Galleristen Maria Montelius Grifo' och en av utställarna
Åsa Canbäck

Katter – en utställning med klös!

Mjöhult 220602
Katter – en utställning med klös på Galleri Oscar
– Om man kunde korsa katter och människor, skulle människan bli
bättre men katterna sämre.
Så kan det låta från en lyrisk kattfantast som ser katten som en bättre hälft. Förklädda änglar eller demoner?
Kattens komplexa, egensinniga men sociala personlighet har förundrat människor ända sedan antikens Egypten, då den dyrkades som en gud.

På Galleri Oscar i Mjöhult, en oas för katter, visar nio konstnärer sin egen personliga syn på det magiska djuret med dess påstådda nio liv.Vernissage lördagen den 4 juni. Katternas yttre skönhet, beteenden och inre mångfacetterade liv har nu hittat sina favoritplatser i det vackra, lantliga galleriet. Alla utställarna är erfarna professionella konstnärer med speciella kompetenser inom fem tekniker: måleri, skulptur, grafik, textil och glas. Den sammansättningen bidrar till en livfull, omväxlande utställning med klös. Vilda och tama, raskatter och bondkatter, lejon och geparder träffas här i ett släktkalas för kattdjur.

Monica Andoff sätter målade katter på hedersplats i sina plåtetsningar…
Katarina Gill visar sina kantiga, pigga katter på högbränt planglas medan Lage Löfdahl visar sina ”kraftpaket i vackert skal” i finstämd grafik.
Ingegärd Bergsten, välkänd för sina kattporträtt, visar här sina uttrycksfulla målningar i tempera.

– Katter är som människor fast friare, slår hon fast.

Kurt Ive Kristofferssons dominerande bildverk i skulpturalt måleri med metallnät och koppar har motiv av en av de största kattdjuren – lejonet. Den står i stark kontrast till Annica Unnaryd Schönhults ömsinta, sagobetonade målningar av våra tamkatter.
Eva Nelander Juntunens textila, fantasieggande konstverk i textil bryter fint av och skapar utrymme för Mona Reimers mjuka kattstudier. På golvet står Åsa Canbäcks utsökta, verklighetstrogna skulpturer av katter och bara väntar på att beröras och beundras. En skicklig skulptris med samma klös och personlighet som katterna!

Alla dessa nio konstnärer har på olika manér försökt fånga delar av kattens själ, vilket ger utställningen inte bara klös och skönhet utan magi, lust och inspiration.

Katter med klös på Galleri Oscar har vernissage 4 juni och pågår
t.o.m. 19 juni.


Ingegärd Bergsten


Monica Andoff
Kurt Ive Kristoffersson


Åsa Canbäck


Annica Unnaryd Schönhult


Lage Löfdahl


Eva Nelander Juntunen