Det är inte bara "Sickan" i Jönssonligan som behöver en plan.
Alla kommuner behöver en plan först en översiktsplan, sedan en detaljplan, en förutsättning för att skapa genomtänkta miljöer för framtiden.
I samhällsbygget har stadsarkitekten en nyckelroll ett jobb som skall tolkas av såväl politiker som myndigheter och allmänhet.
Ett tidskrävande jobb innan man kommer till skott!
En demokratisk process tar tid. I verksamhetsmodellen för plan- och bygg bör alla förvaltningars kunskapsbasis tas tillvara redan från början för att förankra ett förslag. Det är mycket komplext. Tittar man på vägen till ett beslut blir det en mängd aktörer från nämnden som driver processen till beredning i arbetsutskottet vidare till kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Dessemellan skall myndigheter och sakägare säga sitt.
Förtroende för varandra och tillvaratagande av olika kompetenser leder oss framåt.
Bra dialog i kommunen
Vi har en jättefin dialog här i kommunen, saklig och informell på samma gång. Det är en styrka som bidrar till att möta framtiden, så förberedda som möjligt. Vi hade inte kunnat ta tillvara högkonjunkturen om vi inte haft planberedskap.
Det säger stadsarkitekt Lena Rönning och visar på ett egenkomponerat kompendium med bilder och lätta texter som snabbt åskådliggör för både initierade och gräsrötter hur allt hänger samman tätt och nära. Att hon är ny i kommunen bör vara ett stort plus i hennes jobb som samhällsbyggare. Ute på fältet är hon ofta och gärna för att med nyfikna, professionella och engagerade ögon utan hemmablindhet - känna in stämningar och de faktiska förutsättningarna på plats.
|
300 nya bostäder planeras under de närmaste två åren
Boverkets sammanställning av prognosen för bostadssituationen i landet ligger som ett viktigt underlag för besluten. Med en ökning av invånarna 1285 personer sedan år 2000 och en prognos för Åstorp att ännu större ökningar väntar, är behovet ännu större.
Åstorp är attraktivt för många. Läget, naturen, infrastrukturen
Många längtar till det småskaliga och har upptäckt fördelarna med att bo här och pendla till jobbet. Sedan har vi en stor kategori som vill etablera sig här. Vi har småstadskänslan kvar och en blandad bebyggelse. Det skapar livskvalitet.
Sedan har vi en fantastisk tjej, Hanna Sandgren på Samhällsbyggnadskontoret som med en liten budget har gjort underverk i grönskan med tydliga grönstråk och stensättningar. Sådant betyder mycket för trivseln i vardagen.
Lena själv värnar om naturen och miljön både hemma och i sitt jobb Miljötänkandet är ett naturligt led i alla de processer hon genomför. Denna dag ligger detaljplan med elva tunga moment som skall genomföras på skrivbordet, intill en stor, grönskande krukväxt.
Samhället förändras så fort. Det Södra Industriområdet som nu skall detaljplaneras, kallar vi nu för Västra Broby verksamhetsområde t.ex. Det passar bättre, då det oftast inte är traditionella industrier som etablerar sig där.
Hur kommer nu byggandet att påverka kommuninvånarna?
Tittar vi på huvudorten kommer Kvarteret Astern, mitt i byn, kommer ett för ett äldreboende med 40 vårdplatser från Björnåshemmet och ett vanligt flerfamiljshus med plats för 10 hyresrätter vara klart nästa år.
Björnåshemmet blir daghem en oas för de minsta att rumla runt på.
Kvarteret Orren kan bebyggas direkt med 25 marklägenheter. En detaljplan för radhus på Reseda området, gamla Folkets Hus, är påbörjad och kommer att ge 25 radhus. Detaljplanen beräknas bli klar under året.
|
Nyvång är ett kulturhistoriskt intressant område
Där är en spännande utveckling på gång.
30 friliggande villor och 20 radhus är nu under detaljplansarbete av Lenas samarbetspartner, Linda Kron.

Lena pratar sig varm om vikten av att försöka få fram den ursprungliga kulturmiljön med rätt arkitektur och rädda det som är bra i det befintliga.
Gruvhögen är dess identitet. Vad som händer med Dinoland är inte klart i dagsläget. Inte heller vad som kommer att hända med Skånska Makadam med dess oanade möjligheter. Men vi för en kontinuerlig dialog med Skanska.
Hyllinge Parkby är ett annat intressant projekt. Där kommer 32 villor och 17 kedjehus att byggas av LBhus och A-hus. Det blir inget vanligt traditionellt område. Gestaltningen har en alldeles egen karaktär som öppnar för andra möjligheter - ett nytänkande i färg, form och funktion. Ett 2010-talets boende!
I Kvidinge påbörjas bygget av villor på Söderåsvägen hösten 2008
Blir det tågstopp i Kvidinge kommer ju framtidens boende att förändras.
Bostadsutvecklingen där har hög prioritet, säger Lena som älskar sitt jobb och ständigt har nya planer på gång som berör alla åstorpare.
|