Margareth Anderberg-Fjellström kåserade om sina tio år på Tomarps Kungsgård
– Ett sätt att leva!
Så summerade Margareth Fjellström-Anderberg det dagliga livet och verksamheten på Tomarps Kungsgård när hon gästade Företagarna på deras månadsmöte.
I år firar hon och maken Ulf Melvin Fjellström 10-årsjubileum som arrendatorer på Kvidinges bästa varumärke efter monumentet, där Karl August drog sin sista suck och Bernadotterna hamnande på tronen.
Det var en enkel annons i NST som fick makarna som då drev Galleri Skelderhus med bravur att söka nya vägar.

Gott om idéer
– Vi hade inga pengar, men gott om idéer om vad man kunde ha för aktiviteter i denna typ av historisk byggnad.
Staten hade då köpt upp Kungsgården 1997 för att renovera och levandegöra godset!
Det var just det sistnämnda – förslaget hur man kunde levandegöra detta gods som tände farbror statens mannar och gav paret Anderberg-Fjellström möjlighet att förverkliga sina visioner och idéer. Själva marken och byggnaden är kulturskyddade, så dem kan de varken enväldigt eller tvåfalt bestämma över.
Det finns många tuffa regler som måste uppfyllas – allt för eftervärldens bästa
– Första gången vi såg Tomarps Kungsgård var det som klippt ur en film, lätt spöklikt som i den gamla ”Moln över Hellesta”. Godset var rejält nedgånget då men renoveringen och saneringen, som Statens Fastighetsverk ombesörjde, gick planenligt.
Vi fick kontraktet i maj och beräknade ha en utställning av Philip von Schantz till hösten. Utställningen låg mycket riktigt klar och vi såg fram mot vernissagen.
– Då avled von Schantz. Tiden stod stilla. Våra planer omintetgjordes men vi fixade en samlingsutställning och hade senare även retrospektiv utställning av von Schantz.

Publik och besökare från
hela landet

Sedan dess har konstutställningarna flödat och dragit folk från hela landet och även internationellt. Utmärkelser i form av såväl HD-stipendium som kommunens kulturpris har visat på uppskattning för deras outröttliga arbete med att vidareutveckla verksamheten. Det är kvalitetsstämpel uti minsta vrå på det f.d. danska adelsgodset som blev svenskt 1660. T.o.m. cafèet har inte bara fått goda vitsord för sin hemlagade mat och bullar utan har även utmärkts sig som ett av Skånes bästa. Musikaftnar och teaterföreställningar tillhör numera höjdpunkterna för många undersköna sommarkvällar.
Och så djurlivet förstås… Utan ankor, gäss, påfåglar, hund och den berömda storkfamiljen hade det visserligen varit vackert på Tomarp, men ack så tomt och tyst.

– Kungen ägde godset och använde det till förläningsboställe för framstående adelsmän.
Fram till sjuttonhundratalet var Tomarp en fyrlängad borg med vatten omkring. Trädgården i renässans med ett tjugotal fiskdammar lär ha varit utsökt vacker under sextonhundratalet. Så småningom hoppas vi tillsammans med experter kunna återskapa detta.
Det ser ut att bli nästa delmål på Tomarps Kungsgård. Fjellströms-Anderbergs visioner har hittills infriats. Med all sannolikhet går även dess i uppfyllese.



Nu när det börjar våras och den gnistrande snön snart är en saga all finns det ett extra litet inspirationsrum som välkomnar våren på gården – en installation av Lie Svennbeck i ett av gårdshusen.

Glasskulpturer av Edvin Öhrström lyser i kapp med Albert Contreras explosiva målningar inne i kungsgården.
Tomarps Kungsgård syns redo att möta sommaren, dä bl.a.r en musikdramatisk fantasia väntar.