Tomas Montelius och Lisbeth Görloff

Fotokonst och keramik på Galleri Oscar

Mjöhult 211027
På Galleri Oscar stämmer sjuttiotalet möte med nutiden på väggarna. Det är Tomas Montelius sextioårsjubileum som fotograf och fotokonstnär som celebreras på galleriets milt grå väggar. I symbios med Lisbeth Görloffs formsäkra stengods i fönstersmygar och på podier skapas här en levande, varm utställning med många bottnar.

Fotografen och fotokonstnären Tomas Montelius svartvita foton från sjuttiotalet blickar i samförstånd ned över Lisbeth Görloffs skulpturer och objekt i stengods. De surrealistiska anslagen i Tomas nutida fotokonst harmonierar elegant med Lisbeths klassiskt formsköna skepp lastade med oförväntade, lekfulla ting och underfundiga detaljer.
Tomas Montelius visar i nedre galleriet en mjukare, mer ömsint sida i sin fotokonst i bilder, fyllda av magi och drömmar, mellan dikt och verklighet.

Som sig bör breder jubilaren ut sig även i hela det övre galleriet, där han inte bara visar sin koloristiska och humoristiska passion som fotokonstnär utan även ger prov på sin begåvning som digital tecknare.

Tomas Montelius cv är långt och omfångsrikt
Tomas har alltid en kamera på axeln och kollar systematiskt allt mellan himmel och jord. Samtidigt memorerar han vad han har för arkivbilder som han kan pussla ihop dem med i sin fotokonst. Tomas yrkesbana börjades som femtonåring på DN/Expressens bildbyrå, Stenbergs Bilder i Malmö. Efter elevåren blev han anställd som fotograf på Helsingborgs Dagblad under tjugo år, parallellt med kontrakterad teaterfotografering till Helsingborgs stadsteater.1984 startade han eget företag tillsammans med hustrun. Verksamheten växte. Sedan följde mängder av reportage till landets stora fack-, vecko-. månadspublikationer samt kommun- och kundtidningar och egenproducerade tidningar. I de sistnämnda fick han smak för den grafisk formgivning som i sin tur även ledde till reklambyråverksamhet. En kund ville ha en serie manipulerade produktbilder. Så föddes idén till Tomas konstfotografiska verksamhet – förädling av egna skapade bildverk till nya kompositioner.

Första utställningen var 1997. Sedan dess har det varit en rik skörd utställningar, medlemskap i Konstrundan NVSK, där han sedan sju år även är ordförande.

Alla arbetar för att inte behöva arbeta – utom den verkliga konstnären
Det är ett citat som passar målaren och keramikern Lisbeth Görloff som efter pensioneringen som läkare äntligen helhjärtat fått ägna sig åt sitt skapande hemma i Skåne eller i Miami.

Lisbeth är en berest kvinna, född i Malmö, som bott både i USA och Afrika, med läkartjänster på såväl lyxkryssare som på mottagningar.

Den konstnärliga begåvningen tog sig uttryck redan i skolan med stipendier som följd. Efter studenten sökte Lisbeth till Konstfack och antogs men lydde, trots inre motstånd, föräldrarnas råd att studera vidare vid universitetet. Förnuftet vann över känslan. Sedan följde många decennier med man, barn och jobb. Men Lisbeth släppte dock aldrig konsten utan fortsatte att teckna, måla och utbilda sig i allehanda konstkurser.

Sedan början av 2000-talet har Lisbeth Görloff ställt ut både i Sverige och USA, prytt väggar och bord i gallerier med vackra klassiska stilleben och fantasifulla men stilrena keramiska skapelser i stengods.

Texturerna är mångfacetterade, vissa i svart, andra rostbehandlade eller glaserade. Mänskliga avtryck i form av ansikten, väl utvalda och balanserade, syns i för övrigt avskalade formsköna skålar. Glaserade änglar glittrar bland urnor, båtar och skålar.

Malmöflickan Lisbeth Görloff bor och verkar större delen av året i Härslöv, där hon har målarateljé och verkstad.

Vernissage 30 oktober 12-16. Utställningen pågår t o m 14 november.
Fredagar 16-19, lördagar, söndagar 12-16.