Keramiker Katarina Gustafsson

Strålande ljus på Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 211129
Vad kan passa bättre än att ha vernissage på första advent med en utställning av keramikens egen Aladdin – Katarina Gustafsson, vars skulpturer strålar av ljus! Det är en meditativ, harmonisk och stilrent avskalad utställning i strålande ljusskimmer som varsamt installerats i Örkelljungas Kulturhus.

I keramiska skulpturer med ett formspråk där bl.a. ägget, kronärtskockan eller fotbollens former florerar, tittar ljuset fram ur en mängd urskurna fönster. Naturens eget organiska språk - blad, blommor och geometriska former - skapar ljusöppningarna och genombryter lerkroppen i såväl dags-, stearin- som elektrifierat ljus. Färgsättningarna, främst i grönt och blått är milda, mjuka och varma.

Skulpturerna med nämnda genombrutna dekorer dominerar visserligen men här visar Katarina även delar av sin produktion av brukskeramik och prydnadsföremål, i stengods eller porslin.

För brukskeramiken spelar funktionen stor roll. Ingen bränner sig på hennes muggar!

Katarina är en praktisk natur som gillar att lösa problem och hugga i. Gården i Sireköpinge köpte hennes man Lasse och Katarina för en spottstyver, renoverade och rustade upp. Det lantliga läget med verkstad och utställning intill Flinkmans café är uppskattat av besökare.

Som autodidakt har Katarina läst och förkovrat sig i ett ständigt flöde av trial and error, där ingenting känts omöjligt, bara nya upptäckter oanade möjligheter. Sitt eget uttryck hittade hon tidigt i karriären.

Det är en lång lyckosam resa ända från tidigt åttiotalet som nu fortsätter med oförminskad styrka. Katarina är en av mycket få konsthantverkare som sålt mer än tidigare i pandemitider.

Under åren har ca 100 företags- och föreningsutställningar passerat revy för Katarina förutom ca 60 utställningar på gallerier, muséer, konsthallar och slott och den årliga konstrundan i Nordvästra Skåne. Bland Katarina Gustafssons större offentliga utsmyckningar kan nämnas Idrottshallen och Heleneborgsskolan i Svalöv och uppdraget Livets pärlor till Mariakyrkan i Helsingborg.  

Katarina Gustafssons utställning i Örkelljunga Kulturhus med vernissage
28 november pågår t.o.m.18 december.