I likhet med icke skolmogna barn finns det naturligtvis även hundar som inte är mogna för vissa aktiviteter. Agility t.ex. kräver en god lydnadsförmåga hos hunden som dessutom bör tillhöra det lilla, nätta formatet.
På Åstorps HundCenter har Cindy Örnå utarbetat en egen aktivitetsmetod – rally-gility

Utbildad rallylydnadsinstruktör
Cindy, utbildad på Bonizas Hundskola till rallylydnadsinstruktör och snart utbildad även inom allmän lydnad har en annan instruktör till hjälp – sin välutbildade Savita, en blandning mellan irländsk varghund och schäfer. De arbetar alltid tillsammans.
I USA, Danmark och Norge är rally-lydnad en officiell metod. I Sverige har vi hamnat på efterkälken. En regelrevidering beräknas vara klar år 2011 eller 2012.
– Rally-gility, en blandning av rally-lydnad och agility är en perfekt metod för en hund som man vill träna i agility men inte har den mognad eller den inställning som krävs. Jag arbetar med positiv förstärkning, belöning och mjuka metoder över lag. Det skall vara roligt och fartfyllt. Hunden och dess följeslagare i glatt samspråk!
– Banans agilityhinder varvas med olika rallylydnadsmoment på skyltar. Det ger nyttiga tempoväxlingar, fart och precision, stimulerande för både hund och förare. Hjärnan tvingas hänga med och vara topptrimmad – på både hund och förare.
Cindy påpekar att vissa förkunskaper krävs även i rally-gility bl.a. att hunden skall kunna vara lös.

Även för större hundar
Banan i trevlig villamiljö är fylld med längdhinder, tunnlar, balanshinder, hoppställningar med rallylydnadsskyltar på strategiska ställen. Även lite större hundraser har svängrum. De golden retrievers eller amstaffen vi såg marschera en och en tillsammans med följeslagare syntes trivas i miljön och sågs växa med uppgiften.
Lyckan när hunden presterat något utöver det vanliga, vågat kravla genom en tunnel t.ex. bör vara belöning nog för en matte eller husse – följeslagare och hund i symbios