Hans-Ingvar Jönsson tar emot sitt kulturpris av kulturnämndens ledamot Eva Nilsson t.v. och kulturnämndens ordförande Linda Marie Camper

Åstorps kulturpris 2022 till
Hans-Ingvar Jönsson

Åstorp 220606
Mer än någonsin behöver vi känna trygghet och gemenskap, när diktatoriska, onda krafter hotar vårt demokratiska land. Sällan har vi känt oss så utsatta.
Vår blågula fana – symbolen för fred, demokrati, jämlikhet och frihet drog också extra stor publik till Nationaldagsfirandet på Perslund i Åstorp. Men när det obligatoriska regnet satte fart, fick den även fart på publiken som efterlämnade en liten skara kvar till kvällens clou – Årets kulturpris.

Men det var en nöjd publik som gav sig iväg. Arrangemangen fungerade perfekt.
Musik av Kulturskolans kör och Lärarbandet, knattelopp, ansiktsmålning, mingelmagi, ponnyridning och prov på olika sportaktiviteter, hembakat fika och korv…

Så till årets kulturprofil - Hans-Ingvar Jönsson som fick mottaga Åstorps kommuns kulturpris 2022 – en eldsjäl som betytt oerhört mycket för att stimulera Åstorps kulturliv i många decennier. Han har oförtröttligt, med äkta intresse, alltid varit närvarande i såväl folk- som kulturliv och gjort avtryck.

Ordförandeposterna har varit långa och uppskattade bl.a. i Tomarps kungsgårds vänner, Åstorps Centerparti och i Åstorps Riksteaterförening, i vilken han fortfarande är sköter ordförandeskapet med den äran. För han är fortfarande still going…

Motiveringen till kulturpriset, utfformat av Linda Marie Camper, ordförande i kultur&fridsnämnden och Annika Hoppe, chef för bildningsförvaltningen lyder fölljande:

Hans-Ingvar Jönsson är en riktig eldsjäl som fortfarande gör mycket för Åstorpsborna inom det kulturella. Hans-Ingvar har sett till att konst, teater och musik av god kvalitet och för olika smaker och intressen har nått kommuninvånare i alla åldrar. Utöver sitt ideella engagemang har Hans-Ingvar även varit en stark förespråkare av kultur på kommunens olika politiska arenor.

Ytterligare ett pris, en flagga delades ut denna nådens nationaldag, en uppmuntran till Tomarps kungsgårds arrendatorer Sven och Magdalena Väpnargård för deras kulturarbete på det anrika godset.


Sven och Magdalena Väpnargård förärades en flagga, att pryda Tomarps Kungsgård med.


Två små glada nunor hittade vi i vimlet i Perslund – Denuevé och Delerose