Gäster i Klippansoffan – formgivarna och laskonstnärerna Ulrica Hydman-Vallien och Bertil Vallien

Klippan 110213
Dynamiska, färgstarka och avslappade mötte formgivarna och konstnärerna Ulrika Hydman-Vallien och Bertil Vallien publiken på Klippans Gästis söndags. Det gnistrade om deras samspel på podiet, lika kristallklart och till synes självklart som deras berömda konstglas skimrar.

Samspelet mellan dessa vitt skilda personligheter och deras högst individuella uttrycksformer fungerade lika humoristiskt och exakt med dess snabba prickningar och inlägg som i en högstående standup.
Motorn och programledaren Per Johansson bidrog lättsamt till att förgylla och rikta stigarna på deras gemensamma långa livsresa och konstnärskap. Redan 1959 träffades de på Konstfack med Stig Lindberg som lärare och mentor. Det var ett möte som ledde till äktenskap, barn, ett bruk, en röd stuga samt inte minst två framgångsrika karriärer som konstglasformgivare. Ulrica - en hetlevrad, intensiv fighter är den typen som agerar först och i bästa fall kanske tänker sedan medan Bertil är lugn, eftertänksam och omtänksam enligt Ulrica.
Just dessa karaktärsdrag, berättade paret Vallien, har bidragit till att utveckla deras konstglas till vitt skilda verk i tanke, ord och produktion. Det är också dessa olikheter som gör att de aldrig kan konkurrera med varandra. I stället kan de ha glädje av olikheterna och framför allt aldrig ha tråkigt.
Så framstod det i alla fall på Pers enkla frågor om hur man kan leva tillsammans i nästan femtio år och fortfarande ha gnistan kvar. Friheten till egna resor och vänner är också en bidragande orsak.

Kreativitet är synonymt med paret Valliens
Per Johansson nämnde uttrycket ”Kreativitet är vårt värdefullaste kapital som ger näring åt fantasin” och frågade paret var de sökte idéer och hittade sin kraft.
– Alla har det ju i sig. Det gäller bara att släppa efter och hämta det inifrån, deklarerade Ulrica.
Bertil hänvisade bl.a. till M. Garcias ”Hundra år av ensamhet” och till den inre filmen – den vi ser när vi lyssnar på en konsert eller associationer vi kan få när vi ser en bild, en människa eller företeelse.
Båda var dock överens om att närheten till naturen har hjälpt dem mycket, både privat och jobbmässigt. Det vardagliga jobbet på Åfors Glasbruk i nära samarbete med hantverkare ser också båda som en stor, varm familj, där alla är beroende av varandra i den magiska glasblås- eller gjutningsprocessen.
Humor och livsglädje genomströmmade programmet, där Ulricas bitska,  snabba kommentarer porlade fram i skarp men harmonisk, lekfull kontrast till Bertils lugna, eftertänksamma framtoning.
Tiden på Konstfack beskrev Bertil poetiskt som ”Livet är som ett piano. På Konstfack lärde vi oss ackorden”.
Där inflikade Ulrica frankt att ”Det ena föder det andra”.

Medan Bertil är envis och jobbar länge för att nå sitt mål, vill nå över det funktionella och gärna experimentera som i sina världsberömda  sandgjutna båtar, arbetar Ulrica spontant och intuitivt, fångar ögonblicket och ritar omedelbart ned idén som dyker upp, om det så bara är golvet som finns tillhands att rita på.

Bertils utsökta båtar ser han som budbärare av livsresan
– Det är Bertil som är konstnären i familjen. Det konstnärliga skapandet sker i min ateljé men det glas jag arbetar med nuförtiden är inte konstglas utan serier i massproduktion, betonade Ulrica förvånansvärt ödmjukt men tillägger med ett raljerande skratt att någon måste ju försörja familjen.
– Man får betala för friheten, konstaterade Bertil.
Där glimtade allvaret till en kort stund för våra svenska glasambassadörer med kungliga medaljer och keramik inköpt av svenska kungafamiljen och med egendesignat glas på Albert Hall Museum i London i bagaget. Bertils verk syns också över hela världen bl.a. hittar vi verk hos Elton John och på Metropolitan.
– Det är mycket svårt i branschen dag. Vi har ju också nya ägandeförhållanden som vi naturligtvis är tacksamma för men som fordrar mycket av de nya på våra VD-stolar – bl.a. vikten av bra marknadsföring. Under åttiotalet hade vi Arbmans reklambyrå och Sören Blanking, vilket satte fart på ruljansen. Vi måste ju tala om att vi finns! Men många av problemen är här som i många branscher av idag en klar generationsfråga. Några måste komma efter och då är det avancerat glas som gäller!
Närmast på programmet för det nästan oförskämt fräscha, energiska paret skall Bertil bl.a. färdigställa en altartavla i Brännkyrka Församling medan Ulrica skall gästa TV och Go´kväll. Sedan väntar utställningar och beställningar för båda runt om i världen.
Men en seglats skall de i alla fall hinna med i sommar.
"Navigare necesse est" –
Att segla är nödvändigt för såväl livsnjutare som båtgjutare!