Järnvägen med stationen i bakgrunden

Kreatursmarknad på Torget
Järnvägshotellet
Åstorps historia bevarad i vykortsform
Ibland måste man titta bakåt för att se framåt. Fler yngre borde inse det för att inte tappa fotfästet i en värld i snabb förändring. Ändå är det mest äldre som vill återuppliva gamla minnen som kommer till Gösta Jönssons föreläsningar med vykort från gamla Åstorp.

På huvudbiblioteket har Gösta visat sina bilder i projektor och berättat därtill. Även de boende på Rönnåsen har fått besök av Gösta – ett uppskattat inslag som fick dem att djupdyka i digra minnesbanker och återuppleva gamla tider.

I över trettio år har Gösta samlat vykort med bilder ända från förra sekelskiftets Åstorp – en guldgruva inte enbart för nostalgiker. Det går att läsa mycket mellan raderna i bilder från tiden det begav sig. Socialt, kulturellt, politiskt och modemässigt – tidernas strömningar, trender och konjunkturer blir verklighet och får ett ansikte.
– Det går inte att orientera sig när man ser de riktigt gamla bilderna. Det enda som står kvar är väl kyrkan, säger Gösta som inte har någonting emot förändringar.
– Ett samhälle måste förnyas, annars dör det ut!
Det var Gösta hustru som sådde fröet till samlandet då hon av en slump upptäckte vackra, intressanta vykort i forna Möllers Pappershandel på Storgatan. Sedan dess har högen vuxit till att omfatta flear hundra bilder från alla delar av kommunen.
Gösta Jönsson är infödd åstorpare och har i hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom lantbruket, en näringsgren som stött på enorma förändringar. Vissa bilder i samlingen visar bl.a. den kreatursmarknad som pågick sista fredagen i månaden på torget.


Järnvägsstationen med unionsflaggan
Järnvägsstationen från 1875 var en tidig knutpunkt, likaså Järnvägshotellet intill. Det finns gott om material därifrån som visar att de kvarteren på tiden det begav sig bl.a. det klassiska Axel Nilssons hus där nu Kvidingebyggen huserar.



Det mångomtalade för länge sedan rivna Petersborg gav den gamla arbetarkommunen ett mer pampigt intryck. Axel S. Johnssons villa och Oscar Lindgrens Manufaktur, den sexkantiga järnvägskiosken där tågen utropades, Perslunds Nöjespalats, grottan vid Bäckagård, där kronprins Gustaf Adolf bjöds på punsch, Gamlestadens Väfverier… T.o.m. unionsflaggan syns vajande på ett vykort fran 1906.
Det mesta från förra sekelskiftets början och framåt finns förevigat i Gösta Jönssons samlingar. Påtagligt är att det tycktes finnas alla typer av affärer och butiker samt inte minst kaféer runt varje gathörn.
I över trettio år har Gösta samlat vykort till eftervärlden.
En kulturskatt som kanske så småningom kan ge upphov till nygamla idéer i stadsplaneringar.