Frontfigurerna på Drakabygget, Lis Zwick och Jörgen Nash

Drakabygget, Det lekfulla arvet

Örkelljunga 210612
”Det lekfulla arvet” är en träffsäker titel på den kreativa, lustfulla utställning om konstnärskollektivet Drakabygget, Frihetens verkstad som nu visas på Örkelljunga konsthall. Öppning digitalt 10 juni, för visning i konsthallen från 12 juni. Utställningen kompletteras i äkta Drakabyggetanda med filmvisning, skaparverkstad och workshops, där du kan skapa ditt eget verk i ord eller bild. Även guidade besök till Drakabygget arrangeras.

Epitetet Homo ludens, den lekande människan var en av de nygamla ledstjärnorna i den nytänkande verksamheten på Drakabygget .Professorn, konstnären och författaren Jörgen Nash och brodern konstnären Asger Jorn startade rörelsen i början på sextiotalet.  Ett självförsörjande lantbruk och konstnärskollektiv med fritt skapande i alla tänkbara och otänkbara konstformer var grundstommen. Konsten skulle vara fri och för alla.

Drakabyggets ideologi  kombinerat med ett brinnande samhälls- och miljöengagemang och  uppseendeväckande och tuffa provokationer bl.a. mot etablissemangets förmyndarskap samt inte minst deras happenings och drastiska aktioner väckte snabbt uppseende world wide. Debattens vågor gick höga. Vem högg förresten huvudet av den lille havfrue ? Jörgen Nash eller Asger Jorn Frågan kvarstår än idag.

Konsten var inte förvisad från det vanliga livet enligt Drakabyggets policy och inte heller den lilla gräsroten. Alla kunde vara med och leka – och påverka. Ingenting tycktes omöjligt, likaväl i starka, djärva provokationer som i galna, roliga och uppmärksammade happenings. Pressen vässade pennorna. Drakabygget Bauhaus Situationiste satte lilla Örkelljunga på den globala kulturkartan under det rebelliska sextio- och sjuttiotalen.

Hundratals kända och okända inom konst, poesi, teater och musik hittade hit, där de olika konstgenrerna inspirerade och befruktade varandra. Jörgen Nashs hustru, konstnären Lis Zwick kom in i bilden och påverkade utvecklingen 1968. Denna utställning kan ses som en hommage till hennes minne.

En av de Drakabyggetkreatörer som var med på tiden det begav sig var författaren Jan Svante Vanbart – initiativtagare till utställningen.


Jan Svante Vanbart

– Drakabygget var världsunikt och blev startpunkten i min karriär! Jag och ett par polare på Drakabygget skrapade ihop pengar 1973 och drog jorden runt, vilket resulterade i en bok och en slutdestination i Mexiko, där jag sedan startade en verksamheti Drakabyggets anda som fortsätter än idag. Samtidigt har jag fortsatt att resa. Två böcker till har det blivit, säger Jan Svante Vanbrant och visar en av sina böcker ”No mad living”.

Jörgen Nash är nu borta sedan 2004, Lis Zwick sedan ett år tillbaka. Andra ledande konstnärer som hjälpte till att bygga varumärket Drakabygget som bör nämnas var bl.a. Jens Jörgen Thorsen och Hardy Strid.  Drakabygget satte lilla Örkelljunga på den globala kulturkartan under det rebelliska sextio- och sjuttiotalen, något  som inte alltid föll det frikyrkliga Örkelljunga i smaken.

Men sent ska syndaren vakna…  Under åttiotalet fick både Lis Zwick och Jörgen Nash  Örkelljunga kommunpris!

Även i ”Den lekande människan” finansieras av Örkelljunga kommun samt Region Skåne, Kulturporten, Örkelljunga konstförening och Effektlådan.

”Det lekfulla arvet ”öppnar för besökare från 12 juni till 7 augusti.


Besökar på vernissagedagen




Lis Zwick Carsten och Jörgen Nash

Text: Ann Christine Montelius
Foto: Tomas Montelius och arkivbilder