Emma Nilsson, keramik

"In i våra sinnens passager"
Materialbaserad konst i Krapperup

Åstorp 220519
”In i våra sinnens passager” materialbaserad konst kallar de fyra unga  konstnärerna – alla med Värmlandsanknytning, som ställer ut på Krapperups konstsalong lördagen den 21 maj.
Alla konstnärer vill naturligtvis beröra, annars fanns det i ju ingen konstform. De fyras tecken i denna utställning är att med materialets hjälp, ta beröringen ytterligare ett snäpp. Målsättningen är att beröra på insidan – i gapet mellan det funktionella, bakom orden. Allt med hjälp av materialet och dess utvecklingsmöjligheter…

Göran Tunström förklarar sinnesfenomenet i Juloratoriet:
– Tränger in i våra sinnens passager för att därifrån falla ned i det underkroppsliga rikt förgrenade kanalsystem som är våra grödors bevattning.
Det kan låta mer komplicerat än vad det är.

 Se och låt dig känslomässigt beröras och passa på att samtidigt nyfiket undersöka konstnärernas intentioner och spännande effekter av udda kombinationer i materialval!

Två textilkonstnärer Annie Johansson, med master i textilkonst från HDK Valand och Anja Fredell med samma utbildning fyller väggarna.

På podier står skulpturer av keramikern/konstnären Emma Nilsson medan metallformgivaren Sofia Eriksson paraderar på en kortvägg. Även dessa står på samma höga utbiidningsnivå som de medverkande textilkonstnärer. Med andra ord är de fyra väl förtrogna i sina respektive yrkesroller och utställningserfarenheter.  Här tar de ett gemensamt grepp på samma tema.

Då vi tittar in är det två, pigga tjejer med fötterna på jorden som möter oss – textilarna Annie Johansson som främst arbetar med skulpturala objekt och Anja Fredell som ofta med handtuftsteknik arbetar med såväl skulpturer som bildväv och mattor.

– Det är materialet det hänger på, kontrasterna dem emellan.
Möten med olika material … Materialet ger sinnena språklighet.

Sidenschiffong som får bära det tunga tyget… Ull på marmor…, förklarar Annie Johansson och visar olika spännande materialkombinationer, bl.a. plattstål i järn och aluminiumkombinerad med varp i lin, polyester, band, läder och läderimitation.

Anja Fredell gör skuggan till subjekt. I hennes textiler lurar både mörker och förgänglighet i det vackra, talande bildrummen.

In i våra sinnens passage med vernissage lördagen den 21 maj på Krapperups konsthall pågår t.o.m. 26 juni.


Annie Johansson (ovan) och Anja Fredell, två av de fyra tjejerna som ställer ut på Krapperups konsthall


Sofia Eriksson, metall