John F Franzén i sin ateljé på Österlen. Foto: Ulfmelvin Fjellström, Fenix Frames

Cadillac, Hells Angels och Kungaporträtt på Galleri Hattlösa

Förslöv 220701
Vad har kungafamiljen och Hells angels för gemensam nämnare om inte kontrasternas store konstnär – målaren och grafikern John F Franzén.

– Det han har velat göra, har han också gjort, enligt Ulf Linde.

John F Franzén, professor i måleri, med ”cowboyhatt och boots made för driving” är nu ”On the road again” med sin utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv.

Vernissage lördag 2 juli, dagen efter Franzéns åttioårsdag.


Ulfmelvin Fjellström, utställningsdesigner och Torvald Berg, galleriägare

Denna utställning med teckningar, foto och grafik, är ett eldorado för såväl motorfolket som för konstintresserade och konnässörer.

Redan i förstugan till den stilfulla galleriet möter man igenkännande det kontroversiella, berömda porträttet av svenska kungafamiljen, vars original syns på Gripsholms slott.  

Den lilla leksaksbilen i motivet, visar sedan vägen till ett mecka för MC- och bilmeckare. Scenografin är magnifik med en stor blänkande motorcykel i fokus, flankerat av höga flyttbara podier, färgharmonierade med litografier eller andra tryck av MC-fordon. Franzén dissekerar varje detalj i verkliga eller målade objekt, lägger till och drar ifrån. En elegant berömd målning  ”Cadillac Elodorado”, i original över åtta meter, tävlar med MC:n om intresset.

Längs ena långväggen syns skisser och teckningar av vissa konstverk. Sedan naglas ögonen fast i John F Franzéns ikoniska målning ”Hells angels of California”. Det är ett konstverk som i original tog tre år att slutföra” på sextiotalet, under en av hans många årslånga vistelser i USA. Där var motorintresset en stor folkrörelse,  ett kulturklimat som Franzén helhjärtat anammade.

Hjärtat och magen lär styra hans fotorealistiska konst, inte onödiga intellektuella utsvävningar.

Bland hojar och bilar i ett suveränt precisionsstarkt hantverk har han gett sin själ och skapat laddade och symbolrika bildrum, inte likt någon annans.

John F Franzén hann även med att vara verksam på Kungliga Konstakademien 88 – 95, en skola han var väl förtrogen med sedan studieåren dår.

Hans CV och representation är i sanning mer än omfattande.

John Franzén är representerad bl.a. på Moderna muséet och Nationalmuseum.  

John F Franzéns utställning ”On the road again” med vernissage på Galleri Hattlösa 2 juli, kompletteras vid beställning med en filmintervju med konstnären. Utställningen pågår t.o.m.14 augusti.