Johan Söderström


Johan Söderströms utställning "Labor"
på Galleri Moment

Ängelholm 220312
”Labor” kallar Johan Söderström sin utställning på Galleri Moment – en titel som är signifikativt för denne konstnär vars verk är material- och processbaserade. Vägen dit blir målet i Söderströms udda arbetsprocess, där han bokstavligen trampar i dynga!

Med grovt och fint byggspackel pressar, sprider och valsar Johan materialet och gjuter in det i ekramar. Han använder både händer och fötter eller gör avtryck av prylar för att få fram det han vill i en expressiv arbetsprocess. Därefter följer torkning under ett till två dygn.

– Jag jobbar alltid med en idé, ett koncept -  oftast med fokus på existentiella frågeställningar. Det oförutsedda i material och metoder fascinerar, leder mig och formar uttrycket. De livgivande sprickor som uppstår ser jag som metaforer för tid. Den japanska Kintsugo är ett föredöme. Där döljs inte sprickor i keramik med vanligt lim, de framhävs med guldfärgat lim  för att poängtera åldrandet.  

­Förr jobbade jag mycket med färg, men färg kan ta över och slå ut det jag vill ha fram. Konceptet är för mig alltid i fokus så det får bli mjuka, enkla kontraster i ljusgrått och vit spackel. Koncept, komposition och fysisk närvaro är några av mina ledord, säger Johan Söderström som är utbildad på Kunstakademiet i Oslo och har både Norge och Sverige som arbetsfält.

Johan Söderströms utställning ”Labour” på Galleri Moment pågår
14 mars t.o.m. 2 april.