Från en gammal rostig spik Redo för tippen!
( Om jag går att återvinna )
Jag vet inte om jag ska vara glad eller känna mig kränkt över att ha fått epitetet gnällspiken? Efter några dagars betänketid har jag, som den obotliga optimist jag är, bestämt mig för att bära namnet med höjt huvud och stolt blick. Jag vägrar rätta mig i ledet av utåt sett nöjda kommuninvånare, som dock vid kaffebordet låter gallan svalla lika högt som det nybryggda Zoegakaffet. Så på med skygglapparna nu eller proppa öronen fulla med vadd, för här kommer mer tankar från tanten i Maglaby.
Det finns ett ord som jag tror väcker en hel del känslor hos Åstorpsbon. Sophanteringen.
Ja, ett tämligen neutralt ord i sig, men som här i kommunen har blivit lite av ett rött skynke för både den ene och den andre. Variationerna på varför man blir så irriterad över detta ord, är lika många som det finns sopor att kasta.
Är det inte sopbilar som inte kommer fram, så är det höjda taxor, eller sopkärl som inte klarar av att hantera vissa material utan att drabbas av någon slags separationsångest och krampaktigt hålla fast vid det vi slängt. Med följd att vi fick återgå till den hantering vi blivit lovade att slippa, nämligen sopsäckar längst tomtgränserna. Listan av orsaker som får kommuninnevånarna att ilskna till kan bli hur lång som helst.
Jag har tålmodigt förändrat mina sophanteringsvanor så att jag med tiden anser mig ha blivit en tämligen duktig källsorterare. Det har många gånger krävts att jag tillfrågat tillgänglig litteratur om vad jag får slänga och var jag får slänga det och hur jag får slänga det. Jag har tålmodigt betalat min höjda avgift med den tröstande tanken att jag nu i alla fall får farligt avfall hämtat vid tomten och dessutom grovsopor. Denna ypperliga service tillhandahålls dessutom sex gånger om året i de bägge kategorierna. Bra! Klart prisvärt! Och så miljövänligt!
Livet tuffar på i sin gilla gång. Om vinden har legat på från Maglabyhållet kan du dock ibland ha fått höra en och annan svordom när sopbilen helt sonika struntat i att tömma mina sopkärl utan istället lagt en lapp i brevlådan att kärlet är för fullt så att de inte kan tömma det. Locket ska gå att stänga helt och inte glipa ett par cm. Lite morrande kan du säkert också ha uppfattat när jag förtvivlat försökt knöla ner en 10 liters tomburk färg eller varit tvungen att finfördela en TV-antenn för att få ner den i den LILLA plastbacken för farligt avfall. Dock har jag som sagt anpassat mig och försökt vara glad över att jag gör miljön en tjänst och slipper fara iväg med soporna själv. Tills igår.
Jag ringde glad i hågen upp NSR för att beställa grovsophämtning och hämtning av farligt avfall. Det visade sig att hämtningen skulle ske med samma fordon och att det enda som krävdes var att jag räknade upp vad som skulle hämtas i kategorin grovsopor.
En gammal gårdspump med dito sugrör.
En gammal kontorsstol.
En varmvattenberedare.
Stopp där! Varmvattenberedare hämtar vi inte! Säger damen på andra sidan telefontråden.
Jag kände mig nästan lite som om jag brutit mot lagen som ens föreslog detta hemska dåd för henne. Hon hänvisade till hemsidan, som jag numera har lusläst.
Efter mycket google’ande hit och dit kunde jag hitta informationen om att man inte hämtar varmvattenberedare som grovsopor. Detta stod det dock ingenting om i informationen om Åstorpskommun utan bara Helsingborgskommun. Jag kan ju så klart ha läst fel, men om jag gjort det så är informationen om varmvattenberedare INTE lätt att hitta rörande sophämtningen i Åstorp. Jag känner mig alltså inte alls lika skyldig längre till det hemska brottet att inte veta om att varmvattenberedare särbehandlas av NSR.
Följande citat var dock inte alls svårt att hitta: För att minska miljöpåverkan så långt det går idag har varje kommun tagit fram en avfallsplan som i sin tur bygger på de mål som riksdagen och regeringen tagit fram. Slut citat.
Då kan man ju fråga sig på vilket sätt det skulle vara mer miljövänligt att tvinga mig att köra iväg med min bil och hyra ett släp för att sedan köra hem och lasta släpet med en varmvattenberedare för att köra till återvinningsgården för att sedan köra och lämna släpet för att till sist köra hem igen, än att de helt enkelt lassade upp min varmvattenberedare på sin lastbil när de ändå är här?
När jag nu är i farten tycker jag också det är konstigt att boxen för det farliga avfallet är så dimensionerad att man omöjligen får i ett normalstort lysrör eller en vanligt 10liters färgburk i behållaren. Detta faktum gör ju återigen att man är tvungen att köra till återvinningsgården. Det finns inget miljötänkande i detta, bara ren dumhet.
Text: Lottie Mörtsell
|