Clara Fina Frisk

Stillastormande på Galleri Moment

Ängelholm 220603
– Jag litar på slumpen! Min konst är konsekvenserna av det som händer omkring mig! Låter händerna styra och improvisera! Vill att mina verk skall se ut som födda i stunden, slumpmässigt gjorda, även om den tekniska och konstnärliga sinnet ändå är där och kontrollerar, säger Galleri Moments nya utställare textilkonstnären och designern 26-åriga Clara Fina Frisk, utbildad på Munka Ljungby konstskola för att sedan ta kandidatexamen i textil på HDK Valand.

I Claras Fina Frisks utställning möts skilda textiltekniker – bildvävar, applikationer, broderier.
Det slumpmässiga, organiska och mjuka är ledord som går igen i såväl materialbehandling som formspråk.

Experimentlustan att utforska textilmaterialets gränser visar hon många prov på i denna utställning – främst i två dominerande textilskulpturer.  
Som fångad av en stormvind böljar och flödar två stora textila skulpturer, frysta i rörelse med tredimensionell effekt. Materialet är stärkt råsiden.
En video visar hur Clara själv rör sig i ett tygskynke intill de till synes lätt rörliga, svajande skulpturerna.

Vädrets makter tar sig även uttryck i vissa andra bildverk, där bl.a. molnformationer och regn kan anas i ett personligt, intuitivt, icke perfektionistiskt formspråk. Andra inspirationskällor är vad Clara kallar det  ”inomkroppsliga” som höftben eller inälvor, vars formationer mjukt tar plats i hennes textila alster i blandade material och tekniker.  

 Som smyckesdesigner har Clara Fina Frisk redan blivit ett namn att räkna med. Prinsessan Sophia är en av de namnkunniga som bär Claras örhängen. Även smyckeskollektionen finns att tillgå som komplement till Clara Fina Friska utställning.

 Vernissage lördag 4 juni på Galleri Moment.
Utställningen pågår t.o.m.
2 juli.