Fartfylld sjörövarmusikal på Kulturhuset Björnen

Det var gott om dödskallar på musikskolan, när Björnekullaskolans elever bjöd på musikteater på Kulturhuset Björnen.

134 elever har jobbat hårt sedan i julas med föreställningen som handlar om ett sjörövarskepp på skattjakt. Tio lärare med Monica Jimheden och Anette Holmberg som projektledare har hållit i trådarna. Manuset är skrivet av eleverna. Huvudpersonen Piraten och hans sjörövarbesättning far på böljan den blå runt vår jord. Var man befinner sig berättar musiken, kören och ensemblen.
Musiken ger publiken ledtrådar. Ett bra grepp!
Kulturhuset var inte bara fulltaligt publikmässigt. Detta gäng har varit duktiga på att utnyttja Kulturhusets alla vinklar och vrår som extra spelplatser förutom scenen. Från balkongerna till öar mellan bänkrader sjöngs eller spelades det. Eleverna var färgglatt och fantasifullt kostymerade, de flesta med dödskallemärket käckt på svaj.
Det var skepp ohoj och land i sikte med musiken som ledstjärna för hela slanten.
Så många dödskallar har vi aldrig upplevt på Kulturhuset!



The Virgin's Basement (ovan) och No Name – No Shame (nedan) inledde kvällens begivenheter

Gruppen BG dvs Fares och Shahim väntade på sin tur uppe på "hyllan".
Varken Melodifestival eller Friidrotts-VM stoppade Åstorps unga, som denna lördag - 8 mars - hade en egen festival.
Kulturhuset Björnen var fullsatt när festivalen/tävlingen UKM – Ung Kultur Möts – drog igång.
Det var högt till tak redan innan strålkastarna tändes med. Samma förväntansfulla illtjut och glada mummel uppstod som på en gammaldags filmmatiné. Fjorton artistkonstellationer mellan 13 – 20 år stod på programmet. Dragplåster var rapparen Hanozy.
Banden, paren eller soloartisterna representerande allt från dans och rock till hiphop, rap och punk.
Micki Quick och Kristian Erps var konferencierer.
FYRA FINALISTER I TV4:s
TALANG 2008


Talang har ingenting med ålder att göra. Antingen finns den där, får näring, växer och frodas eller bleknar och går i idé p.g.a. yttre omständigheter. Det är heller aldrig för sent.

TV 4:s casting till programmet ”Talang 2008” hölls i söndags – 17 februari under kupolen på Familia i Hyllinge. Olika typer av scenkonst levererades inom sång, instrumentalism, breakdance och akrobatik.
De fem som gick vidare är i åldersgruppen 14 – 69 år!

Nestorn i gänget Ronny Svensson slog igenom redan för femtio år sedan, jobbade bl.a med Simon Brehm och medverkade i radioprogrammet ”Snurran”. Därefter jobbade Ronnie som yrkesmusiker med tenorsaxen eller klarinetten i handen och rösten som extrainstrument. En stroke satte stopp för musicerandet 1993. Nu känner Ronnie sig mogen och tillräckligt frisk igen för att åter prova vingarna på scenen. Den gamla jazzstandardlåten ”All of me” fick juryn på fall.

Minstingen Tony Söderqvist sjöng känsligt och nyanserat ”Halleluja” a capella – till synes utan minsta tecken på scenskräck. Rädda av sig är knappast de andra som gick vidare i Talang 2008:

Finalisterna fr.v. Tony Söderqvist, Kadri Kadaz. T.h. och och bakom honom Air Wipp Freerunners samt nestorn bakom t.v. Ronny Svensson

De två killarna i gruppen Air- Wipp Freerunners samt voltaren Kadri Kadaz som visade upp sina respektive talanger i skickligt utförda akrobatiska och breakdancenummer.
Den unga publiken mest killar i elvaårsåldern var i sitt esse. Nyklippta, med håret stelt av gelé jagade de autografer av vinnarna.


Tatueringar –
en trend bland unga tjejer
Tatueringar blir mer och mer vanligt idag, speciellt bland unga tjejer. Möt Jasmine Kling, tatuerare i Åstorp, och Mari Nordström, 17-åring från Kvidinge.


Jasmine i sin tatueringslokal i centrala Åstorp.

Det har blivit en trend bland de lite yngre tjejerna att tatuera sig. Just nu är det små olika sorters stjärnor som gäller för de yngre tjejerna, men annars är det inga speciella trender, säger Jasmine Kling som sedan år 2003 driver Hoghill Tattoo i Åstorp.
Många väljer samma motiv som en popstjärna eller en annan känd person har.
Jasmine har arbetat som tatuerare i åtta år.

Väljer motiv själv
Hon berättar att kunderna som kommer till henne oftast har med sig egna idéer om hur de vill att sin tatuering ska se ut.
Så gjorde Mari Nordström, snart 18 år, från Kvidinge. Hon hittade en bild på en Tribal på internet. En tribal är en slags tatuering som inte föreställer en bild, utan bara är ett mönster.
Tatuerade in tribalen på hennes överarm gjorde en tatuerare i Örkelljunga.

Snart 18-åriga Mari Nordström har tatuerat en tribal på sin överarm.

- Jag har inte ångrat mig ännu, men jag kommer kanske att göra det när jag blir äldre...
Mina kompisar tyckte den var fin, men mina föräldrar tyckte inte om den lika mycket som jag. Farmor tyckte inte alls om den, berättar Mari.

Dyr bild
Jasmine tatuerar inte någon under 18 år. Det är ingen lag på att man inte får göra det, men tatuerarna har kommit överens om att denna åldern passar bra.
Motivet är viktigt, och man ska tänka efter många gånger innan man bestämmer sig.
Tjejer i 18-19 års åldern är ofta impulsiva i sitt val av tatuering, därför brukar Jasmine säga ” tänk nu på detta och detta...” när det blir dags att välja motiv.
En liten stjärna kostar ungefär 500 kronor att göra hos Jasmine.
Mari betalade samma summa för sin tribal, men det var för att hon kände tatueraren sedan tidigare. Annars hade det säkert blivit mycket dyrare.
Svårt välja placering

Att bestämma var på kroppen den ska sitta kan också vara ett svårt beslut. Mari valde överarmen eftersom det är en avlång tribal som passar bra på en överarm.
- Men hade det inte varit en tribal så hade det inte varit en självklarhet att placera den på överarmen.

Hålla rent
När man har tatuerat sig är området som ett öppet sår.
- A och O är att sköta om ”såret” ordentligt. Det är sunt förnuft som gäller. Man måste tvätta den ordentligt och smörja in den. Att hålla rent är jätteviktig för att slippa infektioner, avslutar Jasmine.

Text och foto: Caroline Palm


Maris tribal

Har du något intressant du vill att vi ska skriva om
kan du väl skicka ett mejl...

redaktionen@montelius.net