Varför, varifrån och varthän? Arnold Bunge ställer ut i Örkelljunga konsthall

Örkelljunga 220423
– Tiden väller fram, mäktig flod, tidens ström, hastig tanke, underlig dröm…

De poetiska fraserna kommer från målaren och installatören Arnold Bunges diktsamling. Efter femtio år som yrkesverksam konstnär, har de eviga existentiella frågorna stått i fokus i Bunges konstnärskap. De eviga frågorna ”Varför, varifrån och varthän” är grundstenarna som han sätter under luppen i sin brinnande kunskapstörst och i sitt konstnärskap.

Den 23 april ställer Uppsalabon Arnold Bunge ut stora delar av sin omfattande produktion av akrylmåleri, digital bildbehandling och installationer under samma ogripbara tema som gäckat människan sedan tidernas begynnelse.

En installation av ett släktträd med foton av släkt och okända runtom i världen har ett bladverk av fotoremsor med en kista av Bunges farfars foton vid foten. Denna Hyphae Globalis är en gestaltning som ger en klar blick av Bunges intentioner.

– Vi hänger alla ihop som ett nätverk, en kedja. I min forskning har jag hämtat mycket inspiration  från forntida hällristningar och från aboriginernas syn på livet. Där existerar döda och levande parallella liv i cirkulära former, säger Arnold Bunge och visar oss runt på golvet dagen innan vernissage.

Golvet är överfullt av ett flöde av koloristiska bildrum med spännvidd.

Som t.ex. bilder av ringar på vattnet eller konturer som binder samman människosläktet, ekologins spår, DNA;s verkningar, eller varför inte fyllda bokhyllor som stillar kunskapstörsten en smula samt bilder som illustrerar gränsen mellan liv och död…

Det är bara en bråkdel av Bunges motiv i välbalanserade, estetiskt tilltalande bildrum som alla ställer frågor med ekon bakåt.

En  skimrande blå, hoppfull svit full av längtans blå blomma ramar in ena utställningsväggen.

– För sju år sedan upptäckte jag den digitala bildbehandlingen, vilket har betytt mycket för min konstnärliga utveckling vid sidan av måleriet, säger Arnold Bunge och visar en mängd små dekorativa, lättplacerade bilder.

Arnold Bunges utställning på Örkelljunga konsthall pågår t.o.m. 14 maj.