Instruktören Therese Lindahl höll introduktion för nyblivna mattar och hussar

Valpkurs för de
nya små mutkolvarna

Åstorp 160306
De är alltid mutkolvar och ofta slipade ögontjänare.
Ändå älskar vi dem oförbehållsamt – hundarna. I hundälskande Åstorp är det osedvanligt gott om dem.
Vart man sig i byn vänder, nog hittar man någon viftande fyrbent med en matte eller husse med ett vant grepp om kopplet. Kommandot nej rungande över nejden vid skapa lägen är mer regel än undantag. Men det kommandot gäller inte denna vecka för de allra yngsta valparna som gjorde sin första skoldag på Åstorps Brukshundsklubb i söndags. Det var den första läxan för de nyblivna mattar och hussar som samlades på brukshundsklubben denna söndag.

– Vi säger nej så ofta att vissa hundar tror att de heter Nej, förklarade klubbens instruktör och hundpsykolog Theresa Lindahl och gav ett alternativ med ett ljud på tre stackato A:n.
Det gäller att få dem att stanna upp, hejda sig när de blir tillsagda och få dem att sätta sig ned. När de lyder och sitter, belöna med godis! Då avbryter man inte på ett negativt sätt.

Det var många olika raser samlade – schäfrar, boxer, borderterrier, schnauzer, kungspudel, amstaff pitpullterrier och två pyttesmå varelser av en för oss ovanlig, okänd ras.
De flesta av ägarna var vana hundägare men vissa hade bytt ras och ändamål med hunden.
Visserligen ville de flesta ha familjehundar men jakthundar, spårhundar och tävlings- och utställningshundar var ytterligare framtidsplaner för några förhoppningsfulla. Efter förfrågan om vad de tänkt ha hunden till förutom familjemedlem, tog Theresa upp vikten av. Avslappningstekniker.

– Det är viktigt att aktivitet får övergå i passivitet, att hunden går i ett lugn och minskar stressfaktor. Det finns olika skolor för tillvägagångsätt. Att smeka dem längs mungipor och skapa människokroppen som en mjuk ryggsäck med hunden som en tillhörande rem, gärna med en snuttefilt.

Därefter tog Theresa Lindahl bl.a. upp vikten av rätt röstläge för att sedan ta upp den fundamentala hanteringen, kampen med klor och hur man lämpligast går tillväga bl.a. att ta i tassen tre gånger, lugnt och försiktigt och belöna varje gång. Vad gäller tänder påpekade hon särskilt att visserligen är fluortanten bra för våra barn men definitivt inte för hundar, där fluoret är av ondo. Hur man går tillväga med rengöring av öronen som man bör lukta på också togs upp, likaså att lyfta på svansen och kolla analöppning samt påklädning av tröja.

– Hanteringen är otroligt viktigt, en säkerhetsgrej bl.a. i fästingtider. Ett problem för de flesta hundägare är att många hundar har för vanna att glatt och lekfullt hoppa upp på personer de gillar eller känner igen. Där demonstrerades tydligt och klart att det går att stoppa det beteendet på ett tidigt stadium – genom belöning när de sitter ned och frysa likgiltigt när de hoppar upp. Vi skickar ofta omedvetet ut fel signaler. Folk älskat gravidmagar, bebisar och valpar, gullar och visar ingen respekt, vilket kan ställa till ett elände när de växer upp – Säg ifrån, uppmanade Therese.

Efter en timma hade i alla fall de små ljuvligt söta valparna visat sin respekt länge nog. Det var dags för välbehövlig kisspaus. Mångas magar var nog dessutom fullproppade vid det här laget. Men visste ni att det inte behövs mycket för att belöna dessa mutkolvar. En fullvuxen schäfer kan nöja sig med 1/25-dels köttbulle enligt Therese Lindahl.

©BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan


Lugn och fin väntar den fyra månaders schäfervalpen på att instruktören ska komma och klämma lite på honom


Det är inte lätt att hålla sig vaken när man är liten


En hoppande Kungspudel fick snabbt lära sig vad som gäller – men inte utan en muta


Valpkursens lilla minsting undrade nog vad den skulle här att göra


Schäfer och Amstaff är en inte helt lätt kombination men med lite övning så...