Ida Bentinger

Magisk, upplevelserik utställning i
Klippans konsthall

Klippan 220319
Likt vårens blommor slår nu konstens magiska växkraft ut i full blom i såväl Atriet som Konsthallen i Klippan. Det är en förunderlig, magisk värld / bubbla som konstnären f.d. Jonstorpflickan Ida Bentinger skapat i Klippans konsthall under temat/titeln Natur Lagar.

Ett känsloladdat scenrum med oanade inslag bjuder in besökaren till livgivande sällskap av teckningar, målningar, skulpturer och installationer i samverkan.  Den högkvalitativa utställningen sätter fart på fantasin och ställer existentiella frågor – en utställning för såväl den kräsne konnässören som barn och konstovana.

– Egentligen skulle jag ha ställt ut redan för två år sedan men pandemin kom emellan. Den har naturligtvis påverkat processen. Mörkret lurar på nya ställen medan nya ljusglimtar dyker upp på andra verk, säger Ida och visar oss runt.

Idas hantverksskicklighet i såväl klassiskt måleri som fritt skulpturskapande är påfallande. Här möter vi naturtrogna apor, i tyll och hattar, på apberget eller i burar som symboler för människan. Stora skimrande oljemålningar av havet dominerar ena vägen medan klassiska, mästerliga oljor av människoliv lyser på den andra väggen. På ena kortsidan fastnat blicken på en fantasieggande målning kombinerat med foto.

En lustfull stig med inplastade, fantasieggande teckningar bör vara spännande för de små medan nog många vuxna fastnar för hennes udda salongstänkande, där med hjortstolar där stolsbenen är klövar. Hjärtat är med överallt. Förutom Idas respekt för naturen och alla aspekter som dyker upp om samröre med människa, djur och natur, visar sig hjärtan även i fysisk form. Små hjärtan tillverkade i kålblad syns bland stora skulpturer av okända djur med mänskliga drag.  Totemdjur beskyddar utställningen.

– Jag har ständig kontakt med barnet inom mig! Får inre bilder som jag tar emot och plockar ner. Samma sak brukar återkomma.

Ett säkert hantverk är ett måste innan jag ger mig i kast med mina verk. Förutom Konstfack, har jag studerat till Master of fine Art på Accademia di Belle Arti i Bologna, där jag fortfarande bor och på Tekniska högskolan för att lära mig göra mekansiak skulpturer, säger Ida Bentinger som nu närmast skall ge sig iväg till Vedby i textilens högborg i samarbete med Jasmine Cederkvist. Där skall det skapas nya konstverk av gamla jeanstyger.

Ida Bentingers utställning ”Natur Lagar” med vernissage på Klippans konsthall den 19 mars pågår t.o.m. 30 april.