Maria Montelius-Grifó

Efter ett lyckat första år som gallerist
ställer nu Maria ut sina egna verk

Mjöhult 210930
Efter ett år av lyckade utställningar är det dags för galleristen och konstnären Maria Montelius Grifo´att visa sitt eget konstutbud i sitt eget ägandes Galleri Oscar i Mjöhult. Utställningen med vernissage fredagen 1 oktober bjuder på såväl oljemålningar som akvareller och grafik.

– Ljus, balans och öppningar och ingångar… Det är grunden i allt jag gör.
Vad slutresultatet blir vet jag inte förrän jag är färdig. Det vore pretentiöst att säga något annat. Men jag strävar efter att skapa tidlösa bildrum för ro och glädje. Både privat och som konstnär vill jag bidra till att djur och människor skall må bra eller bättre. Mina jordiska upplevelser stämmer möte med de inre.

Maria är en sökare med fötterna djupt ned i den skånska myllan. Praktisk, teknisk och allround har hon handlingskraftigt utbildat sig till djurpratare, kristallhealer och alternativ behandlingsterapeut.

Allt i linje med hennes livsintentioner att skapa, ro och glädje och harmoni till trasiga kroppar och själar – i konsten och livet.

Allt hänger samman.

Det meditativa draget i Marias personlighet är starkt och visar sig i hennes konstuttryck. Det är en abstrakt bildvärld, där ”less is more” som möter betraktaren. En rofylld värld bortom tingen, där oanade figurer eller landskap kan ta plats i en kosmosliknade värld, där ljuset alltid hälsar på.

Universella klanger anas i hennes ljusskimrande universum, byggda i många tunna lager. Oftast arbetar hon i en extremt subtil färgskala. Enbart den vita färgen består av fyra olika nyanser.

– Jag jobbar alltid med kniv, ibland även med trasor i mina oljemålningar som nu börjar bli mer färgstarka än de tidigare mycket subtila kulörerna. Tidigare jobbade jag mest med former i ett slags överjordiskt alltet, nu blir det lite mer jordbundet, grottliknande. Grafiken var ett tag sedan jag jobbade med men hoppas kunna komma igång på allvar snart, säger Maria som alltid har någonting på gång – i livet som i konsten.

Marias yrkesval föll sig naturligt med en mamma som textilkonstnär och en pappa som illustratör och scenograf. Efter konstutbildningar hann Maria även med några år som designer och illustratör vid sidan om måleriet och grafiken.

Maria Montelius- Grifó är medlem i KRO, NVSK och VSKG och är representerad i bl.a. Region Skåne och Stockholms Läns Landsting.

Maria Montelius- Grifós utställning med måleri och grafik pågår t.o.m. 17 oktober.