Harald Hjärne, Berit Fradera och Lars Johansson övervakar Ester Cavallins hängning av abstrakt mobil.

Berit Fradera ställer ut på Galleri Skelderhus i Munka Ljungby

Munka Ljungby 190117
Berit Fradera berörs av orättvisor och vi berörs av dessa i hennes konst.
Hon fortsätter sin passionerade halvsekellånga, konstnärliga kamp med att sätta människors utsatthet under lupp, förmedlat i subtila, drömska och meditativa konstverk. Samhällets eviga olycksbarn, de vilsna, sårbara får ett ansikte i målningar, collage, skulpturer och installationer.
Med knivskarp skärpa klargör Berit Fradera sina filosofiska och samhällskritiska tankegångar i insiktsfulla, inträngande konstverk där det medeltida katalanska möter det moderna.
Fradera bodde under många i Francos Spanien. Erfarenheten från diktaturen där, bär hon med sig, såväl i livet som konsten.

Lördagen 19 januari är det vernissage på Galleri Skelderhus. I fönstret hänger en säregen mobil, med varelser, klättrande och fångade i ett nät. Den är skapad av allt från skrot till nylonstrumpor och tuggummin. I nätet hänger de utslängda, de bespottade, svävande i en egen utomjordisk bubbla.

– Den kallar jag Atropos, en hommage till Goya, efter hans målning med samma namn, säger Berit och hänger upp två höga tuschmålningar.

Båda visar livliga folksamlingar. Den ena visar glada ansikten av körmedlemmar medan den andra visar folks bigotthet, avsky och avståndstagande när två män kysser varandra. På ena väggen hänger uttrycksfulla målningar och collage av ansikten, målade på blästrat plexiglas, vissa spelvända som spelkort. Bland Fradera motiv av utsatta har flyktingarna en central roll.

– Vi har ofta en blind fläck. Vi orkar inte ta in det. Det är den fläcken jag vill öppna och ge klarare konturer, säger Berit.

Fradera jobbar i alla tänkbara och otänkbara tekniker. Hon bygger gärna sina målningar med tredimenssionella effekter, bl.a. med krackelerade patinaytor, där skrynklat tidningspapper skapat hålrum för porträtt.


Atropos, en hommage till Goya

– Jag hittar mina motiv, först med kameran. Det kan t.ex. vara mögel från någonting jag hara hittat i skogen. Jag plåtar och förstorar bilden, skulpterar sedan bilden i keramik och för sedan det uttrycket vidare till bild. För att ta ett exempel av många!

Berit Fradera har en femårig Konstfackutbildning och konststudier i sitt CV.
Hon är representerad på såväl Nationalmuseum och Moderna muséet som i Statens konstråd.

Utställningen på Galleri Skelderhus med vernissage lördag 19 januari pågår t.o.m. 24 februari.