Shirley En kvinna som vågade ta språnget...
Det är en dråplig bild i igenkännandets och humorns tecken som visas upp. Drömmar contra verklighet. Vad hände på vägen? När tappade hon bort sig själv? Shirleys vardagsliv är fylld av tragikomiska inslag och underförstådd känslomässig fattigdom. Åldersdiskriminering, manligt och kvinnligt, människors rädsla, oförstånd, stelbenta rutiner, fördomar och generaliseringar är några av de ämnen som dyker upp som gubben i lådan.
Äktenskap är som Mellanöstern, Det finns ingen lösning.
Sex är som hummer överreklamerat!
Den typen av snabba, roliga metaforer bollas fram och åter. Shirley har redan bestämt sig för att ta första steget till förändring av sin livssituationen. Utan den dominante äkta mannens vetskap reser hon tillsammans med en väninna till Grekland.
Livet förändras för att aldrig mer bli sig likt. Där lever hon fullt ut som en semesterromans med sig själv. Hon flyr inte längre livet. Äntligen känner Shirley att hon är OK lever här och nu. Nu är hon Shirley Valentine. Här stannar hon för att aldrig mer komma tillbaka till det krympta livet med den äkta maken.

Föreställningen är uppdelat i två akter. Den första som visade det triviala engelska vardagslivet därhemma med dess tomma väggar, utspelades i Tomarps Magazin medan Greklandsvistelsen förlades till borggården ett bra grepp att flytta publiken samtidigt som rollfiguren Shirley flyttar till sitt paradis!
Världsdramatiken är fylld av starka kvinnor som gör uppror mot sin livssituation. Både antikens Lysistrate och Medea spelas än idag flitigt. Fortfarande är ämnet lika brännande aktuellt.