Bo Larsson, Stockholmsskildrare
av format

Förslöv 210917
En av våra främsta Stockholmsskildrare, konstnären Bo Larsson  ställer nu ut på Galleri Hattlösa i Förslöv. Den som inte sett hans konst på Moderna muséet, Vetenskapsakademien eller på Nationalmuseum, kan ha mött hans målningar på Tomarps kungsgård för några år sedan.

Som ung konstnär – han avverkade nio år på Konstfack och senare Konstakademien – kunde han inte begripa skillnaden mellan konst och verklighet. Frågan är om han gör den än i dag, denne skicklige, namnkunnige konstnär, vars verk etsar sig fast som lim på näthinnan.

Denne prominente målare skapar gärna nya verkligheter med många in- och utgångar. Ljuset är den ständige följeslagaren i alla hans bildrum. Den leder, lockar och förför, skapar stämning och dynamik. Stadens ljus glimmar likt strålande stjärnor eller planeter. Regnvåt asfalt och glittrande reflexer i Strömmen höjer stadens urbana själ. Bo´s perspektiv, målade från ovan på Söders höjder är ofta lika oväntade som förtrollande.  Det gäller även Larssons fascination för snö som han använder likt ett trollspö och låter snön omfamna, omforma och skulptera och klä staden i en ny mjuk, spännande dräkt.

I Bo Larssons stockholmsmotiv kan ljusets följeslagare, skuggorna, stjäla uppmärksamheten, bli spännande figuranter eller vålnader från svunnen tid. Tränger man in i hans bildrum upptäcker man hela tiden nya detaljer och vinklar i hans motiv. Ett exempel ser man bl.a. i en oljemålning  ett motiv med folk på väg till Katarinahissen. Här är det hissmaskineriets två ögon som oväntat står på hedersplats, inte hissen.

Bo Larsson är en konstnär som gärna blickar bakåt i konsthistorien för att nyskapa. I Bo Larssons realistiska, vackra och mångfacetterade bildrum möts gärna historia och nutid i ett mästerligt klassiskt oljemåleri, litografier eller screentryck. Bl.a. Pieter Bruegel och Vermeer är starka inspirationsspröt, framför allt i Bo´s vintermotiv, där de belgiska 1600-tals landskapet byts ut mot dagens platser på Söder. Även i hantverket förenas historia och nutid. Mobilen ser Bo Larsson som en modern Camera Obscura, där han kan skärskåda detaljer och perspektiv.

 I sina senare verk låter Bo det yttre rummet, ta plats i det inre i dubbel bemärkelse. Oförmodade möten…

– Två verkligheter som inte är kompatibla möts och fogas ihop. Det kan bli ett gnistrande samspel när Vitabergsparken flyttar in i min ateljé, säger Bo som bott på de bästa utsiktsplatserna i Stockholm, från Skeppsholmen till Gamla sta´n samt på ett flertal ateljéer vid Slussen och på Södermalm. Det är historiska plattformar där storheter som X:et, Grünewald och Albert Engström huserat.

Bo Larssons utställning på Galleri Hattlösa i Förslöv har vernissage fredagen 17 september och söndagen 19 september 17 – 20. OBS bokning! På båda dagarna förs ett samtal mellan Bo Larsson och Galleri Hattlösas Torvald Berg kl. 18 30.

Utställningen pågår t.o.m. 29 oktober.