Fr.v. Erika Freij, Söderåsens Hundpensionat, Anders Kaunisto, Werners Radio, Caroline Andersson, EMVE Sweden, Susanne Lundqvist och Tina Nilsson, Systrarna Buffé

Årets Företagare i Åstorp utsedd

Åstorp 150417
Det blev en raketstart på årets stora, traditionella begivenhet i Företagarna Åstorp som för tjugonionde året under sedvanliga ceremoniella former utsåg Årets Företagare i Åstorp. För här kom minsann lilla Ludde, 26 och drog upp allas mungipor till öronen.
Det var stand-up-komikern Ludde Samuelssson som höjde temperaturen på festhumöret och bjöd på ett oavbrutet flöde av slagkraftiga, igenkännande komiska snabbanalyser av stadsliv, folk och fä i dagens Sverige. 

– Malmö är kebab och ammunition, Österlen ateljéer och caféer…
I Lund bryter skånskan på latin och pensionärerna kallas professorer...
Frivillig Montessorimönstring, kan det bli ett gott försvar?

Så kunde det låta innan högtidligheterna tog vid med ordförande Claes Sjöland som konferencier.
Den hedervärda utnämningen av Årets Företagare är nu kompletterad med diplom i ytterligare två kategorier, Årets Entreprenör och Årets Nyföretagare. Det känns rätt och borgar för ett större rättvisekrav, då förutsättningarna, inriktningarna och visionerna kan vara starkt differentierade bland Åstorps 1 200 företagare.

Vissa börjar från scratch, tror på sin idé och driver målmedvetet under hårt arbete företaget framåt. Andra kämpar lika hårt för att behålla, utveckla och förnya befintliga anrika företag.

En tredje kategori kämpar på för att behålla kundkretsen, stanna kvar på orten i stark konkurrens med bl.a. näthandel.

Driftiga, ansvarsfulla företagare som tar hand om praktikanter och ger dem en skjuts in i arbetslivet, är naturligtvis guld värda i ungdomsarbetslöshetens Sverige. Erika Freij motttog kvällens första diplom för sitt goda omhändertagande av praktikanter på Söderåsens Hundpensionat. Därefter premierades Malin Andersson för sitt nyvunna gesällbrev i kötthantering – en  utnämning som härrör ända från Åstorps Hantverksförenings tid, embryot till dagens Åstorp Företagare.

Tjugo företagare var nominerade till Året Företagare 2014
Bland dem syntes Systrarna Buffés namn – Tina Nilsson och Susanne Lundqvist som utsågs till Årets Nyföretagare 2014.

–Vi premierar dem för deras styrka och mod att våga ta steget. De är lyhörda, har en stark vilja att utvecklas och förnya. Dessutom har de en mycket god servicekänsla och social kompetens, komplimenterade Claes Sjöland systrarna.

Till Årets Entreprenör 2014 utsågs Anders KaunistoWerners Radio&
TV-service.
Juryns motivering var bl.a. att han har lyckats hålla centrum levande, behålla kunderna trots hård konkurrens från bl.a. näthandeln.

– Utnämningen av Årets företagare är som  en trestegsraket. Först lokalval i resp. kommun,  vidare till regionsval, där vinnaren sedan får åka upp till Stockholm och delta i riksval, berättade regionchef Jimmie Borgkvist.

Claes Sjöland deklarerade, att Åstorp gör ett undantag och låter Årets Företagare i Åstorp åka till Stockholm för medverkan i banketten på stadshuset, oavsett om han eller hon vinner i regionsvalet eller ej.
Det var därefter med spänning publiken väntade på kvällens clou, utnämningen av Årets Företagare 2014.

Inte oväntat blev det Caroline Andersson, EMVE Sweden som utnämndes till Årets Företagare 2014 - mottog skulptur, diplom och uppskattade applåder.
Caroline som driver det rationella, högmekaniska verksamheten på företaget som utvecklar, tillverkar och marknadsför maskiner för potatis-, morots- och grönsakshantering. Hon är den fjärde i generationen, i det snart hundraåriga familjeföretaget.

– Hon är en förebild med sitt stora samhällsintresse. Med strategisk målmedvetenhet, stort engagemang och kompetensförsörjning driver hon familjeföretaget stadigt framåt. Egen logistik och kontroll samt en stabil ekonomisk utveckling säkrar. Hon öppnar också verkstaden för grupper av skolelever för att ge dem en inblick i arbetslivet på EMVE och dess skilda yrkesgrupper, berömde Claes Sjöland och satte en pint på Caroline Anderssons jackslag intill tavlan med gultpläterade av plaketter med tidigare års vinnare av Årets Företagare.


Malin Andersson mottager Gesällbrev och diplom inom kötthantering


Ludde Samuelsson höjde temperaturen rejält med sinb stand-up-show som inledde kvällens festligheter


Claes Sjöland och Årets Nyföretagare – Systrarna Buffé Susanne Ljungqvist och Tina Nilsson


Årets Företagare 2014, Caroline Andersson VD på EMVE, flakeras av Claes Sjöland, ordf. Företagarna Åstorp och kommunens näringslivsutvecklare Susann Cardell


Anders Kaunisto mottager sin utmärkelse som Årets Entreprenör i Åstorp

Erika Freij från Söderåsens Hundpensionat fick blommor och diplom av Claes Sjöland, Företagarna i Åstorp och Anders Adolfsson, handledare i projekt för att få ut unga arbetslösa på marknaden© BMZ • Citera oss gärna men ange källan