Johan Herder

Johan Herder ställer ut i Åstorps konsthall – "Detta är jag"

Åstorp 220520
”Detta är jag” kallar Johan Herder sin utställning som har vernissage på Åstorps konsthall lördagen den 21 maj.
Konsthallen känns, sedan Johan inredde den med gamla och nya målningar, som ett smakfullt, elegant vardagsrum som man gärna vill gå in i. Gammalt och nytt blandas i en harmonisk färg- och form-mix utan att bli spretigt.

Klanger och rytmer i geometriskt abstrakta, starkt koloristiska målningar dominerar utställningen, vars verk spänner från sjuttiotalet till idag.

– Mina målningar med inspiration från konkretismen har ändrat karaktär under åren. Till de i mindre format använder jag numera akrylfärger efter att alltid jobbat med olja. Det tidigare mer kompakta komponenterna är nu friare och rörligare. De kom till av en slump. Jag hade lagt färgade kartongbitar i ett fönster för att göra ett collage och såg att de rörde sig. Jag utnyttjade det luftrum som uppstod i kommande målningar. På så sätt blev det mer liv och luft i mina nya geometriska kompositioner, där förhållandet mellan färgerna är grundläggande, säger Ljungbyhedsbon Johan som hunnit se och uppleva mycket runtom i världen, ofta med kameran till hands.

Johan Herder började som skräddarlärling under två år, for sedan till storstadens puls och arbetade som designer på Gul&Blå, mycket känt namn 1971. Ett av hans jeansalster kan nu ses på Nordiska muséets digitala museum. Efter Stockholmssejouren vidareutbildade hans sig i Danmark på Tillskärarakademien för vidare transport till Stockholm, där han startade ett designföretag.  Sedan följde utbildning inom etikettservering inom Tore Wretmankoncernen, vilket ledde till ett mycket ovanligt jobb i den Haag, där han arbetade som butler hos svenska ambassaden.  Men efter två år längtade han att helhjärtat och fullt ut få jobba med sitt konstnärskap.  Från 1980 och till dags dato är det fotografi och måleri som gäller. Under åttiotalet gjorde Johan uppmärksammade utställningar i Stockholm innan han 1992 återvände till Ljungbyhed.

I utställningen syns även andra spår av Johans tidigare reslust. Bl.a. finns tidstypisk bild från Manhattan. Under alla år har Johan utvecklat sitt intresse för fotografering och har bl.a. blivit uppmärksammad av tidningen FOTO.

Johan som gärna jobbar i collageform visar bl.a. ett drömskt blått bildverk, där han plåtat en massa bilder av hornet av en ren, kallat ”Gjort hjortdjur”. Humorn ligger gärna och lurar hos denne klurige, mångsidige konstnär. Johans förkärlek för textilkänsla tas här upp i en triptyk och hans kunnande inom tillskärning utnyttjas genomgående liksom känslan för estetik.

Mitt i rummet ligger likt ett bautasmycke en pytteliten tavla omgärdad av en jättelik, blytung ram.

Runtom på väggarna berättas Johan Herders livshistoria och utveckling i ett stilfullt, personligt och inspirerande bildspråk.

Johan Herders utställning med vernissage på Åstorps konsthall i huvudbiblioteket den 21 maj på pågår t.o.m. den 12 augusti.