Ögonen på Ronny Sandberg –
Åstorps nya kommunalråd

– Nog kändes det i hjärteroten den sista dagen på Jeld-Wen! Det är ändå tjugonio år som jag har jobbat där och trivts jättebra!

Det säger Åstorps nya socialdemokratiska kommunalråd, Ronny Sandberg som har ett kvarts sekels rutin bakom sig inom fackligt och politiskt arbete. Möten, möten och åter möten har kantat hans vardag.
Med fyra barn har han i likhet med många andra aktiva föräldrar haft samvetskval för bristande tid med barnen. Ett viktigt politiskt möte eller föräldramöte – en knepig, men igenkännande ekvation!



– På ett föräldramöte fick barnen rita sina föräldrar. Vår dotter ritade sin pappa med wienerbröd och kaffe. Det var så hon såg på mitt jobb!
–  Jag tackade faktiskt nej till vissa uppdrag när barnen var mindre. 
Ronny började sin fackliga bana som skyddsombud i början på åttiotalet och gick sedan vidare som huvudskyddsombud, försäkringsombud och förhandlare. Det första kommunala uppdraget inföll först som ersättare i trafiksäkerhetsnämnden. Därefter blev han ersättare i fullmäktige och byggnadsnämnden. I båda dessa instanser blev han i slutet på nittiotalet ordförande. Nu sitter han som ordförande i kommunstyrelsen.

47 år gammal är han en man i sina bästa år för kommunalrådsposten. Avslappad och öppen och till synes stressfri, jobbar han för ännu större inblick och överblick i sin kommun.
– Jag har nytta av mina arbetsrättsliga kunskaper. Det gäller att våga stå för de beslut man tar med medborgarnas bästa för ögonen. Augustimånaden är en bra tid att börja det här jobbet på. Det är lite lugnare och vissa har inte kommit tillbaka från semestern. Jag försöker lära mig mer om kommunen, samla ihop den politiska biten och skapa bra kontaktytor. Det är ju också ett nytt gäng på stora delar av förvaltningssidan som kan lyfta framöver. Jag hoppas på ett fint samarbete, att väva samman politiker och tjänstemän hand i hand.

Sandbergs visioner och målsättning är att skapa trygghet alla kategorier.
– Det är ett pussel. Åstorp har ju under en längre tid haft växtverk. Det är tufft med besparingskrav och samtidigt kunna hålla lagkraven bl.a. inom barnomsorg. Innan vi kommer över tröskeln blir det tyvärr ibland nödlösningar. I ett trygghetspaket ingå ju ett varierat, bra boende, bra sjukvård, barnomsorg, äldreomsorg och service. Men mycket i vardagen är ändå kopplat till kommunikationer som måste sys in i detta. Jan Nilsson är definitivt inte avklippt i frågan utan fortsätter sin mångåriga kamp för bättre kommunikationer med tågstopp i Kvidinge, Söderåsbanan och Europakorridoren. Att förbättra kollektivtrafiken är en annan viktig faktor. De frågorna är viktiga för alla i kommunen.

Samarbetet över kommungränserna betyder mycket. Det gäller att sudda ut gamla dumheter som historiska och militäriska förklaringar. Det nordvästskånska samarbetet har utvecklats bättre och bättre. Helsingborg är en bra grogrund, en motor. Där har vi en bra dialog som även fångar in landsbygden.
Ronny är mycket mån om att säkra Åstorps egen särart, att behålla det lilla, nära formatet för större trivsel, trygghet, snabbare beslutsvägar samt det viktigaste av allt – för bästa demokrati!
– Det finns ett stort värde i det lilla formatet. Närheten människor emellan. Det är lättare för alla att komma till tals, att vara med och påverka framtiden.

Många tror inte att vi i kommunledningen bryr oss om folks tyckande och tänkande. Vi tar intryck men vi kan bli ännu bättre på att lyssna.
Valkarna i nävarna från Jeld-Wen har visserligen försvunnit men ränderna från verkstadsgolvet sitter kvar. Förbättring av den lilla gräsrotens livsbetingelser står fortfarande högst på prioriteringslistan.