut enbart mitt måleri i en separatutställning, säger Göteborgskonstnären Stina Östberg, nästa utställare på Galleri Skelderhus med vernissage lördagen den 7 juli.

Stina som även är konstkonsult är tidigare mest känd för verk och installationer inom foto, textil och videotekniker samt en av initiativtagarna till konstgruppen Bezdomny. Östberg jobbar gärna med koncept.
En idé föds och väntar sedan på gestaltning under arbetsprocessen, där materialet är utmanaren och vars utvecklingsmöjligheter sedan bearbetas för att nå det optimala uttrycket. Olika avtryck bl.a. inom videoklipp sammanfogas och förvandlas från idé till ett visuellt konstverk med helhetstänk.

I utställningen “Älskarna” på Galleri Skelderhus med målningar i tusch och akvarell, har Stina sytt ihop två målningar för att förstärka bildspråket. De övriga, alla oramade, är separata verk under samma tema.

– Tillstånd och väntan är hörnstenar i utställningen,säger Stina och visar oss runt i det lilla galleriet som fått nytt liv med mjuka abstraktioner av Östbergs inre bilder.

Kärlekens väntrum och dess överjordiska tillstånd har många likheter med konstens, där tillstånd och väntan är naturliga följeslagare under arbetsprocessen.

– Jag gillar enkelheten i materialet och flödet i akvarellen, säger Stina Östberg som är barn av sin tid, en aktiv och nätverkskapande konstnär.
Stina Östberg är utbildad på konsthögskolorna i Umeå och på Valand i Göteborg med utställningar på bl.a Malmö- och Göteborgsmuséer, Market Gallery, Art Rotterdam.

Stina Östbergs “Älskarna” med vernissage lördagen den 7 juli på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby pågår t.o.m. 5 augusti.