Anette Nilsson

Fotoutställning – Close to my father

Ängelholm 210930
Fotografen Anette Nilssons varma, poetiska utställning Close to my father har vernissage lördagen 2 oktober på Galleri Moment. I det lilla galleriet i Gamla Rådhuset visas nu utvalda bilder till en kommande bok med samma titel.
Boken är en hommage till hennes 87-åriga pappa som levt hela sitt yrkesliv med fokus på odling.

Livskraft.Växtkraft. Förgängelse… Odling kan ses som en metafor för mänskligt liv. Parallellen mellan en människas liv och en växt – från frö till blomstring och vissnande är slående..

– Som äldre ser man en annan skörhet i allt. Det är ett spännande projekt som gör mig brutalt fokuserad. Det har varit en pågående process under fem år, med många bollar i luften. Åldrandet är sårbart, berörande och skört. Livet är ömtåligt! Visserligen är mina bilder högst personliga, men även allmänt existentiella, säger Anette, som är uppvuxen med arbetet på odlingarna på barndomshemmet på Rebbelberga.

Anette har tidigare erfarenhet av bokutgivningar som fotograf i trädgårdsböcker samt som fotograf och bildredaktör i utgåvor av Märta Måås Fjetterssons verk, varav ett prisbelönt som Årets konstbok. Därutöver jobbar Anette Nilsson med freelanceuppdrag till tidningar, böcker och bokförlag.

– Min pappa är en överlevnadsman till sin natur. Han har tidigare varit en stående statist i mina trädgårdsböcker. Nu är han huvudpersonen. Jag vill berätta hans historia. För mig som är uppvuxen med odling och jord, vill jag nu som vuxen hitta nya perspektiv, se med nya ögon och ta vara på ögonblicken med min pappa. Jag skapar mina egna minnen i de ögonblicken. Samtidigt vill jag överraska mig själv!

Anette Nilssons mjuka, vackra och tankeväckande bildserie är skapad med såväl analoga som digitala verktyg och polaroid.

Denna utställning kommer med säkerhet skapa öka intresset för Anettes kommande bok ”Close to my father”.

Anette Nilssons utställning på Galleri Moment i Ängelholm pågår t.o.m. 23 oktober.