Lars Bygdemark

Lars Bygdemarks utställning
"Under från ovan" på Galleri Hattlösa i Förslöv

Förslöv 220107
I mångt och mycket gäller det att ha perspektiv på saker och ting, både symboliskt och konkret.…
Allt är inte som det synes vara, varken bland molnen eller nere på änglamarken.
En som sett vårt av långa land från ovan och upplevt poetiska, magiska landskap med oförutsedda, tidlöst vackra inslag är flyg- och konstfotografen Lars Bygdemark.

Det är dessa inte oförväntade spår, formationer och oanade pregnanta linjer och sköna, avskalade formspråk, skapade av mänsklig hand eller gudomlig kraft, som Bygdemarks konstnärliga öga fångar med kameran i sin fotokonst. Sin konstnärliga inriktning hittade han redan på sjuttiotalet, parallellt med uppmärksammade arbeten på Lantmäteriet och landets kommuner och arkitekter.

Kameran är Bygdemarks enda verktyg i såväl hans konst som i hans dokumentationer som i sig är ett ovärderligt kulturarv som bl.a. gett honom priset som Årets naturfotograf 2005. Uppförstorade bilder från hans exklusiva fotoböcker har setts på Place Pompidou Center i Paris och i Washington DC på House of Sweden, förutom på en mängd svenska muséer.

Nu är det Förslövs Galleri Hattlösas tur att gästas av denne eminente flygfotograf och fotokonstnär som räknas till landets allra främsta.

För första gången visar Lars Bygdemark uteslutande sin flygfotokonst i en separatutställning med slagfärdiga titeln ”Under från ovan”. Och visst är det under som visas!

Med känsla för ljuset och ett sedan barnsben tränat öga, skapar Bygdemark nya magiska världar av naturens linjespel, mönster och formationer. Som skapade av en gudomlig kraft…

Allt är utvalt, sparsmakat och tidlöst...

–Det är inte tekniken det hänger på! Självklart skall man kunna den men sedan måste man frigöra sig från den. Det är synen och upplevelsen som skall tas fram. Där har en flygfotograf mycket gemensamt med en målande konstnär, säger Lars Bygdemark som idag driver egen verksamhet i Vejbyslätt med flygfotokonst från ovan som specialitet.

Vernissage på Lars Bygdemarks utställning ”Under från ovan” sker på Galleri Hattlösa 6 och 8 januari.

Se vidare info och intstruktioner på Galleri Hattlösas hemsida!