Karin Hoffmann -
Tandläkaren som blev stigfinnare söker nya vägar
Livets stigar är outgrundliga…
Det gäller att ta vara på de erfarenheter och upplevelser som hamnat i vår väg och skapa nya vägar – inte bara för oss själva utan även för andra.
Lättare sagt än gjort, säger de flesta som inte hängivet vågar kasta sig ut, testa sina gränser och försöka dela med sig av en brinnande lust, kunskap och intresse.
Eldsjälen och f.d. tandläkaren Karin Hoffmann tillhör en av de som vågat ta klivet – och då gärna klädd i bekväma löparskor för långdistansträning.
Vägen från tandläkare till stigfinnare blev visserligen ganska lång men tycks ändå mycket lämpligt framtrampad så här i backspegeln.
Rätt äventyr, i rätt tid för vidare befordran.

Fyra Böcker
Fyra böcker ligger nu klara – Rundvandringar på Söderåsen, Rundvandringar på Romeleåsen, Rundvandringar längs Skånes kust samt nu senast Rundvandringar för tågburna. Den sistnämnde är tänkt för den miljömedvetne naturälskaren. Tjugoett ställen i Skåne och fyra i Danmark bearbetas.

Stor valfrihet
Alla Karins rundvandringar ger valfrihet till vandraren. Vissa läser de mycket utförliga beskrivningarna och kartorna och tar sig fram på detta sätt, andra tar med kompassen som extra trygghet och en tredje föredrar GPS. Kultur, historia och sevärdheter vävs skickligt i bilden av den region som skall upptäckas och utforskas. Ett behändigt pocketformat med rundade hörn gör den inte enbart estetiskt tilltalande utan även funktionell.
– Böckerna kan ses är ett redskap som man kan använda på flera olika sätt.
Jag vill ge en totalupplevelse för vandraren! Varje runda skall vara ett äventyr. Varje terräng är testad i alla väderlekar och årstider, berättar Karin som springer rundor hela tolv till sexton mil i veckan!

Ett måste
Vandringar och strövtåg i naturen är ett måste sedan barnsben för Karin – ett absolut nödvändigt livselixir för att hämta kraft, livsglädje, kreativitet och bibehålla en god hälsa.
Inget konstigt, bara vara och njuta - känna, lukta och utforska in i minsta detalj.
– Tankefiltrering är ett passande ord, enligt Karin själv som älskar kartor och är så hängiven sitt jobb att hon drömmer om stigar på nätterna.
Verbal, social och konstruktiv strävar hon efter den maximala upplevelsen i naturen, jagar nya smultronställen – naturmässigt, kulturellt, geografiskt och historiskt samt inte minst praktiskt.
I tjugo år traskade hon runt på omarkerade stigar runt Romeleåsen, markerade och sparade. Samtidigt var hon bl.a. mulleledare och initiativtagare till familjeläger. Allt detta hade hon nytta av då hon upptäckte Skånes naturskönhet på nytt – efter sin sju år långa utlandsvistelse.
Grogrund och startskott till de fyra pocketböcker om rundvandringar i södra Sverige som Karin skrivit, fotograferat och sammanställt är utlandsvistelsen i England, Wales och Malaysia.
– I England där jag bl.a. sprang marathon, hittade jag stigfinnarguider i varje kommun och rundvandringar från kust till kust. Det fick mig att inse att behovet borde vara stort även här hemma.
Det hände mycket under de åren. Jag sprang marathon och vi vandrade mycket hela familjen. vi var bl.a. generationer på vandringsstråt!

Vandringar med familjen
Min mamma, jag själv och ett av mina tre barn åt gången vandrade tillsammans i tre olika rundvandringar – ett ypperligt sätt att lära känna sina barn eller barnbarn!
Vikten av rundvandringar insåg jag direkt likaså tjusningen med hash. Ja, inte drogen utan den typ av orienteringsklubb där man joggar och vandrar tillsammans i delvis snitzlade spår i trivsam, social samvaro. I Malaysia lärde jag fördelarna med s.k. hashlöpning – ett tryggt sätt att ta sig ut i djungeln. På trettiotalet saknade engelsmännen jakten. Ur detta uppstod så småningom hashlöpning Med hjälp av denna teknik gavs det möjlighet att uppleva det genuina, naturnära även i närheten av vilda djur. 1700 hashföreningar finns nu stationerade på 160 orte -r från Antarktis till lilla Blentarp. Det finns gott om info på nätet om detta för den som vill veta mera.
Geocaching – en skattjakt med GPS – är en annan sport som jag tror har framtiden för sig.

Att leva utan bagage
Karin Hoffmann har lärt sig leva utan bagage och är noga med att ta vara på nuet. Yrkesmässigt är hon också noga med att ligga rätt i tiden och funderar nu på att även skriva en bok om hur man utnyttjar GPS och dess koordinater på bästa sätt. Så småningom skall hon även ge sig i kast med våra större svenska öar på rundvandringar och lär väl hamna mitt i ett äventyr även där.
– Det är vagabondblodet som drar! Jag rättfärdigar min reslust genom att dela med mig till andra. Vart jag än går, går jag helhjärtat, säger Karin och ger sig iväg med kartan i hand för att spana in nya livsstigar!