Värdelöst medicinskt avfall blir värdefullt
i Klippans konsthall

Klippan 210827
Det värdelösa skräpet blir värdefullt i Johanna Törnqvist utställning Side effects på Klippans konsthall. Det är en utställning som vill ställa frågor kring vår konsumtion, hållbarhets- och miljötänkande samt inte minst vad som styr våra värderingar. Vernissage lördagen den 28 augusti kl. 18 – 20 med begränsat antal besökare. På konsthallens innergård kan man samma kväll lyssna på en konsert med L.T: Fish.

En skimrande, drömlikt vacker och välsydd balklänning lyser bland formsäkra udda skulpturala objekt på piedestaler kompletterade med foton och väggskulpturer. Materialet till denna skapelse är i likhet med alla utställningsföremål medicinskt material - överblivet skräp och engångsmaterial från sjukvården som blisterförpackningar, sopsäckar, plasthandskar. Klipp från glittrande blisterförpackningar förvandlas till pärlor i designade smycken och i en handsydd kreation intill. På ena långväggen visas en serie i hur allt i naturen hänger samman i projektet The butterfly effect.

Det värdelösa skräpet blir värdefullt.

Johanna Törnqvists utställning nya utställning Side effects  är en uppföljning av hennes tidigare landsomfattade, konsumtionskritiska utställning Precious Trash, där sopor var materialet till eleganta kreationer.

Även denna utställning - nu med fokus på skräp och material från sjukvården, behandlar konsumtionen, i detta fall vårt överdrivna pillerknaprande. Den har även intentionen att sätta ljus på våra allmänna värderingar kring vår syn på material och vår hantering av det. En film kompletterar utbudet.

Johanna Törnqvist med representation på ett flertal muséer bl.a. på Nationalmuseum och Textilmuséet i Borås, arbetar i ett gränsland mellan mellan konst, textilt hantverk och mode. Hon är utbildad på Studio Berçot i Paris och därefter studerat i såväl New York som Japan och Stockholm.

 

Utställningen Side Effects på Klippans konsthall pågår t.o.m. 3 oktober under bibliotekets öppetttider.