Galina Davydtchenko

Att berätta en historia –
Galina Davydtchenko på Galleri Moment

Ängelholm 220506
– Man skall inte förakta att bli gammal och trasig, säger Galina Davydtchenko som öppnar sin utställning ”Att berätta en historia” lördagen den 7 maj på Galleri Moment i Ängelholm.
Det förakt hon syftar på gäller inte som man kan tro människors skröplighet, utan gamla industribyggnaders liv, leverne och förfall.
Ryskfödda Galina är sedan decennier bosatt på Södermalm i Stockholm.

– Jag är helt fascinerad av förfallna fabriker och vad de kan berätta. Det är en påminnelse om samhällets och livets förändringsprocess! Deras historia skapar nya historier och väcker frågor! Jag vill måla min egen vardag, mina fantasier om städer och de människor som jobbade där, bodde där och deras vardagsliv och drömmar, säger Galina och visar sina välarbetade oljemålningar av industribyggnader, deras förfall och upplösning. Övergivna och förfallna byggnader, ibland före och efter bränder blir i Galinas händer tidsdokument som kan väcka slumrande tankebanor. Var det nödvändigt att rasera? Vissa nedläggningar följdes ju av protester. Nostalgi… Miljöer som försvinner. Vad finns där nu?

– Det är inte helt verklighetstroget. Jag omarbetar efter eget huvud, tar bort det oväsentliga, lägger in byggnader i andra miljöer. Jag vill berätta deras historia, säger Galina som lyckats fånga det vackra i det skröpligt sköra och fallfärdiga raserade.

Ödesresa utan mål heter en av hennes målningar, vilket allmänt säger mycket om hennes inriktning. Bland  de vackra, lätt ödestunga arton målningarna särskiljer sig en varm en målning  ”En icke förutsägbar bana” med motiv av en ståtlig, formskön interiör i form av en trappa.

En udda tankvärd utställning – ett samhällsdokument som ställer frågor.

 Galina Davydtchenko är utbildad på Konstakamien i S:t Petersburg, kompletterad med årslånga studier på Konstfack. Hennes verk har synts bl.a på Liljevachs konstdsalong förutom en mängd utställningar i Sverige, USA och Tyskland.

Galina Davydtchenkos utställning på Galleri Moment pågår t.o.m. 28 maj.