Gunilla Ryberg och Lars-Otto Lindskog

Måleri och smide i Ängelholms gamla rådhus

Ängelholm 151123
Ett litet vigselrum är väl det enda som vittnar om forna tiders aktiviteter i Ängelholms gamla rådhus.
Med husets ögon blickandes till Stortorget på ena sidan och mot kyrkan på den andra, är läget siktat mitt i prick i byn. Denna vecka hälsar flaggor välkomna till en konstutställning med måleri och smide.

Det är två garvade, väl meriterade konstnärer som samsas om utrymmet i det lilla galleriet intill vigselrummet med dess silversamling.
Galleriets nostalgiska, lantliga och rogivande skönhet har nu fått sällskap av Gunilla Rybergs koloristiska, livsbejakande målningar, collage och teckningar –
i figurativ eller abstrakt stil.

Denna konstnär har en alldeles egen förmåga att få färger att leva, kommunicera och brinna i sina akryl/oljemålningar. Gunilla lägger också gärna till andra element för att höja spännvidd och struktur i sina målningar. Flera av hennes verk har en sagans magi bl.a. ett motiv av arketypiska hästar och blommande livsträd. Humorn visas i underfundiga, dråpliga collage av silkespapper med motivval av udda personligheter i olika situationer.   

– Jag blandar gärna dikt och verklighet. Havet och stranden betyder mycket för mig. Idéer ploppar upp där i samma takt som alla spännande strandfynd. Med min konst får jag utlopp för alla mina känslor. Det är jag innerligt tacksam för.

Gunilla Ryberg som är utbildad på Beckmans (illustrationslinjen) på sextiotalet har under tjugo år bott i Australien. Sedan många år är Gunilla Skåne och Båstad trogen och har införskaffat ett flertal jurybedömda och separatutställningar i bagaget.

Det gamla trägolvet i rådhuset pryds av Lars-Otto Lindskogs stilrena smides fat och ljusstakar, utförda i klassiskt, gediget hantverk.  Traditionell hantering, i en suveränt enkel design, där den klassiska renheten möter ett lyckat personligt formspråk. Runda formationer tar hellre plats än det spretiga och spetsiga, vassa i Lindskogs verk. Det majestätiskt höga och smala balanseras med det runda och funktionella.
Som gammal slöjdlärare och med en fyraårig konstsmidesutbildning bakom sig vet han vikten av att säkerhet och funktion och låter sig inte förföras av enbart estetiskt tänkande, även om han oförtröttligt fortsätter att experimentera med nya formspråk i sin smedja i Hjortshög, där han jobbar som smeder gjort i tusentals år. Han värmer järnet till 1000 grader och bearbetar det traditionellt med olika hammare mot ett städ.

Lars-Otto Lindskog som även han har flera jurybedömda utställningar, är medlem i Formgruppen och är representerad i kyrkor, skolor och på vårdhem.

– Järnet har fantastiska egenskaper som gör att arbetet alltid känns spännande. Det är fortfarande lika roligt att gå till jobbet vid sjuttiotre års ålder!

Utställningen hade vernissage den 24 november och pågår t.o.m. den  29 november i Gamla Rådhusets galleri i Ängelholm.



© BMZ.se • Citera oss gärna men ange källan